Hirdetés
Helyi ingatlanadó értéknövekedés alapján PDF Nyomtatás
2012. május 17. csütörtök, 07:00

 

illetekFelkerült a kormány honlapjára az építési szabályokat módosító törvénytervezet, amely az értéknövekedési hozzájárulást is tartalmazza. A hozzájárulást akkor kell fizetni, ha az önkormányzat közpénzből megvalósult beruházása, illetve településrendezési döntése miatt növekszik egy ingatlan értéke. A hozzájárulás mértéke az értéknövekedés tíz százaléka lehet, bevezetéshez sokat kellene dolgozniuk az önkormányzatoknak.

A Belügyminisztérium úgy módosítaná az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt, hogy bevezetné az ingatlanadó egy formáját. A kormany.hu-n elérhető tervezetből kiderül, hogy az „értéknövekedési hozzájárulásból” befolyó források a településrendezési feladatok megvalósulását szolgálnák, azaz helyi közteher bevezetéséről lehet szó. A módosító hangsúlyozza, a tervet a kormány még nem tárgyalta, így az nem tekinthető a kabinet álláspontjának.

Az értéknövekedési hozzájárulást lényegében adóként fizetne meg a tulajdonos, de csak akkor, ha értékesíti ingatlanát – írja a napi.hu. A terv abból indul ki, hogy amennyiben a helyi építési szabályzatba olyan elem kerülne be, amely felértékeli az adott területet, az ott lévő ingatlanokat drágábban lehet értékesíteni. Ilyen lehet például a terület közpénzből történő csatornázása vagy a külterület lakóterületté minősítése.

A rendelet megalkotása előtt az önkormányzatnak el kell készítenie az ingatlanérték katasztert. További fontos feltétel, hogy az értéknövekedési hozzájárulás és a jelenleg is létező út-, közmű-, illetve parkolóépítési hozzájárulás, valamint a településrendezési szerződés jogintézménye egyszerre nem alkalmazható. Azért, hogy az önkormányzat értesüljön a tulajdonosváltásról, és hozzájusson az értéknövekedési hozzájáruláshoz, a fizetési kötelezettséget bevezetteti az ingatlan nyilvántartásba.

Csak a fejlesztő önkormányzatok fognak élni az értéknövekedési hozzájárulás kivetésével, a kormány nekik ad lehetőséget, hogy a fejlesztési költségek egy részét visszakapják, és azt újabb fejlesztésekre fordítsák. Az új teher elsősorban azokat érinti, akik üzleti céllal adnak-vesznek ingatlanokat - mondta Szaló Péter belügyminisztériumi helyettes államtitkár.

Debrecenben nem vezetik be az értéknövekedési hozzájárulást – mondta a Debrecen Televíziónak Kósa Lajos polgármester. Már most is úgy épít utat vagy csatornáz az önkormányzat, hogy a költségek egy részét a lakók fizetik: „a költségeket ráterheljük azokra, akiknek ténylegesen az ingatlanában értéknövekedés következik be, ez nekik a személyes érdekük. Ennek az az előnye, hogy megegyezéses alapon van.”

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...