Hirdetés
Ilyen lesz a vagyonátadás PDF Nyomtatás
2012. május 10. csütörtök, 07:00

 

parlament01A járások kialakításáról szóló törvényjavaslat rögzíti, hogy a települési önkormányzatok mindazon vagyona és vagyoni értékű joga, amely a jogszabály által meghatározott, átvételre kerülő államigazgatási feladatok ellátását biztosítja, leltár szerint 2013. január 1-jén térítésmentesen a Magyar Állam tulajdonába kerül. Az államigazgatási feladat ellátását biztosító vagyon alatt az átvett államigazgatási feladathoz kapcsolódó valamennyi jogot és kötelezettséget, valamint ingó- és ingatlanvagyont kell érteni.

A törvényjavaslat szerint a vagyonátszállást nem akadályozza a települési önkormányzat vonatkozásában folyamatban lévő adósságrendezési eljárás. A Magyar Állam a hitelezőkkel szemben az adósságrendezési eljárásban bejelentett hitelezői követelések tekintetében az átvett vagyon mértékéig felel - ismerteti az országgyűlésben vitára bocsátott dokumentumot a jogiforum.hu oldalon dr. Nagy Csilla.

A települési önkormányzatok helyébe az átvett vagyonnal kapcsolatos jogviszonyok tekintetében 2013. január 1. napját követően általános és egyetemleges jogutódként a Magyar Állam lép. A tulajdonosi jogutódláshoz kapcsolódó feladatok végrehajtásának részletkérdéseit a települési önkormányzatok polgármesterei, a fővárosi és megyei kormányhivatalok kormánymegbízottai és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója között megkötött átadás-átvételi megállapodás rendezi.

A módosítás kimondja, hogy az önkormányzatnak a fővárosi és megyei kormányhivatalok által átvett államigazgatási feladat ellátására létrejött társulási megállapodást az év utolsó napjával fel kell mondani. A társulás tagjai a települési önkormányzatnak a társulásba bevitt vagyonáról kötelesek az év utolsó napjával elszámolni.

Az átadásra kerülő ingatlanon fennálló jelzálogjog esetében más, megfelelő értékű, az önkormányzat tulajdonában lévő forgalomképes ingatlanra történő átterheléséről (fedezetcsere) az önkormányzat és a jelzálogjog jogosultja között egyezség létrehozását kell megkísérelni. Egyezség hiányában a fedezetcseréről a fővárosi és megyei kormányhivatal dönt úgy, hogy a jelzálogjoggal biztosított követelésnek az ingatlan tulajdonjogának átadására irányuló eljárás megindításakor fennálló értékénél a fedezetül szolgáló ingatlan értéke nem lehet kisebb. A fedezetcseréről rendelkező határozat ellen fellebbezésnek helye nincs. A fedezetcserének nincs helye, ha a jelzáloggal biztosított követelés alapja az önkormányzat által az ingatlan felújítására fordított hitel. Utóbbi esetben, az ingatlan megosztásakor az átadás-átvételi megállapodásban rendelkezni kell a jelzáloggal terhelt követelésnek a megosztásáról is.

Az átvett vagyonhoz kapcsolódó tulajdonosi jogok gyakorlója az MNV Zrt., míg a törvény alapján vagyonkezelő a fővárosi és megyei kormányhivatal.

A javaslat rögzíti, hogy a Magyar Állam és a települési önkormányzatok az átvételhez kapcsolódó intézkedések végrehajtása során kölcsönösen együttműködve járnak el. A feleknek az átadás-átvételi megállapodásokat 2012. október 31-éig kell megkötniük. A határidő elmulasztása az államigazgatási feladatok ellátását biztosító vagyon átvételét nem akadályozza. A települési önkormányzatnak az átvett államigazgatási feladatokat ellátó vagyona elidegenítésére és megterhelésére e törvény hatályba lépését követően 2013. január 1. napjáig nem kerülhet sor. Ha a felek közölt 2012. október 31-éig nem jön létre, vagy nem teljes körűen jön létre az átadás-átvételi megállapodás, a fővárosi és megyei kormányhivatal 2012. november 15-éig határozattal dönt a megállapodásban nem rendezett kérdésekről. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. A határozattal szemben bírósági felülvizsgálatnak van, de a végrehajtása felfüggesztésének nincs helye. A bíróság a perben soron kívül jár el és a határozatot megváltoztathatja.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Robur001 2012-05-11 09:01
A vagyon legjobb gazdája az állam. Mint tudjuk.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...