Hirdetés
Jogszabály teszi finanszírozhatatlanná az önkormányzatokat PDF Nyomtatás
2012. február 15. szerda, 08:30

 

merlegA helyi büdzsék, illetve a hitelfelvételi lehetőségek hiányosan kidolgozott szabályozása lehetetlenítheti el az önkormányzatok hitelezését - írja a Napi Gazdaság.

Bár a jelenlegi önkormányzati adósságállomány kezelhető, s egyes komoly bajban lévő településeket leszámítva az önkormányzati hitelek visszafizetése folyamatos, átstrukturálási igények nem jelentkeznek, akár március végére elzárulhatnak a banki hitelcsapok az önkormányzatok előtt - mondták el a lapnak pénzintézeti képviselők.

A gondot az okozza, hogy tavaly év végén törvény tiltotta meg az önkormányzatoknak, hogy forráshiányos költségvetést fogadjanak el, márpedig így a települések finanszírozásának fenntartása lehetetlenül el. A kormányzat a hibát az év végén már érzékelte, ennek volt köszönhető az értékelések szerint az a 7 milliárdos extra támogatás, amelyet az önkormányzatoknak a rövid távú, jellemzően folyószámlahitel-tartozásaik csökkentésére kellett fordítaniuk.

A jogszabály arról nem rendelkezett, hogy a helyhatóságoknak a bankok által megajánlott hitelkereteket is csökkenteniük kell, ezért a forráshiányos települések a mostani hónapokat a korábbi hitelkeretek ismételt maximumra húzásával élik túl - ez viszont azt jelenti, hogy a korábbi konszolidációs támogatás nyomtalanul elfolyik - írja a lap.

Az önkormányzati bevételek bizonytalansága miatt a pénzintézetek álláspontja szerint már tavasztól komoly gondok keletkezhetnek: leállhat a munkabérhitelek folyósítása, s a bankok lényegében csak a támogatási és a bevételmegelőlegező hitelek nyújtására lesznek hajlandóak - merthogy csak ezek beérkezése bizonyos.

Persze a hiteligények esetében is komoly kérdést vet fel, hogy az önkormányzati szektor az új szabályok szerint csak éven belüli hitelek felvételéről dönthet saját maga, azon túl kormányengedélyhez kötött a hitelfelvétel - ennek a rendszere azonban még kidolgozatlan. Mindehhez hozzáadódik az is, hogy az önkormányzati kompetencia-rendszer strukturális átalakítása okán a bankok jövő nyárig nem számítanak komolyabb projektfinanszírozási igényekre, így tehát a mindennapi működés finanszírozásában lennének partnerek - ha lehetnének.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #1 Pénzügyes 2012-02-18 10:22
Az önkormányzatok finanszírozása nem a bankok dolga!!!!! Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs létjogosultsága a hitelnek, a kötvénynek, de a működési célú - kivéve az ésszerű, célszerű, jól optimalizált folyószámlahite leket - hitelek, illetve az ilyen célra felhasznált kötvények egyenes következménye a csőd!!!!! Persze a bankoknak jó ügyfelei voltak az önkormányzatok, a felelőtlen önkormányzatok, hiszen az államnak valamilyen formában helyt kell állni az önkormányzatoké rt, mivel az élet nem állhat le, egy önkormányzat nem mehet tönkre, egy önkormányzatot nem lehet felszámolni, nem szüntetheti meg a tevékenységét. Ezt mindkét fél nagyon jól tudta, tudja!!!!! Az önkormányzatok által ellátott kötelező, kvázi állami feladatok ellátásának feltételrendsze rét, a feladatellátásh oz szükséges és elégséges fedezeti összeget az államnak kell biztosítani. Amíg a közpénzek, az adóforintok felelőtlen elherdálásának felelőseit - állam, önkormányzat - csak megfoghatatlan politikai felelősség terheli, addig kis országunkban a soha nem lesz rend!!!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...