Hirdetés
Tényleg az önkormányzatoknál a legnagyobb a korrupció veszélye? PDF Nyomtatás
2012. június 13. szerda, 07:00

 

domokos_laszloAz Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint az önkormányzatok alapfeladataiból következik, hogy Magyarországon ebben a szférában a legnagyobb a korrupció veszélye, hiszen az önkormányzatok engedélyeket adnak ki, rendeleteket alkotnak, bírságot szabnak ki, valamint ingatlanokat is értékesítenek.

Az ÁSZ ezt az országgyűlés önkormányzati bizottságának fideszes elnökének bírálatára reagálva közölte az MTI-vel kedden, azt követően, hogy Láng Zsolt visszautasította az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének egy győri konferencián tett kijelentését arról, hogy Magyarországon a helyi önkormányzatoknál a legnagyobb a korrupció veszélye. Láng Zsolt az MTI-n keresztül arra kérte Domokos Lászlót, ismertesse a parlamenti bizottsággal a forrását, mert nem tud semmilyen adatról, ami a magasabb korrupciós kockázatot alátámasztaná.

A számvevőszék közleményében kifejti: Domokos László győri előadásában az ÁSZ európai uniós projektje keretében készült és a költségvetési szervek működésben rejlő korrupciós kockázatokról szóló Integritás Jelentés következtetéseit ismertette. Az Integritás Jelentés 1095 költségvetési szerv önkéntesen adott válaszain alapul, így megállapításai kifejezetten széles mintán alapulnak - fogalmaznak.

A 2011-ben nyilvánosságra hozott kutatás eredményeinek összegzése szerint "jogállásukat és feladatkörüket tekintve a helyi önkormányzatok korrupciós szempontból kimagaslóan veszélyeztetettek Magyarországon". Az eredendő veszélyeztetettségi tényezőkre számolt indexérték az önkormányzatok esetében a legmagasabb, ami az önkormányzatok alapfeladataiból következik, az önkormányzatok ugyanis engedélyeket adnak ki, rendeleteket alkotnak, bírságot szabnak ki, valamint ingatlanokat is értékesítenek - hangsúlyozzák.

Az ÁSZ emellett kiemeli: az Integritás Projekt magyarországi gazdájaként szívesen állnak az országgyűlés önkormányzati bizottságának rendelkezésére, és örömmel megosztják a képviselőkkel a korrupciós kockázatokkal kapcsolatos tapasztalatait és ismereteit. "Meggyőződésünk, hogy a Domokos László által idézett Integritás Jelentés hasznosítása és hasznosulása nagyban segítheti az integritás-megközelítés elterjesztését és a tiszta, korrupciómentes közigazgatás megteremtését, ami közös célunk és érdekünk" - teszik hozzá, megjegyezve: az Integritás Jelentés letölthető az általuk kezelt Integritás-honlapról.

Láng Zsolt korábban azt mondta az MTI-nek: a Domokos László által elmondottak aláássák több ezer, lelkiismeretesen helytálló köztisztviselő és választott képviselő tekintélyét. A bizottsági elnök úgy vélte: az Európai Unióban elfogadott szubszidiaritás elve nem véletlenül deklarálja, hogy a helyi szinten sokkal átláthatóbb és ellenőrzöttebb a működés a lakosság számára. Hozzátette: a konzekvens, "kiskapuktól mentes" jogszabályi környezetért pedig a jogalkotók felelnek, ezek megteremtése a jelen parlamenti munka egyik legfontosabb feladata.

Előzőleg Domokos László a helyi önkormányzatokról azt mondta: önmagukban is összetett funkciót gyakorló szervezetekről van szó, ahol tág lehetőség nyílik egyedi mérlegelésen alapuló döntésekre. Az pedig korrupciós kockázat, ha a döntések nem nyilvános szempontrendszer alapján születnek meg.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...