Hirdetés
Kártalanítást kér államosított kórházáért a város PDF Nyomtatás
2012. május 18. péntek, 06:00

 

egeszsegugyikozpont_veresegyhazVeresegyház önkormányzata több mint félmilliárd forintos kártalanítást kér azért, mert tiltakozása ellenére az államé lett a korábban városi tulajdonú Misszió Egészségügyi Központ. A kórházat önerőből, állami támogatás nélkül építette a város, és a működtetésbe is besegített.

A települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló országgyűlési döntés értelmében az állam 70 egészségügyi intézményt vett át az azokhoz kapcsolódó vagyonnal az önkormányzatoktól. 54 kórháznak fenntartója és tulajdonosa is az állam lett, további 7 intézmény már január óta állami tulajdonban van, másik kilenc kórház esetében pedig az átvett feladat ellátásához szükséges, bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó és ingatlanvagyon került májustól az államhoz.

Veresegyház jegyzője, Garai Tamás arról tájékoztatta az MTI tudósítóját, hogy minden lehetséges fórumon kifogást emeltek modern, nyereségesen működő egészségügyi intézményük átadása ellen, de a nemrég életbe lépett törvény értelmében május elsejétől állami tulajdonúvá vált a "Misszió". A helyi képviselő-testület ezért legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy 524 millió forintnyi kártalanítást kér az államtól. „Ez az összeg az intézmény jelen értékének a felét teszi ki, ennyibe került az önkormányzatnak ténylegesen a kórház” – közölte a jegyző. Tájékoztatása szerint a kórházat 10–12 éve önerőből, mindenféle állami támogatás nélkül építették, mi több, az alulfinanszírozás miatt tagi hitellel a város a működtetésbe is besegített.

A törvény szerint csak az öt éven belül épült egészségügyi intézmények esetében jár az érintett önkormányzatoknak kártalanítás. A Misszió Egészségügyi Központ létrehozásának és működtetésének körülményeire tekintettel Veresegyház mégis egyedi elbírálásra számít. Kérésüket megküldték a térség országgyűlési képviselőjének, Harrach Péternek, a KDNP frakcióvezetőjének, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak és Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének is, de válasz még nem érkezett – tájékoztatta a hírügynökséget Garai Tamás.

Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere korábban elmondta az MTI-nek, hogy a város szeretné tovább működtetni saját tulajdonát, az átadandó egészségügyi intézmények listájára „második körben” felkerült Misszió Egészségügyi Központot. Az intézményben országos hírű, 30 ágyas rehabilitációs osztály és egynapos nappali kórház is működik, egyik fő specifikuma az irányított betegellátás.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...