Hirdetés
Nyelveket beszélő diplomás fiatalokra van szüksége a közigazgatásnak
2019. július 08. hétfő, 07:00

orban balazs01A közigazgatási hivatás jelentőségét és a Magyarország iránti elkötelezettség fontosságát hangsúlyozta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram keretében rendezett múlt heti eseményen.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Közigazgatási Ösztöndíjprogram 50 résztvevője előtt annak történetét és tavalyi megújítását is felidézve arról beszélt Orbán Balázs: az állammal, politikával való foglalkozás „sokkal izgalmasabb, összetettebb, nehezebb”, mint például egy multinacionális vállalatnál dolgozni. Ezért az államtitkár célként hivatkozott arra, hogy – versenyképes anyagi feltételek mellett – a közigazgatásba, az állam szolgálatába szerződjenek a tehetséges, nyelveket beszélő diplomás fiatalok.

Orbán Balázs úgy vél, Európában a kontinenst érő kihívások miatt „elbizonytalanodás” tapasztalható, és ebben a helyzetben „a társadalmi felhatalmazásból eredő politikának kell kormányzati felelősséget vállalnia és irányt szabnia”. A közigazgatási szakma feladata, hogy ezt az irányt segítse, megmutassa az alternatívákat, és levezényelje a végrehajtást.

Olyan helyzet nem állhat elő, hogy az úgynevezett deep state, azaz a mély állam válsághelyzetben blokkolja a politika cselekvőképességét, szögezte le a politikus. Egyúttal arra biztatta az ösztöndíjasokat, hogy a fiatalok körében népszerű, „a globális elit által meghatározott” világpolgári, „utópikus” szemlélettel szemben tanulmányaikat, külföldi szakmai- és munkatapasztalatukat is, továbbá kapcsolatrendszerüket mind Magyarország érdekében kamatoztassák, hogy az ország és annak vezetése „jobban értse a körülötte lévő világot”.

A program honlapja szerint a magyar kormány kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a pályakezdő, magasan képzett és idegen nyelveket beszélő tehetséges fiatalok a diplomaszerzés után vonzó lehetőségként tekintsenek a közigazgatásra. Ennek jegyében lehetőséget kínálnak a fiatal szakembereknek arra, hogy szakmai karrierútjukat a hazai és nemzetközi közigazgatásban szerzett munkatapasztalattal alapozzák meg.

Az ösztöndíjasok 10 hónapos szakmai gyakorlaton vesznek részt, ebből 7 hónap a belföldi, 3 hónap a külföldi szakasz, és a program teljes ideje alatt mentor segíti a fejlődésüket. Az ösztöndíj havi belföldi összege 250 ezer forint, adó- és járulékmentesen. A pályázat alapján felvehető ösztöndíjasok számát idén ötvenben határozták meg, a program fedezetét a Miniszterelnökség költségvetése állja.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+10 #4 Köztisztviselő 2019-07-09 10:32
Igen szüksége van a nyelvekre, mert kb. évente egy-két alkalommal használja max.
Amúgy a kezdőknek adnak 250.000,- Ft-ot, és a több diplomás, 34 évi munkaviszonyra is simán behívnak bruttó 289.000,- Ft-os fizetésre tárgyalni Kormányhivatalo khoz??? Így a középkorúakat is elvadítják közigazgatási hivatástól, pedig azokra tudnának igazán építeni, betanítanák a fiatalokat, és közösséget építenének.
Idézet
 
 
+9 #3 Kormánytisztviselő 2019-07-08 20:27
Fiatal vagyok, képzett vagyok, a versenyszférába n szocializálódta m, beszélek angolul. Minden vágyam volt a közszféra, így újrakezdtem a pályát, mezei ügyintéző vagyok.

Óriási a gond, vágni lehet a feszültséget. Sürgős bérrendezésre lenne szükség, mert a megbecsültség teljes hiánya mérgezően hat, hiába próbálkoznak ilyen olyan jogcímű alamizsnákkal, az csak olaj a tűzre. Az utolsó pillanatban vagyunk. Én még kitartok, de a hivatástudatból és álmokból nem lehet megélni. Örülök, hogy egy ösztöndíjas közel kétszer annyit kap, mint mi akik dolgozunk még ezért az összeomlás határán lévő rendszerért...
Idézet
 
 
+10 #2 lófasz és estifény 2019-07-08 13:21
Na persze, fiatalokra van szükség. Szerencsétlen most kap 250000 Ft-ot minden mentesen (én ezért 2 hónapot dolgozok majdnem), aztán végez az iskolával, és dolgozhat a minimálbérért, mert a közigazgatásban ennyire vannak megbecsülve a dolgozók, köztük is a legjobban lenézett réteg a fizetések szempontjából a pályakezdő és a fiatal, aki hiába emelkedne ki teljesítményéve l a régóta pályán lévő kollégák közül, hisz a közigazgatásban az eltöltött éveket fizetik meg nem a rátermettséget, és még azt is alig-alig!
Hol itt az igazság, hogy mondhatják, hogy minden rendben van, mikor az állami szféra, aki elméletileg azért van ugye, hogy kiszolgálja az embereket, és intézze ügyeiket ténylegesen annyit kap, mint egy rabszolga, mert a fizetés lassan már csak száraz kenyérre és vízre lesz elegendő!
Azonnali bérrendezést, nem is azonnalit, hanem visszamenőleges t, mert így ki fog ürülni minden hivatal! Hol a szakszervezet? Mondjuk az ő fizetésük sem a szakmai sikerektől függ, hisz akkor ők fizetnének azért, hogy "dolgoznak", hisz aki 11 év alatt nem tud semmi pozitív eredményt elérni, és a dolgozókat csak negatívan érő változásokhoz asszisztál, annak nem is járna semmi!
De nem baj, mert ha így folytatódik, mindenki elmegy az országból, de a közigazgatásból biztosan, aztán borosné, meg viktorka sírhat kéz a kézben, hisz akkor összebukik a rendszerük, aztán sírhatnak, hogy ezt elkúrtuk, nem kicsit, nagyon!
Idézet
 
 
+12 #1 Vidéki 2019-07-08 07:40
Fiatalokra valóban szükség lenne a közigazgatásban , viszont nem jönnek. Nem jönnek mert kevés a fizetés, nem jönnek mert kiszámíthatatla n az életpálya (a munkabér, az előrelépés a karrierben csakis és kizárólag a főnöktől függ - a korábban évtizedekig hatályban lévő köztisztviselői törvény biztos, kiszámítható bért és előrelépést jelentett), nem jönnek mert folyamatosan romlanak a munkavállalás feltételei (növekvő munkaidő, csökkentett szabadság, cafetéria megszűnése).Nem csak a fiatalok nem jönnek, hanem már a középkorúak is mennek el!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés