Hirdetés
Megjelent a Magyar Falu Program két újabb pályázatának eredménye
2019. július 22. hétfő, 07:00

magyar falu logoA Miniszterelnökség közzétette a Magyar Falu Program két újabb pályázatának eredményét. Az ötezer lélekszám alatti falvakban 186 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg, összesen 4 milliárd forint értékben, illetve 778 kistelepülésen nyílik lehetőség orvosi eszközök beszerzésére, összesen 2 milliárd forint értékben.

A Magyar Falu Program keretében február vége óta hat pályázati kiírás jelent meg. Az első két pályázaton, amelyek révén egyházi és önkormányzati közösségi tereket fejleszthettek a falvak, csaknem ezer kistelepülés nyert összesen 13 milliárd forintnyi támogatást – emlékeztetett a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár szombaton, a XX. Mesztegnyői Rétesfesztivál és falunapon tartott sajtótájékoztatóján.

Ezeket követte az egészségügyi ellátás fejlesztését célzó további három kiírás: orvosi szolgálati házak építésére, orvosi rendelők fejlesztésére, építésére, továbbá orvosi rendelők eszközállományának megújítására. Ezek közül kettő esetében lejárt a beadási határidő, a mintegy ezer nyertest tartalmazó lista szombaton jelent meg a kormany.hu oldalon.

Gyopáros Alpár beszámolója szerint az orvosi eszközök beszerzésére kiírt pályázaton, amelyen 1-től 5 millió forintig lehetett támogatáshoz jutni, csaknem minden jelentkező nyert, a 2 milliárd forintos keret szinte teljesen elégnek bizonyult.

Az orvosi rendelők építésére, felújítására meghirdetett pályázaton a jelentkezőknek csak mintegy fele juthat támogatáshoz. „Mivel itt ekkora volt az érdeklődés, már most ígérni tudom, hogy jövőre újra kiírjuk ezt a pályázatot” – mondta Gyopáros Alpár.

A Magyar Falu Programban fut még egy hatodik pályázat is, augusztusi beadási határidővel, amelyben óvodák építésére, fejlesztésére, férőhely bővítésére tudnak pályázni támogatásért a kistelepülések a rendelkezésre álló 5 milliárd forintos keretből. Hamarosan újabb felhívásokat tesznek közzé.

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a program indulásakor tettek egy ígéretet: gyors lesz a pályázatok lebonyolítása és a nyertesek forráshoz juttatása, hiszen az építőipari árak folyamatosan emelkednek. Cél, hogy minél előbb forráshoz jussanak a nyertesek a 100 százalékos támogatást élvező terveik megvalósításához - mondta, hangsúlyozva, hogy eddig sikerült tartaniuk a vállalást, miszerint a beadási határidőtől számítva 60 napon belül eredményt hirdetnek.

„További jó hír, hogy a támogatói okiratok kiadását követően öt napon belül a nyertes pályázó számlájára kerül a támogatási összeg” – tette hozzá, példaként említve az első körben közösségi terek fejlesztésére, rendezvények szervezésére, eszközök beszerzésére 22,5 millió forintos támogatást elnyerő Mesztegnyőt, amelynek számlájára már megérkezett az összeg.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 Tisztviselő 2019-07-23 07:44
Alapvetően jó hír az orvosi rendelő, az óvoda felújítás, de - nincs orvos, ápolónő a falvakban, nincs óvónő! Legfontosabb a képzett munkaerő, érdemi fizetésemelést a háziorvosoknak, ápolónőknek, óvónőknek, dajkáknak, mert különben ott állnak majd a szép felújított épületek üresen!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés