Hirdetés
ÁSZ: Önkormányzatok és revíziók PDF Nyomtatás
2012. június 14. csütörtök, 07:30

domokDomokos László szerint 2011 a mélyreható változások éve volt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) életében is. A közpénzeket és a közvagyont éveken át nem körültekintően, hanyagul, vagy épp törvényellenesen kezelték. Az állampénzügyek leromlását a közpénzek fölött őrködő állami intézmények sem tudták megakadályozni, ezért az Állami Számvevőszék megújítására volt szükség, amire az új ÁSZ-törvény teremtette meg a megfelelő keretet.

A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy az ÁSZ elnöke erről beszámolt az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának ülésén, amely hétfőn egyhangú szavazással általános parlamenti vitára alkalmasnak találta az ÁSZ 2011. évi szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló tájékoztatóját. 

Domokos László szerint a szervezet elindult azon az úton, ami egy jól működő, hatékony, a kor kihívásainak megfelelő számvevőszék létrehozásához vezet. A tájékoztatás szerint 2011 volt az első teljes év az újonnan megválasztott vezetés irányítása alatt, amikor a gyakorlatban is megkezdődhetett a 2010-ben elfogadott új stratégia megvalósítása. Ennek része, hogy az ÁSZ minél több jelentését megtárgyalja és hasznosítsa az Országgyűlés. Az ÁSZ munkatársai tavaly 219 bizottsági ülésen vettek részt, a képviselők munkájának támogatása érdekében háttéranyagokat és tematikus összeállításokat készítettek. A plenáris üléseken az ÁSZ elnöke és alelnöke 17 alkalommal jelent meg, és 6 alkalommal szólalt fel. 

Az ÁSZ 2011. évi ellenőrzési tervét új szemlélet mentén, alulról építkezve alakította ki. Ebben összesen 56 téma szerepelt, és összesen 72 jelentés készült el, 23-mal több, mint 2010-ben. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva kétszeresére nőtt az önkormányzati tárgyú jelentések száma. Másfél év alatt annyi önkormányzatot ellenőrzött az ÁSZ, mint korábban négy év alatt. 

Az ÁSZ tavaly a kockázatelemzés alapján kiválasztott önkormányzati középszint – a főváros, a megyék és a megyei jogú városok – gazdálkodását ellenőrizte, és elkezdte a városok pénzügyi egyensúlyi helyzetének ellenőrzését is. 2011-ben összesen 118 önkormányzat ellenőrzését végezte el. 

Domokos László elmondta: az új ÁSZ-törvény új jogi kereteket teremtett, valamint lehetőségeket is biztosít az Állami Számvevőszék számára. Az ellenőrzések hasznosulását biztosítja, hogy a vizsgálat alá vont szervezeteknek intézkedési tervet kell készíteniük. A számvevőszék négy esetben élt feljelentéssel, és két esetben tájékoztatta az ügyészséget, emellett két jogorvoslati eljárást kezdeményezett közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt. 

Az Állami Számvevőszék tevékenysége során kiemelt cél a társadalmi hasznosulás – idézi a közlemény Domokos Lászlót. Ennek érdekében hozta létre saját hírportálját, aminek köszönhetően 2010-hez képest tízszeresére nőtt a számvevőszékről megjelent saját forrású hírek száma. Ezzel párhuzamosan megújult az ÁSZ honlapja is. 

A szervezet munkatársai aktív szereplői a tudományos életnek is. Az ÁSZ szakértői 2011-ben 32 hazai és nemzetközi konferencián vettek részt, ezeken összesen 18 önálló előadást tartottak. Emellett az ÁSZ öt saját konferenciát rendezett. A számvevőszéknél zajló munka elismerése, hogy az európai számvevőszékeket összefogó EUROSAI függetlenséggel kapcsolatos albizottságnak, vezetésére, koordinálására az ÁSZ munkatársait kérték fel – mutatott rá az ÁSZ elnöke.

Jelentős szervezeti átszervezés is lezajlott, a szervezeti egységek száma előbb 48-ról 27-re, majd 16-ra csökkent. A hivataltól 81 alkalmazott távozott és 117 lépett be, így az év végi záró létszám 573 volt. Az ÁSZ 31 pályakezdő gyakornoknak adott lehetőséget. A szervezeti átszervezéssel párhuzamosan megkezdődött a minőségbiztosítási rendszer átalakítása is. 

Az Országgyűlés az ÁSZ 2011. évi feladatainak ellátására 7,24 milliárd forintot hagyott jóvá, ebből azonban – az ország helyzetére tekintettel – 806,8 millió forint zárolásának feloldásáról lemondtak, ezt a pénzt nem használták fel. 

Az ÁSZ kutatóintézetének megszüntetése, feladatainak integrálása az ÁSZ szervezetébe ugyancsak megtakarítást eredményezett. Emellett csökkent a bérelt irodaterület nagysága, így mérséklődtek a bérleti díjak. A szervezetfejlesztés és a költségek csökkentése az ÁSZ elnöke szerint azt eredményezték, hogy nőtt az ellenőrzési munkanapok száma, vagyis az Állami Számvevőszék munkatársai a korábbinál nagyobb intenzitással őrködnek a közpénzek felett.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...