Hirdetés
Újabb magyar város dőlhet be PDF Nyomtatás
2012. augusztus 29. szerda, 08:00

emptyHeves városa idén már a hatodik fizetésképtelenné váló település, a vezetés hétfőn válságköltségvetés elfogadásáról döntött, a likviditási gondok és az adósság az önkormányzati szolgáltatásokat veszélyeztetik, elsőként az óvodai és iskolai közétkeztetés állhat le – írja a Napi Gazdaság.

 

Hétfőn döntött Heves város vezetése a település válságköltségvetéséről, amiből kiderül, hogy a következő időszakban mire jut pénze a városnak és mire nem. A válságköltségvetés életbelépésével nem kapnak tiszteletdíjat az önkormányzati képviselők, és felfüggesztettetek a civil szervezetek sporttámogatását is. A korábban az önkormányzat által működtetett Eötvös József középiskolát átvette a Magyarországi Református Egyház.

A hírek szerint szeptembertől az óvodákban és az iskolákban a gyermekek élelmezését a szülőknek kell megoldaniuk, ugyanis a város több mint 200 millió forinttal tartozik a közétkeztető cégeknek, és a szolgáltatás folytatásáról nincs egyezség. Ez lehet az első biztos jele a fizetésképtelenségnek, amit legvégső esetben a közalkalmazotti fizetések elmaradása és az önkormányzati szolgáltatások teljes megszűnése követhet.

A város vezetése júliusban kezdeményezett maga ellen adósságrendezési eljárást (Napi Gazdaság, 2012. július 17.), ezzel idén a hatodik fizetésképtelenné vált település lett. Tavaly egész évben egy tucat önkormányzat ellen kezdtek ilyen eljárást. Heves azt követően kezdeményezte az adósságrendezést, miután a város számláját vezető bank beszüntette a hitelezést. A település vezetése felállította az adósságrendezési bizottságot, amelyben helyet kapott az adósságot felszámoló, a bíróság által kijelölt Kelet-Holding Zrt. pénzügyi gondnoka is. (Ezt követően 30 napja maradt a bizottságnak, hogy válságköltségvetést állítson össze.)

Heves ugyanabba a helyzetbe került, mint Esztergom, az utolsó évben már az önhiki-támogatásból finanszírozta az önkormányzati szolgáltatásokat, mostanra viszont nagyjából 1,4 milliárd forint tartozást halmozott fel. Az adósságrendezési eljárás ugyan nem, a város likviditási problémája és a maga előtt görgetett adósság viszont közvetve veszélyezteti az összes önkormányzati szolgáltatást. Az eljárás során nem a város közgyűlése vagy vezetői gazdálkodnak, hanem a pénzügyi gondnok, az önkormányzat lényegében ügyvezető szerepet tölt be.

Az adósságrendezési eljárás miatt polémia alakult ki Csáki Zsigmond polgármester és az ellenzék között. Csáki szerint Heves mindig is forráshiánnyal küzdött, ám olyan szolgáltatásokat is el kellett látnia (kistérségi orvosi központ, zeneiskola és gimnázium fenntartása), amire nem futotta volna. Többek között ezzel magyarázta a polgármester, hogy a 2008-as, 1,4 milliárd forint fejlesztésre kibocsátott kötvényekből befolyó pénz egy részét a működésre kellett fordítani. Az ellenzék szerint nem kellett volna egymilliárd forintért önfenntartásra képtelen sportcsarnokot építeni. Az ellenzék emellett vizsgálatot kezdeményez a közétkeztető ügyében is, hiszen az iskolák, szociális intézmények ebédpénzt szedtek, ami eltűnt a költségvetésben, a közétkeztetőhöz már nem jutott el.

Esztergom vezetése szintén e hét elejére hívta össze a városvezetőket a pénzügyi problémák megoldására. Esztergom helyzete ugyancsak kétségbeejtő, ha szeptemberig nem sikerül megoldást találni az adósság kezelésére, fennáll a valós fizetésképtelenség veszélye.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...