Hirdetés
Magyar falu program 2019
2019. december 20. péntek, 08:00

magyar falu logoA kormány idén összesen hatvanötmilliárd forinttal segítette az ötezres lélekszám alatti településeken az életminőség javítását a Magyar falu program erre a célra szolgáló alprogramján keresztül.

Idén februártól tizenöt területen jelentettek meg pályázati kiírást az ötezernél kevesebb lakosú, összesen mintegy 2900 magyarországi településnek, amelyeken a magyar lakosság mintegy harmada, több mint hárommillió ember él – emlékeztette hallgatóságát budapesti sajtótájékoztatóján a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár.

A pályázatok kiírása előtt több mint 80 helyszínen tájékozódtak, beszéltek településvezetőkkel, jegyzőkkel, egyházi szereplőkkel, civil szervezetekkel, valamint helyi lakosokkal. Gyopáros Alpár szerint ennek is köszönhető, hogy végül az érintett települések 97,4 százaléka nyújtott be pályázatot, a pályázók 86 százaléka pedig el is nyert valamilyen támogatást.

Fontosnak tartotta kiemelni a kormánybiztos, hogy a kabinet Magyar falu programjának helyi életminőség javítását célzó alprogramja is tisztán magyar költségvetési forrásból valósul meg, abban „egyetlen eurócent európai uniós támogatás sincs”. Az idén összesen 11.069 pályázat érkezett, 5307 nyertest hirdettek közülük.

A pályázati eredményeket összegezve: országszerte mintegy ezer közösségi tér újulhat meg, 190 orvosi rendelőt fejleszthetnek, és 103 olyan szolgálati lakást adhatnak át, amelyet orvosok, védőnők, illetve pedagógusok vehetnek igénybe. Emellett 870 óvodai fejlesztés is történik, 337 új falu- és tanyagondnoki buszt szereznek be, továbbá közel 600 temetői beruházás is megvalósul.

Gyopáros Alpár úgy fogalmazott, precíz és gyors munkát végeztek, minden pályázati kiírásnál a pályázati beadási határidőt követő legfeljebb 60 napon belül eredményt hirdettek, a támogatói okiratok kibocsátását követő öt napon belül pedig már a pályázók számláján volt az elnyert támogatás.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy a kormány várhatóan hamarosan meghozza döntését a 2020-as alprogramról. Emlékeztetett, a Magyar falu programnak három alprogramja van, amelyek a helyi életminőség támogatása mellett a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és a vidéki mellékúthálózat felújítását tartalmazzák.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés