Hirdetés
Rendteremtésre készül szociális ügyekben a minisztérium PDF Nyomtatás
2014. november 12. szerda, 08:00

czibere karoly01A gyermekétkeztetésre és a szociális ellátásokra lényegesen több pénz jut a jövő évi költségvetésben, mint az idén, valamint július elsejétől béremelés lehet a szociális szférában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, Czibere Károly beszélt erről az MTI-nek. Közölte, jövőre a szociális ágazat minden területére legalább annyi forrás jut, mint az idén, de van néhány olyan kiemelt program, amire lényegesen több. A kormány minden családnak ad esélyt a felemelkedésre, ezért prioritás a 2015-ös költségvetésben a szociális ellátórendszer megerősítése és a társadalmi felzárkózás elősegítése.

A bevált, folytatandó programok között említette a Biztos Kezdet Gyerekházak megerősítését és fejlesztését, a hátrányos helyzetű fiatalok ösztöndíjprogramját, valamint a nyári gyermekétkeztetési programot, amelynek támogatása 400 millió forinttal 3 milliárd forintra nő. Ezen túl az év közbeni gyermekétkeztetésre az ideinél 5,5 milliárd forinttal többet adnak, összesen 58 milliárdot.

Változtatnának a jelenlegi segélyezésen; az új rendszer célja az lenne, hogy aktivitásra, munkavállalásra ösztönözzön, hogy javítsa az együttműködési készséget, valamint hogy a segélyeket tényleg azok kapják, akiknek nagy szükségük van rá. A segélyezési kassza is nagyobb lesz, hiszen a közmunka is a szociálpolitika része, a társadalmi felemelkedést és az esélyteremtést a közmunka és a segélyezés együtt valósítja meg sok más program mellett - közölte az államtitkár, hozzátéve: ezek együttes összege jelentősen növekszik.

Arról is beszélt, hogy jövőre 16 milliárd forinttal emelkedik a szociális szolgáltatásokra, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatásokra szánt állami keret. Ugyanakkor vannak túlfinanszírozott területek, és vannak, ahol 24 órás megfeszített munka folyik, mégsem kapnak megfelelő elismerést. Ezért akarnak rendet tenni, hogy a szektoron belüli finanszírozási aránytalanságok csökkenjenek – jelentette ki Czibere Károly. Elmondta, a szociális területen dolgozók nettó átlagbére 94 ezer forint, ez az egyetlen nemzetgazdasági ág, ahol 100 ezer forint alatt van a bér. Ezért vezette be a kormány a 12 milliárd forintos bérpótlékot.

A rendteremtés ad majd lehetőséget arra, hogy a szociális életpálya elinduljon 2016 januárjától - jelentős béremeléssel, amely várhatóan már július 1-jétől lesz, ha addig sikerül kialakítani egy fenntartható szolgáltatási struktúra koncepcióját.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy össze kívánják fésülni a gyermekeket érintő szolgáltatásokat. Ez azt jelenti, hogy erősíteni akarják az óvodákban, a családi napközikben, a bölcsődékben dolgozók, a védőnők, a gyermekorvosok valamint a gyermekjóléti szolgálatok együttműködését, hogy a gyermekek veszélyeztetettsége hamar kiderüljön, és a szakemberek gyorsan tudjanak segíteni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...