Hirdetés
Az állam mentené a városi pályázatokat PDF Nyomtatás
2012. május 22. kedd, 07:30
ut10Egyre több önkormányzat kerül bajba, amikor az EU-s pályázatokhoz az önrészt elő kell teremteniük. Az állam segítene, ám a lehetőségek korlátozottak. Állami segélyre pályázhattak a legrosszabb helyzetű települések is, annyi már most látszik, hogy nem jobb a helyzet a tavalyinál – írja a Világgazdaság.

Hatalmas mennyiségben kerülhetnek bajba európai uniós pályázatok, ha az állam nem segít az önkormányzatoknak kitermelni a pályázati önrészt. Lassan itt az ideje lehívni a 2007 és 2013 közt kiadható EU-támogatásokból hátramaradt összegeket, Magyarország pedig nem áll jól az eddigiekkel. Sok településen most nyílhatna alkalom nagyobb fejlesztésekre az uniós pénzből, ám ehhez hozzá kell tenni a saját részüket is. Ez pedig nem egy helyen állítja megoldhatatlan feladat elé a városvezetőket.

Komolyabb segítséget jelenthet, hogy Államháztartási Önerő Alap felállításával gyorsítaná fel az uniós források kifizetését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az alap a súlyos anyagi gondban lévő önkormányzatok számára nyújtana segítséget abban, hogy elő tudják teremteni a szükséges önrészt a már elindított uniós fejlesztési projektek esetében. A rendszer kialakítása nem lenne teljesen újdonság, hiszen a kormányzat már tavaly, illetve 2010-ben is működtetett hasonló rendszert, például a Belügyminisztérium az ívóvízberuházásoknál működtett ilyen rendszert. Az Alap felállításával azonban tovább fejlesztenék ezt a modellt. Az NFÜ javaslata szerint 109 milliárd forintos keretre lenne maximális igény, azonban már 50 milliárddal is kezelhető a helyzet.

Az ugyan változó, hogy egy projekt esetében mekkora önrészt kell biztosítania az önkormányzatnak, általánosságban a 10 és 20 százalék közti hozzájárulás a leggyakoribb. Emellett az állam is szerepet vállal a legtöbb beruházás finanszírozásában. Mondhatjuk tehát azt, hogy egyik zsebéből rakna át az állam pénzt a másikba – az alapból az önkormányzati szektorba. Ám a helyzetet tovább bonyolítja, hogy így a pályázatok elbírálásával a kormány tovább növelheti befolyását a települések mindennapjaiban. Nem kevés pénzről van szó: körülbelül 5500 milliárd forint az az összeg, amelyet le lehet még hívni a most futó EU-költségvetési ciklusból hátralévő másfél évben, ha teljesítik a feltételeket; 2007-től mostanáig mintegy 2500 milliárdot sikerült. Az NFÜ-nél 152 milliárdnyi kifizetési kérelem van most. Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke egy sajtótájékoztatóján úgy számolt, hogy a problémáknak nagyjából a feléért a projekteket benyújtók a felelősek.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...