Hirdetés
Önkormányzati hitelek: a kormány kezében van a megoldás PDF Nyomtatás
2012. október 15. hétfő, 07:00

 

schmidt_jenoJavaslatcsomagot készített a kormány számára a nemzetgazdasági és a belügyi tárca az év végén lejáró önkormányzati hitelek rendezésére. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint ebben lehet a megoldás az önkormányzatok év végén lejáró, csaknem 200 milliárd forintos hitelállományának kezelésére.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő a miniszterelnökségi államtitkárnak a szövetség konferenciáján elhangzott szavait idézve szólt a javaslatcsomagról. A Napi Gazdaságban is megjelent, hogy Lázár János államtitkár a csaknem 200 milliárd forint önkormányzati folyószámlahitel-állomány egy részének állami átvételére tett utalásokat. A tudósítás szerint az államtitkár azt mondta, hogy az adósságállományból legalább 100 milliárd forintra kormányzati megoldás készül, hasonlóan a megyei önkormányzatok 180 milliárdos hitelállományának tavaly decemberi átvállalásához.

A részleteket nem ismertette Lázár János. Schmidt Jenő úgy véli, lehetséges, hogy a kisebb önkormányzatok a rövid lejáratú folyószámlahitelek finanszírozására állami támogatást kaphatnak, míg a nagyobb települések visszatérítendő támogatást. Szerinte kikerülhet a vonatkozó jogszabályból az a rész, amely alapján eddig csak naptári évre, vagyis januártól decemberig vehettek fel rövid lejáratú hiteleket az önkormányzatok.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége már egyeztetett a Belügyminisztériummal és a Magyar Bankszövetséggel, a végső döntés azonban a kormány kezében van. A szövetség elnöke bízik abban, hogy a kormány meg fog tudni állapodni a bankszektorral. Álláspontja szerint a szükséges döntéseket november közepéig meg kell hozni „annak érdekében, hogy ezt év végéig le is lehessen vezényelni”.

Emlékeztetett arra, hogy az év végén lejáró 200 milliárd forintos hitelállomány mellett további ezermilliárd forintos hosszú távú hitelük is van az önkormányzatoknak. Mint hangsúlyozta, az önkormányzati hiteleket euróalapúvá kell átalakítani, mert ez könnyebben kiszámítható és milliárdos megtakarítást jelenthet, hiszen év közben olcsóbb lett az euró.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Holle anyó 2012-10-23 21:41
Úgy gondolom, azok az önkormányzatok, amelyek fék nélkül vették igénybe a hiteleket, csak azért, hogy több és hosszú távon megtérülő beruházásokat végezzenek, azok viseljék a terheket is. Az állam ne vegye át a terhet. Hitelekből tették vonzóvá településeiket, így az odavándorlás és megtartó erő hatványozottabb an jelenik meg szemben azokkal a településekkel, akik úgy gondolkodtak: "Addig nyújtózz, ameddig a takaród ér." A megfontolt döntéseket hozó önkormányzatok így lemaradtak. A vidéki kistelepülések így is-úgy is hátrányban vannak, most még azt is nézzék jó szemmel, hogy a felelőtlenül költekezők hiteleit részben vagy egészben átvállalja az állam. Ez az út vezet a VIDÉKFEJLESZTÉS HEZ?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...