Hirdetés
Önkormányzatokat, pártokat is ellenőriz a második félévben a Számvevőszék PDF Nyomtatás
2013. július 09. kedd, 07:00

domokos laszloÁtadta az Állami Számvevőszék elnöke második félévi ellenőrzési tervüket az országgyűlés alelnökének. A következő hat hónapban kiemelt törvényi és stratégiai feladat a 2014. évi költségvetési törvénytervezet véleményezése, a 2012. évi zárszámadás ellenőrzése, emellett folytatódnak a témacsoportos önkormányzati ellenőrzések.

A számvevőszék honlapján publikált közlemény kitér arra, hogy az ÁSZ ellenőrzési tevékenységét az intézmény elnöke által jóváhagyott ellenőrzési tervek alapján végzi, amelyeket az ÁSZ féléves tervezési ciklusonként hoz nyilvánosságra. Az ÁSZ negyedik alkalommal készített fél éves időszakot átfogó ellenőrzési tervet, az úgynevezett gördülő tervezés módszerének alkalmazásával. A Jakab Istvánnal, az országgyűlés alelnökével megtartott találkozón Domokos László elnök hangsúlyozta: az Állami Számvevőszékről szóló új törvény véget vetett a következmények nélküli ellenőrzések időszakának, így a számvevők munkája immár ténylegesen is hozzá tud járulni a magyar közpénzügyi rendszer megújításához.

A második félévben folytatódnak az önkormányzatok vagyoni, pénzügyi helyzetét, valamint belső kontrollrendszerét értékelő témacsoportos ellenőrzéseik. Folytatódik a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának, illetve az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzése is.

A közleményből kiderül: emellett a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2013. évi megosztásáról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálata, a felsőoktatási intézmények (állami és egyházi fenntartású egyaránt), továbbá az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzése kapott helyet új feladatként a tervben.

Domokos László aláhúzta, hogy az Állami Számvevőszék rajta tartja a szemét az adófizetők pénzén és a nemzet vagyonán, így az idei év második felében is oda megy ellenőrizni, ahol a leginkább szükség van a számvevők szakmai alapon álló, pontos és elfogulatlan munkájára. Rámutatott: az Állami Számvevőszék alapos tervezés és kockázatértékelés alapján választja ki az ellenőrzési témákat, és minden esetben figyelembe veszi a jelentések országgyűlési és társadalmi hasznosításának igényét.

Az idei második félévben az ÁSZ kiemelt törvényi és egyben stratégiai feladatához a Magyarország 2014. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat véleményezéséhez, valamint a 2012. évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséhez kapcsolódóan folytatódnak az úgynevezett ráépülő ellenőrzések, egyebek között sor kerül a bíróságok, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a Magyar Államkincstár, az egyes agrárkutató intézetek és génmegőrzési intézmények, illetve a Wekerle Sándor Alapkezelő ellenőrzésére.

Az ÁSZ stratégiai célkitűzése, hogy a közpénzfelhasználás eddig nem ellenőrzött területeit is lefedje ellenőrzéseivel. Így kerül sor a területi nemzetiségi önkormányzatok, a gazdasági kamarák és az ESZA Nonprofit Kft. működésnek és gazdálkodásának ellenőrzésre. Új ellenőrzési feladatként jelentkezik a második félévi ellenőrzési tervben három párt (a Magyar Szocialista Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Lehet Más a Politika) és alapítványaik 2011-2012. évi gazdálkodásának törvényességi ellenőrzése.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...