Hirdetés
Kirabolt falvak PDF Nyomtatás
2013. április 17. szerda, 07:00

 

koteles_laszlo01Ez a levél címe, amellyel Orbán Viktor miniszterelnökhöz és több miniszterhez fordult Köteles László, Komlóska polgármestere. A kis falvak fenntartása nem pénzkérdés. Egy nagyobb város egyetlen jóléti fejlesztése többe kerül – írta –, mint több száz apró település egyévi összes kiadása.

A háromszáz lelkes zempléni falu egyébként közismerten jobboldali érzelmű vezetője levelében azt írja: 2013-ban az állam 4,5 millió forintot ad nekik, miközben cserébe 95 milliót vesz el. Köteles László szerint ezzel nemcsak alulfinanszírozzák a működésüket, de az adóbevételek 60 százalékának elvonásával azt a lehetőséget is elveszik tőlük, hogy maguk teremtsék elő a szükséges forrásokat – idézi a nol.hu.

Komlóska már évek óta afféle magyar adóparadicsomként hirdeti magát, ennek eredményeként számos, főleg fuvarozással foglalkozó vállalkozás telepedett meg a faluban. A polgármester szerint ez volt az egyetlen útjuk ahhoz, hogy helyben ne a több évtizedes pusztulás folytatódjon, hanem valamilyen módon kimásszanak a hátrányos helyzetű régiókban még megmaradt zsákfalvak általános helyzetéből, vagyis az elszegényedés és az elöregedés spiráljából.

„A hosszú építkezés eredményeként az évtizedeken át a teljes leépülés felé haladó Komlóska ismét élhető közösséggé vált. Sikerült megszüntetni a munkanélküliséget, most éppen kilenc betöltetlen álláshely van a faluban” – sorolja eredményeiket a faluvezető. Igaz – fűzi hozzá –, ezek közmunkák, de évek óta folyamatosan tudnak mindenkit foglalkoztatni, elsősorban az úgynevezett önfenntartó ökofalu programjukon keresztül. Ennek keretében zöldséget és gyümölcsöt termesztenek a helyi konyha javára és haszonállatokat nevelnek. Köteles azt mondja, részben az így kialakult vállalkozói környezetnek köszönhető az is, hogy már az első feldolgozóüzem is felépült a faluban, több pedig előkészítés alatt áll. Ezeket a folyamatokat teszi most tönkre a kormányzat tavaly év végi döntése, amely a helyiadó-bevételek 60 százalékát elvonja a településektől.

A polgármester nem tagadja, hogy a megmaradt évi 40 millió forinttal még mindig jobban járnak, mint azok a települések, ahol nincs ilyen mértékű helyiadó-bevétel, de fejlődésük vélhetően megreked. Véleménye szerint a rosszabb pénzügyi helyzetben lévő aprófalvak a biztos működésképtelenség felé haladnak, mert a központi finanszírozásuk is egyre csökken, egyéb bevételük pedig nincs. A levél értük is szól.

A tét a Magyarország közigazgatási területének egyharmadát kitevő körülbelül ezer, rohamosan elnéptelenedő 600 lakos alatti kistelepülés sorsa – írja a komlóskai polgármester a miniszterelnöknek. Arra hivatkozik, hogy a nemrég több nagyvárosban elindult jóléti beruházások állami támogatásából több száz kis falu életét lehetne könnyebbé tenni. Ezzel nem a több tízmilliárd forint értékű nagyprojektek létjogosultságát vitatja, de úgy véli, a falvak is megérdemelnének hasonló mértékű figyelmet. Köteles László azt mondja: levelével csak azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati adósságkonszolidációból is kimaradt kistelepülések alapvető kiadásait fedezze a központi költségvetés, lehetőséget adva ezzel a megmaradásukra.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #7 Köteles László 2013-04-29 22:45
Kedves Medve!

Mivel Magyarországon vagyunk, ezért rendszeresek a hatósági ellenőrzések.
Folyamatosak a jogértelmezések . A hatósági határozatokat felülvizsgálta a Kormányhivatal és a másodfok maga állapította meg, hogy ki kell adni a városi építési hatóságnak a komlóskai telehely használatához a hozzájárulást. Amit megtehetnek a városok azt a falvak ne is próbálják. Egy kis faluban nem lehet tengeri hajózási flotta, de a nagyvárosban már lehet. A kamionon ne lehessenek egy kis falu ipartelepén, de egy városban a panel 8. emeletén már lehet telephelyük?
Nem álságos ez a szemlélet?
Idézet
 
 
0 #6 Medve 2013-04-25 10:04
Kedves pm!
Ha kimondom, ha nem, akkor is alapvetően a jegyző súlyos jogszabályt sértett, amikor annyi kamionnak engedte meg a székhely, vagy telephely létesítését.
Nem a lehetőség (mármint az iparűzési adó eltörléséről van szó) kihasználását vitatom.
Azt, hogy ebben az eljárásban (székhely,telep engedélyezési elj.)
jogszabálysérté sek sorozatát követték el.
A köz érdekében történő jogszabálysérté s
nem fogja mentesíteni őket a felelősségre vonástól!!
Így ne fejlődjenek a települések.
Idézet
 
 
+1 #5 Számvitel-pénzügy 2013.04. 23 2013-04-23 14:53
Tisztelt Hozzászólok!Mag yarországon örülni kellene ilyen település összefogásának, önfenntartó szerepének,gond olkodásának a következő évtizedek megélhetésének biztosítására.A z viszont nem mindegy, hogy a munkanélküliség et próbálják,próbá lták megoldani, ami természetesen kihat az ott élők lelkiállapotára is.Látják a jövőt!
A helyben képződő adók irány irányú központosítása, viszont gátja a jóléti falú jövőjének továbbfejleszté sének.Pesszimis tává válnak ez így nem jó.A központi támogatások megváltoztatása csak a központi költségvetés forintjait védi,és nem engedi,hogy a települések igen is a maguk lábára álljanak, amennyire lehet.Lehet így is gondolkodni.... Én csak biztatni Ő tudom Őket, csak azért is, mert lehet ilyen a magyar ember!!!!!
Idézet
 
 
0 #4 pm 2013-04-23 14:12
Idézet - Medve:
A polgármester úr helyében én nem nagyon ugra-bugrálnék, mert ha valaki , mármint hatóság leellenőrzi, hogy a sok kamion hogyan létesített ott telephelyet- akkor bizony bajba kerülhet az önkormányzat.
Ugyanis a kamionok még egymáson sem férnének el azon a kis falvacskába, nemhogy telephely létesítésével.
Az hogy ezt eddig nem ellenőrizték le, az a hatóságok inpotenciája, bambasága.

Alapvetően ez a fajta hozzáálás, a fenyegetőzés, a rosszindulat a mai magyar társadalom egyik legnagyobb rákfenéje. Van egy polgi, aki megpróbálja a rá bízott települést működtetni, forrást találni a működéshez a jogszabályi kereteken belül, esetleg legális kiskapukon áthaladva. Mindig van valaki, vagy vannak valakik, aki-akik nem a dolog jó oldalát nézik, hanem azt, hogy hol tudnak betámadni. Kedves Mackóelvtárs! Inkább dícsérd meg a polgit, hogy nem a segélyosztásra rendezkedett be. Hidd el, jobban fogod érezni magad, ha kimondod!
Idézet
 
 
0 #3 pm 2013-04-23 14:01
Idézet - Medve:
A polgármester úr helyében én nem nagyon ugra-bugrálnék, mert ha valaki , mármint hatóság leellenőrzi, hogy a sok kamion hogyan létesített ott telephelyet- akkor bizony bajba kerülhet az önkormányzat.
Ugyanis a kamionok még egymáson sem férnének el azon a kis falvacskába, nemhogy telephely létesítésével.
Az hogy ezt eddig nem ellenőrizték le, az a hatóságok inpotenciája, bambasága.

bljblébhéhbékhb
Idézet
 
 
0 #2 Medve 2013-04-23 12:37
A polgármester úr helyében én nem nagyon ugra-bugrálnék, mert ha valaki , mármint hatóság leellenőrzi, hogy a sok kamion hogyan létesített ott telephelyet- akkor bizony bajba kerülhet az önkormányzat.
Ugyanis a kamionok még egymáson sem férnének el azon a kis falvacskába, nemhogy telephely létesítésével.
Az hogy ezt eddig nem ellenőrizték le, az a hatóságok inpotenciája, bambasága.
Idézet
 
 
+4 #1 u 2013-04-18 08:05
Itt a 10 millió magyar az, akit kirabolt az elmúlt 23 év politikai elitje.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...