Hirdetés
A feladatokkal együtt a hitelek törlesztését is az államra bíznák a jegyzők PDF Nyomtatás
2012. október 19. péntek, 07:00

 

szekeres_antal01Az önkormányzatok működése nem függhet a bankokkal való tárgyalásoktól. Az államnak a visszavett feladatokkal együtt szerepet kellene vállalnia azoknak az önkormányzati hiteleknek a visszatörlesztésében is, amelyek e feladatok ellátásához kapcsolódtak – foglalt állást a Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiumának elnöke.

Az önkormányzatok felelősen gazdálkodtak, de hitelek nélkül nem tudtak működni, fejleszteni – hangsúlyozta Szekeres Antal, a Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiumának elnöke, Debrecen jegyzője. Ezért közös megoldást kell találni a decemberben lejáró, 360 önkormányzatot érintő, százmilliárd forint értékű likvid hitelek rendezésére, és a kétezer önkormányzatot érintő éven túli adósságok finanszírozására, melynek mértéke eléri az 1200 milliárd forintot - írta az MTI.

Ezeket a hiteleket az önkormányzatok többnyire olyan feladatokkal összefüggésben vették fel, amelyek most az államhoz kerültek vagy kerülnek – mondta Szekeres Antal. Az önkormányzatok viszont csak annyi forrást kapnak a költségvetés tervezete szerint, amennyi a működésükhöz kell, hiteltörlesztésre már nem marad majd. Szekeres Antal úgy véli, az önkormányzatok működése nem függhet a bankokkal való tárgyalásoktól, ezért hathatós intézkedéseket vár a likvid hitelek jogszerű kezelésére, illetve az éven túli hitelek visszafizetésével kapcsolatos önkormányzati terhek csökkentésére.

Pilcsák Csaba József, a XVIII. kerület aljegyzője a városrész példáját hozva arról beszélt, hogy a kerület új vezetése több mint 12 milliárd forintos adósságállománnyal szembesült, s még a válság idején is volt nagyarányú svájci frank és euró alapú kötvénykibocsátás. Emellett pedig fenn kell tartaniuk az ezernégyszáz darabos lakásállományt, ahol csekély a fizetési hajlandóság, így a közszolgáltatóknál is az önkormányzatnak kell helytállnia. Elmondta, hogy a kerület éves költségvetése 21 milliárd forint, ennek a felét az adósságállomány teszi ki.

Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője is az állami szerepvállalást sürgette. Az önkormányzati adósságállomány mintegy harmada a megyei jogú városoknál keletkezett – ismerte el -, de nem a rossz döntések miatt. Példaként említette az uniós beruházások magas önrészét, amelyet gyakran csak hitelből tudtak előteremteni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #4 J.A.Kárki 2012-10-25 09:07
A jegyző akkor tud a törvényesség őre lenni, ha a polgármester, másodsorban a képviselő-testü let ehhez partner. Különben nagy valószínűséggel megy a jegyző (vagy meghasonul). A jegyzők számára - véleményem szerint - olyan függetlenséget kellene biztosítani, mint a bíróknak (lehet, hogy ez durván hangzott). Nem szerencsés továbbá számonkérni a jegyzőkön azt, hogy nem látták előre az árfolyamcsapdák at!
Idézet
 
 
+4 #3 notar 2012-10-25 08:58
Nóóóóórmális, te nóóóórmális vagy? Halvány fogalmad sincs az önkormányzatok feladatairól, ezért elmondanám neked: az önkormányzatok kötelező, állami feladatokat látnak el, mint pl. oktatás, egészségügyi alapellátás, közszolgáltatás ok, stb. Nem az a nóóóóóórmális, hogy ezeket az egyébként állami feladatokat az államnak kell finanszíroznia? ?? Ezért volt e régi Ötv-ben, és az újban is, hogy ha az állam az önkormányzatnak feladatot ad, akkor ahhoz a forrást is biztosítania kell. Na ez az, ami nincs így, és ezért van az, hogy döglődnek az önkormányzatok, nem pedig azért mert nyakló nélkül vennének fel hiteleket! Figyelmedbe ajánlom az ÁSZ jelentéseit, amikben feketén-fehéren leírják, hogy a kötelező önkormányzati feladatok finanszírozotts ági szintje 50-55% között van! Én olyan településen vagyok jegyző, ahol az önkormányzat működési kötségvetésének 94,5%-a kötelező feladat ellátására megy el, ehhez képest az állami normatívák a feladatellátás költségeit 28,8%-ban fedezik!!! Ezt nem én mondom, hanem az ÁSZ elmúlt 4 évet vizsgáló jelentése! Okostojás, ezen gondolkodjál el, mielőtt ostobaságokat fecsegsz!
Idézet
 
 
+6 #2 Pézügyes 2012-10-19 19:14
Nóóórmális körülmények, viszonyok között a nóóórmális jelige alatt írónak talán igaza is lehetne! De mikor voltak, mióta vannak Magyarországon nóóórmális viszonyok? „Túl drága volt nekünk, adófizetőknek az MDF-féle önkormányzati királyságok fenntartása.” Így igaz. De kik is voltak itt a „királyok”? Hogy nem a jegyzők az fix! Hanem a pártok által támogatott menedzselt – Isten után az elsők - polgármesterek, illetve a nagybecsű képviselő urak. Tisztelet a kivételeknek!!! Az akkori Ötv.-ben mindez, azaz az erős polgármester és a gyenge jegyző volt a meghatározó. És ki nevezte ki a jegyzőt? A „törvényesség őrei” ?? Ez jól hangzó frázis. Jól működő rendszerben véleményem szerint, ha nem is fordítva, de egymástól független, és minimum mellérendeltség i viszonyt kellett volna a két első számú vezető viszonyában megteremteni. De mi is a helyzet a mai Ötv.-ben.
Idézet
 
 
-14 #1 nóóórmális? 2012-10-19 09:36
A jegyzők csak jobb, ha hallgatnak. A jelenlegi helyzetet az önkormányzatok nyakló nélküli hitelfelvételei okozták. És a jegyzők, mint a törvényesség őrei ebben cinkosok voltak. Nagyon helyes, hogy az Orbán-kormány megnyirbálja a jegyzők jogköreit, a renitens önkormányzatoka t pedig megregulázza a járások felállításával, a feladatok átvételével. Túl drága volt nekünk, adófizetőknek az MDF-féle önkormányzati királyságok fenntartása.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...