Hirdetés
Kósa Lajos enyhítené az önkormányzatoknál a hitelfelvételi szigort PDF Nyomtatás
2012. március 07. szerda, 08:00

 

kosa_lajos01Nem ugyanazokat a megoldásokat alkalmazta az önkormányzati adósságok keletkezésének problémájára a stabilitási és az önkormányzati törvény. Ebben teremtene összhangot Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő szerint az általa a múlt héten benyújtott törvénymódosítás, amely a településeknek idén még lehetőséget adna működési hitel felvételére.

Debrecen polgármestere a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, az önkormányzati törvényben eredetileg is az állt, hogy ebben a költségvetési évben még lehet hitelt felvenni – nemcsak likvidet, hanem olyat is, ami az adósságszolgálatot célozza. A stabilitási törvény ennél szigorúbb volt, a módosítás ezt enyhítené – mondta a politikus.

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló, ez év elején életbe lépett törvény értelmében az önkormányzatok csak kormányzati engedéllyel vehetnének fel hitelt a működésükhöz. Ennek törvényi rögzítését az indokolta, hogy a településeknek az elmúlt években már 1200-1300 milliárd forintra rúgott a tartozásuk.

Kósa Lajos szerint indítványa jövőre vezetné be, hogy az önkormányzatok már csak a folyó likviditást biztosító kölcsönt kérhessenek engedély nélkül, illetve olyanokat, amelyek már elnyert uniós vagy hazai forrásból biztosított fejlesztések önrészéhez kellenek. A működési hitel engedély nélküli felvételét csak az idei költségvetési évben engedélyezné a javaslat. „Egy átmeneti időszak kell”, az év második felében derül ki, hogy a kormányzat, amely helyi intézményeket vesz át, milyen forrásokat csoportosít át ezek fenntartásához az önkormányzatoktól.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Pénzügyes 2012-03-11 00:43
Jól hangzik a pap szájából, amikor azt mondja, hogy: ne tudja a te bal kezed, hogy mit cselekszik a te jobb kezed! Ez az adakozással, jótékonykodássa l kapcsolatosan helyénvaló. Törvényalkotói szinten már nem ilyen egyértelmű a helyzet! Két egymásnak nem köszönő törvény finoman szólva kissé blamás. Szerintem Kósa Úr, mint magánszemély éppolyan jól tudja mint én, hogy a működési célú hitel egyenlő az öngyilkossággal , a csőddel. No de most mit mondjon, mi legyen: legyen magánszemély, legyen polgármester, legyen országgyűlési képviselő? Nem könnyű a helyzete, de ezt vállalta! A stabilitási törvény rendelkezései helyénvalóak lennének, de nem illeszkedik a mai „realitásokhoz” - mi a mai Magyar realitás? -, az önkormányzatok lényegesen a feladatellátásh oz elégséges és szükséges fedezeti összeg - de mennyi ez az összeg? - alatt vannak finanszírozva. Ebben a körben nincs önkormányzati pénz, nincs állami pénz, csak közpénz van! A mi adó-, járulék-, meg a jó Isten tudja milyen forintunk van, - van? mennyi van? hol van, ha van? - ami bemegy a „nagy kalapba”. Ördögi kör! A vállalkozások, a lakosság túladóztatott, az államnak nincs pénze, természetesen az önkormányzatokn ak sincs, hová folyt, folyik el a pénz? Mindenki beszél mindenfélét, a mindenkori érdekeinek megfelelően büntetlenül? felelőtlenül? kinek van igaza? hova vezet ez az út?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...
 • Ha olyan k.jó szakemberek ennyire nincsenek megfizetve, felmerül a kérdés, miért... Tovább...
 • Magyar Köztisztviselők , Közalkalmazotta k és Közszolgálati Dolgozók Szakszervez... Tovább...