Hirdetés
Jövőre is folytatódik az önkormányzati fejlesztések pályázati támogatása
2018. október 25. csütörtök, 07:00

pogacsastibor02A Belügyminisztérium idén nyolcmilliárd forinttal támogatja az önkormányzati fejlesztéseket, ezek között bölcsődei, óvodai, védőnői, orvosi, illetve sportintézmények, valamint belterületi utak, járdák felújítását – közölte a minisztérium önkormányzati államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Idén két fejlesztési célú pályázatot írtak ki – mondta Pogácsás Tibor illetékes államtitkár. Az első, csaknem 5 milliárd forintos felhívást májusban zárták le, és augusztus elején hozták meg a döntéseket, amelyekkel 282 pályázatot támogattak. Augusztusban a kormány további 3 milliárd forintot csoportosított át az önkormányzati fejlesztésekre. Az erre a keretre beadott pályázatokról a múlt héten döntöttek: 195 pályázatot támogattak, a folyósítás már megkezdődött.

Pogácsás Tibor azt is közölte, hogy több mint 1800 pályázójuk volt idén. Szerinte azért is népszerűek a hazai forrású pályázatok, mert kevésbé kötöttek, mint a nagyobb uniós projektek. Az évenként kiírt fejlesztési célú pályázatnak három fő célja van, mondta: a kötelező feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása, a sportlétesítmények fejlesztése, valamint a belterületi utak, járdák és hidak felújítása. A források felhasználására két évük van az önkormányzatoknak.

A Belügyminisztérium (BM) az idén a legtöbb forrást útfelújításra biztosította: több mint 4,7 milliárd forintot. Intézményfelújításra pedig 2,5 milliárdnál többet adott. Pogácsás Tibor hangsúlyozta: a BM minden pályázatnál ellenőrzi, hogy az önkormányzatok szabályszerűen használták-e fel forrásokat.

A most elbírált pályázatok közül a legkisebb összegű, 510 ezer forintos támogatást Tésenfa község kapta, járdafelújításra. A legtöbbet, 30-30 millió forintot Bugac, Verpelét, Lengyeltóti és Ostffyasszonyfa nyerte intézményfelújításra, illetve Hajdúszoboszló, Hajdúhadház, Nagykőrös, Kistarcsa és Sárvár út- és járdafelújításra.

A támogatási rendszer a jövő évi költségvetési törvény szerint is folytatódik. Ha év végén maradvány lesz a költségvetésben, akkor a még nem támogatott pályázatokra is adnak forrást – ígérte az államtitkár. A BM az önkormányzatok számára minden évben más pályázati forrásokat is biztosít, például a vis maior események okozta károk helyreállítására, valamint szociálistüzelőanyag-támogatásra.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?