Hirdetés
Kibékült Lázár és az Erste Bank PDF Nyomtatás
2012. május 03. csütörtök, 07:00

 

lazar_janosKiegyezett Hódmezővásárhely önkormányzata az Erste Bankkal, a megállapodás részleteit azonban nem közölték. Korábban az önkormányzat azt követelte, hogy a bank viselje a város svájci frank alapú devizakötvényén keletkező árfolyamveszteség egy részét. Az ügy kezelése minden eladósodott helyhatóság számára irányt mutathat.

Megújította megállapodását Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Erste Bank Hungary Zrt. Az új megállapodás biztonságos feltételeket teremt a városi önkormányzat számára a korábban kibocsátott kötvények visszafizetéséhez, illetve a bank „nyugodt” hitelezőként tekinthet az önkormányzatra – jelentette be egyetértésben a két érdekelt fél. A közös közleményben Lázár János polgármester és Jelasity Radován elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: az önkormányzat célja a kötvények visszafizetése, a banké pedig az, hogy a város fizetőképessége hosszú távra biztonságos legyen, illetve az önkormányzat a kötvényből származó hiteleket visszafizesse. További részleteket az egyezségről nem közöltek. Mint írták, a polgármestert a város képviselő-testülete hatalmazta fel a dokumentum aláírására.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a fennálló szerződés alapján esedékes törlesztőrészletek megfizetése után tavaly december 29-én levélben fordult az Erste Bankhoz, a 2006-ban zárt körben kibocsátott svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kérve. Az önkormányzat 2006-ban 694 darab, 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki. Az akkor 173,41 forintos árfolyamhoz képest decemberben a svájci frank árfolyama meghaladta a 251 forintot – emlékeztet az MTI.

Lázár János akkor úgy látta, hogy a pénzintézet decemberben, majd januárban a város megkeresésére levélben „ultimátumot adott az önkormányzatnak”: 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás megvalósítása esetén hajlandó változtatni a közte és az önkormányzat között fennálló szerződés feltételein. Ez a 2006-ban kibocsátott, akkor 12 milliárd forint értékű kötvény csaknem tízéves törlesztésének felelt volna meg. Lázár János az ultimátumot irreálisnak és megvalósíthatatlannak tartotta.

Február 2-án a város közgyűlése egyhangú szavazással hatalmazta föl a polgármestert, hogy folytassa az egyeztetéseket a bankkal, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Erste Bank Hungary Zrt. is vállaljon részt a svájci frank-forint árfolyam miatti veszteségek viseléséből. Az önkormányzat akkori álláspontja szerint az egész Európát sújtó nemzetközi pénzügyi válság idején a bankoknak is részt kell venniük a kárenyhítésben, a terhek viselésében, fokozottabban együtt kell működniük ügyfeleikkel annak érdekében, hogy a közöttük lévő üzleti viszony mielőbb és mindkét fél számára elfogadható mértékű veszteség mellett rendeződjön. Korábbi sajtóinformációk szerint a Fidesz-frakció februári ülésén Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte Lázár Jánost, hogy ne nyisson újabb frontot a bankok ellen, mert a hazai pénzintézetek tovább már nem terhelhetők.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...