Hirdetés
Több önkormányzati szövetség kéri közösen a konszolidációt PDF Nyomtatás
2012. október 25. csütörtök, 07:00

 

kosa_lajos01A települési önkormányzatok mielőbbi konszolidációját sürgetik érdekképviseleteik. A szervezetek közös álláspontja szerint januártól működési zavarokra kell számítani, ha addig az országgyűlés nem változtatja meg a jelenlegi rendszert.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a szervezet budapesti székházában az érdekképviseletek megbeszélése után ismertette az 1200 milliárd forintnyi önkormányzati adósságállomány konszolidálásának szükségességét érintő közös álláspontot. Elmondta, hogy a bankok már nem adnak további éven túli hiteleket a településeknek, mert a rendszer és azzal együtt az önkormányzatok költségvetésének bevételi oldala is átalakult; több feladat és a finanszírozásuk átkerült az államhoz, ez pedig hatással van a pénzintézetek hitelezésére.

A konszolidáció csak a hosszabb távú, tehát egy éven túli adósságállományt érintené, az éven belüli lejáratú hiteleket nem. Ha azonban az év végéig nem tesz le a kormány "valamilyen használható javaslatot" a konszolidációra, a működés biztosítására a parlament elé, akkor januártól az önkormányzati szolgáltatások egy részét nem lehet majd finanszírozni, a települések nem tudják megtervezni költségvetésüket.

A konszolidációra többféle javaslat is felmerült, de abban egyetértettek, hogy az eljárás során figyelemmel kell lenni az el nem adósodott mintegy 500 önkormányzatra, valamint arra, hogy rendkívül "tarka a kép". Ezzel Kósa Lajos arra utalt, hogy vannak olyan önkormányzatok, melyek hasznos beruházásokra, fejlesztésekre vettek fel hiteleket, és vannak olyanok is, melyek saját hibájukból adósodtak el. Nem lehetnek a konszolidáció vesztesei éppen azok az önkormányzatok, amelyek az elmúlt években nem halmoztak fel adósságot.

Szabó Gellért, a Faluszövetség elnöke, Szentkirály polgármestere arról beszélt, hogy azt tartaná célszerűnek és igazságosnak, ha a települések "végleges" konszolidációját egyedileg, azaz külön-külön vizsgálnák meg. A felmerült megoldások között szerepel az önkormányzati adósságállomány egy részének az átvállalása; ez akár azt is jelenthetné, hogy egy adott település nem egy banknak, hanem az államnak törlesztene. Kósa Lajos ezzel kapcsolatban jelezte, ez a megoldás nem rontaná a központi költségvetési egyenleget, hiszen abba egyébként is beletartozik az önkormányzati terület.

Dietz Ferenc, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöke elmondta: álláspontjuk szerint a konszolidációval egy időben "zárttá" kellene tenni az önkormányzati rendszert. Így biztosítani lehet, hogy a jövőben a települések saját bevételeikből képesek legyenek finanszírozni működési kiadásaikat.

Kósa Lajos kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy mindegyik települést alkalmasnak tartja a működésre, ám szerinte ehhez kiegyenlítő rendszerre is szükség van. Példaként említette, hogy egy 120 lakosú település önmagában nem tud annyi saját forrást termelni, amennyi elegendő a működéshez, ezért többletforrásra van szüksége. Olyan alapot kellene létrehozni, amelybe minden önkormányzat befizetné bevételeinek egy részét, majd ezt az összeget újraosztanák, hogy a legkisebb településen is legyen például közvilágítás. Hasonló kiegyenlítő rendszer eddig is működött a személyi jövedelemadó visszaosztásánál - mondta.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #3 egy másik nem adós önkormányz 2012-10-30 16:28
Mi egy nem ÖNHIKIH-s önkormányzat vagyunk , de az adóbevételünk sem valami fényes ,. Mindezek ellenére a becsületes gazdálkodás következtében hitelesek vagyunk , de bizton tudom , hogy vagyunk így egypáran !!!!
Idézet
 
 
+2 #2 pancso 2012-10-30 11:58
És pl. Debrecennek kevés az adóbevétele?
Talán meg kellene nézni, hogy mire ment el a felvett hitel!
Idézet
 
 
+1 #1 Pénzügyes 2012-10-26 04:51
Már ”milliószor” leírtam, amikor tehettem hangsúlyoztam, hogy az úgynevezett forrásszabályoz ási modellben van két véglet! De hát „Kutyaugatás nem hallatszik az égbe.” Egyik az ún. ÖNHIKI (helyesen ÖNHIKIH lenne), Önhibájukon Kívül Hátrányos Helyzetbe Került Önkormányzatok , A másik, amiről mindenki hallgat mint a sír, az Önhibájukon Kívül Előnyös Helyzetbe Került Önkormányzatok, (ami lehetne ÖNHIKIE). Végletekig leegyszerűsítve a témát: ahol lényegesen átlag alatt van az adóbevétel azok az ÖNHIKIH-os önkormányzatok, ahol lényegesen átlag felett van az adóbevétel azok az ÖNHIKIE-ös önkormányzatok. A mindenkori kormányzat próbálgatott finomítgatni ezen (átengedés mértékének módosítása, adóerő-képesség , stb.). De! És itt sokkal mélyebb elemzések kellenének a „tisztánlátás” érdekében! De ki akar itt tisztán látni? A folyamatosan zagyvált pénzügyi információs rendszer véleményem szerint alkalmatlan a megbízható elemzésekre, következtetések levonására! Kidolgoztam, e fórumon is közzétettem egy módszert, de be kell vallani, hogy a kutyát sem érdekli! Visszajelzés NULLA! Marad a duma, amiből nem lehet megélni, csak a politikusoknak. Biztos vagyok benne, hogy a jelzett 500 önkormányzat egy része ÖNHIKIE-ös önkormányzat, nem lenne szerencsés, ha ezeket összemosnák azokkal, akik tényleg komoly önkorlátozás következtében tudtak hitelmentesek maradni!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...