Hirdetés
Bővült az erdőtelepítések támogatása
2019. szeptember 02. hétfő, 07:00

nagyistvan fmAz erdőtelepítések ösztönzése érdekében a Vidékfejlesztési programban megnövelték az erdőtelepítéshez igényelhető jövedelempótló és az ehhez kapcsolódó erdőápolási támogatások összegét és időtartamát.

A program átalakítására azért volt szükség – mondta Nagy István agrárminiszter (képünkön) –, mert az erdőgazdálkodás az agráriumnak az a része, amely válaszokat kínál a klímaváltozásra. A jövedelempótló támogatások összegét a korábbi hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelték, a támogatás igénybevételének időtartama egységesen, minden fafaj esetében 12 évre nőtt.

Az erdőtelepítési költségek támogatása átlagosan mintegy 20 százalékkal nő. A tölgyesek telepítése után a korábbi 2,6 millió forintról hektáronként közel 5 millió forintra, a nemes nyáras esetében 1,2-1,3 millió forintról 2,8-2,9 millió forintra emelkedik az igényelhető összeg. A miniszter közölte: a támogatási összegek átalakításának köszönhetően már a ritka elegyfajok ültetéséhez is hozzá tudnak járulni, a változatosabb erdők létrehozására a gazdák további 2800 eurós támogatást igényelhetnek.

Az erdőtelepítésre alkalmas - mezőgazdaságban gyengén hasznosítható - területek legnagyobb része magántulajdonban van, a kormány ezért döntött a Vidékfejlesztési programban az erdészeti ágazatot érintő támogatások mértékének növeléséről. Nagy István szavai szerint a változtatásoknak köszönhetően a jövedelempótló, az erdőápolási és az erdőtelepítési támogatások összesítésével az erdőt telepítő gazdák most 80-130 százalékkal több forráshoz juthatnak, mint korábban.

A Vidékfejlesztési programban 12 pályázati felhívás érinti közvetlenül az erdészeti ágazatot, ezek közül jelenleg négy nyitott. A teljes fejlesztési keret meghaladja a 106 milliárd forintot.

A tárcavezető szólt arról is, hogy az erdőtelepítések ösztönzése mellett fontos feladat a meglévő, 2 millió hektár erdőterület megőrzése is. A magyarországi erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, ez az ország teljes szén-dioxid-kibocsátásának 7-8 százaléka.

Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Kiss Miklós elmondta, hogy a szakmai szervezetekkel: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, az Országos Erdészeti Egyesülettel, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségével, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével és az Erdészeti Tudományos Intézettel közösen dolgozták ki a Vidékfejlesztési programban az erdészethez kapcsolódó támogatási összegek bővítését, az emelés mértékéről pedig az Európai Bizottsággal is egyeztettek.

Erre a lépésre azért volt szükség, mert a program 2014-es indulásakor célul tűzték ki 20 ezer hektár erdő és 5 ezer hektár ipari célú faültetvény telepítését. Eddig már 5 ezer hektár erdő létesült, az elbírálás alatt lévő pályázatok pedig további 1300 hektár erdő telepítésére vonatkoznak. A kormány és a szakmai szervezetek azt remélik, hogy a támogatási összegek emelésével ösztönözni lehet majd a további erdőtelepítéseket.

Az emelt összegű támogatásokat nemcsak azok igényelhetik, akik a jövőben adják be pályázataikat, hanem azok a gazdák is, akiknél még nem fejeződött be az erdőtelepítés. Azok a pályázók, akik már végeztek az erdőtelepítéssel, az emelt összegű támogatások közül az erdőápolási és a jövedelempótló támogatást igényelhetik.

Az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára, Zambó Péter elmondta: a rendszerváltozás óta a magyar gazdák 200 ezer hektár erdőt telepítettek. A kormány a mostani átalakításokkal is arra törekszik, hogy a magyar gazdákat érdekeltté tegye az erdőterületek növelésében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés