Hirdetés
Kemény feltételeket szab Kaposvár a támogatásért PDF Nyomtatás
2013. január 09. szerda, 10:00
kometaKemény feltételekhez kötné Kaposvár önkormányzata, hogy kisegítse a likviditási problémákkal küzdő Kométa 99 Zrt-t. A kétmilliárdos támogatás fejében tulajdonrészt, és döntési jogosultságokat kér a város, továbbá azt, hogy a tulajdonosok legalább egymilliárdos tőkeemelése mellett hozzájárulnak ahhoz is, tovább bővítik az üzemet. A tulajdonosi kör a beszállítói követelések egy részének tulajdonrésszé alakításával tovább bővülhet – írja a Napi Gazdaság.

 

A kormány egy tavalyi rendeletben biztosított 3,5 milliárd forintot rendkívüli kiadásokra a városnak, az pedig a helyi húsüzem munkahelyeinek megmentése érdekében kész lenne akár 2 milliárd forintot is a célra fordítani.

A város elsődleges célja az, hogy az 900 ember, akiknek megélhetése a húsipari cégtől függ, a jövőben is munkából tartsa fenn családját segély helyett - mondta Szita Károly, a város polgármestere, aki az elmúlt hetekben számos tárgyalást folytatott a cég vezetőivel, dolgozóival és beszállítóival, s a kaposváriak támogatását is kérte a döntéshez. A telefonos lekérdezés alapján elmondható: a város polgárainak 97,2 százaléka egyetért azzal, hogy tulajdonrész-vásárlással segítsen Kaposvár.

Szita Károly polgármester mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a város abban az esetben vásárolna kétmilliárdért tulajdonrészt a cégben, ha annak tulajdonosai is legalább egymilliárd forintnyi tőkeemelést hajtanak végre. A további feltételek között szerepel, hogy a beszállítók követeléseik egy részéért szintén tulajdont szerezzenek a vállalatban. További kérés, hogy a Kométa a vezetése állapodjon meg a Magyar Fejlesztési Bank ingatlanbefektetéssel foglalkozó leányvállalatával a gyár bővítéséről, amely lehetővé tenné újabb munkahelyek létrehozását. A város tulajdonosként természetesen beleszólást és döntési jogosultságot is kér a vállalat irányításában.

A polgármester szerint már folynak az intézkedésekhez szükséges jogi előkészületek, és a Kométa 99 Zrt. felértékelése is. Jövő héten pedig Kaposvár közgyűlése is dönthet az ügyben. Arról egyelőre nincs hír, hogy a cég tulajdonosai vállalják-e a feltételeket, vagy hogy a beszállítói mekkora arányban mondanának le követeléseikről.

Ismeretes, hogy 2012 végén az állam több bajban lévő húsipari cég telephelye szerint illetékes önkormányzat számára is milliárdos nagyságrendű támogatást nyújtott, amelyet a helyhatóságok túlnyomórészt a cégek megsegítésére fordítanak. Pápa 1,5 milliárd, Kaposvár 3,5 milliárd, míg Gyula 1,8 milliárd forintot kapott. Összehasonlításképp érdekes megjegyezni, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetésében mindössze 2,6 milliárd forintot különítettetek el a kormány által is elfogadott sertésstratégia 2013 évi feladatainak megvalósítására.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez egy google-fordítás ? Úgy tűnik. Vagyis nem is magyar ember írta? Vagy nem ma... Tovább...
 • Itt változás csak akkor lesz, ha a nincstelen sok tízezres tömeg az utcán lesz. ... Tovább...
 • Addig, amíg a jegyzők nem állítják fel a dolgozóit, nem fog itt semmi sem változ... Tovább...
 • A szakszervezet 20%-os béremelést kér - a kormány meg nem ad. Így szokott ez len... Tovább...
 • Totál fejetlenséggel kormányoznak. De ez milyen kormányzás már???????? Tegnap íg... Tovább...
 • Ebben az országban már semmi nem megy normálisan????? Atyaélet! Így is alig van ... Tovább...
 • Ezt most olvasom először. vargamisi" (direkt kisbetűvel!) ugyan mivel magyarázná... Tovább...
 • Ja, és 35 éve a köz rabszolgája! Tovább...
 • Saját bérüket is akkor emeljék, ha "jobb idők jönnek" Üdv. egy 59 éves önkormány... Tovább...
 • Az állam elvonja az önkormányzatok bevételeit (gépjármű adó, iparűzési adó fele)... Tovább...
 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...
 • Az állam alkalmazottai - néhány kivételtől eltekintve - a legszegényebb munkavál... Tovább...