Hirdetés
Megújul a Szombathelyi Képtár
2017. december 08. péntek, 08:00

szombathely keptarTöbb mint 1,4 milliárd forint pályázati támogatásból újulhat meg a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a Szombathelyi Képtár épülete 2020 március végéig - jelentették be a héten, miután aláírták a projekt támogatási szerződését.

A Szombathelyi Képtár épülete 30 éve épült, az akkori előírásoknak megfelelő technológiával, napjainkra azonban már erősen felújításra szorul - mondta a hír bejelentésekor Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar. Felsorolása szerint a képtárban van kétezer négyzetméternyi kiállítótér, galéria, konferencia- és vetítőterem, gyermekfoglalkoztató, 10 ezer kötetes szakkönyvtár, festményrestaurátor műhely, évente 15-20 időszaki kiállítást rendeznek az intézményben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Szombathelyi Képtár gyűjteményének részét képezi egy 2500 darabos kortárs textilgyűjtemény, ez a Szombathelyen 1970 óta megrendezett nemzetközi textilbiennálék nyomán került a múzeumba.

A polgármester elmondta, hogy most felújítják az épület homlokzatát, épületgépészetét, elektromos rendszerét, de teljesen megújulnak a belső terek, sőt az épület előtti park és zöldterület is. A támogatási szerződés aláírását követően megkezdődhet a tervezés, majd közbeszerzési eljárással a kivitelező kiválasztása, a tényleges építési munkálatok pedig valamikor jövőre indulhatnak. Terveik szerint a munkálatokat úgy időzítik, hogy minél rövidebb időre kelljen a képtárat bezárni.

Puskás Tivadar arról is beszélt, hogy a Modern Városok Program keretében 300 millió forint áll majd rendelkezésükre a volt Éva-malom átépítésére, ahol a Schrammel-gyűjteményt helyezik el, és mutatják be állandó kiállítás formájában. Szavai szerint azzal, hogy az Iseumot már korábban felújították, most pedig megújul a képtár, és új kulturális funkciót kap az Éva-malom épülete, létrejön Szombathelyen az a jelentős turisztikai vonzerőt képviselő „múzeumi negyed”, amely a városfejlesztési tervekben szerepelt.

Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere, Koczka Tibor azt hangsúlyozta, hogy a településnek jó esélyei vannak az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére. Szavai szerint a bőség zavarával küzdenek a pályázati anyag összeállításánál, annyi a megmutatni való érték.

A Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának vezetője, Magyarné Vadász Irén a támogatási szerződés aláírásakor elmondta: Vas megyében jelenleg 154 támogatott projekt fut, ebből 25 a szombathelyi.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés