Hirdetés
Csökkent az önkormányzatok kötvénytartozása, hitelből törlesztenek PDF Nyomtatás
2012. február 14. kedd, 08:00

 

penz03Az önkormányzatok kötvénytartozása decemberben egyetlen hónap alatt 132,6 milliárd forinttal, azaz közel 20 százalékkal, piaci értéken 553,9 milliárd forintra csökkent, derül ki a Magyar Nemzeti Bank értékpapír statisztikáiból.

Az önkormányzati kötvényállomány jelentős részénél decemberben járt le a türelmi idő, meg kellett kezdeni a tőke törlesztését. Ezt tükrözi erőteljes csökkenés – közölte az MTI. Egy az októberi MNB szemlében megjelent tanulmány azt jósolta, hogy 2011 végére a teljes állomány fele már a törlesztési szakaszban lesz, és 2013 végére az arány elérheti a 90 százalékot. A kötvénytartozás nagyarányú decemberi csökkenése gyakorlatilag kizárólag törlesztésekből adódott, azaz nincs köze a forint árfolyamváltozásához. 2010 végéhez képest az állomány kevésbé, csupán 54,6 milliárd forinttal csökkent a múlt év végére.

Tranzakciók (lényegében a decemberi visszafizetések) ugyan bő 128 milliárd forinttal csökkentették egy év alatt az állományt, de ezt részben ellensúlyozta a forint gyengülése. Ez utóbbi, egyéb átértékelődésekkel együtt egy év alatt közel 74 milliárd forinttal növelte a nagyrészt devizakötvény állomány forintértékét. Az önkormányzati kötvények zömét 2007-ben, 2008-ban bocsátották ki, mintegy 85 százalékuk devizában, ezen belül szinte csak svájci frankban jegyzett papír. A hosszú lejáratú kötvények tőketörlesztését jellemzően 3-4 év türelmi idő után kell megkezdeni, addig csak a kamatot kell fizetni.

Decemberben a jelentős törlesztések ellenére az MNB adatai szerint lényegében változatlan maradt az önkormányzatok betétállománya. Feltehető, hogy hitelből finanszírozták a törlesztést. Erre utal, hogy az önkormányzatok belföldi bankokkal szembeni hiteltartozása csupán 45 milliárd forinttal csökkent december hónapban, miközben a központi költségvetés a megyei önkormányzatoktól 196 milliárd forint hiteltartozást vállalt át az év végén.

A kép csak akkor lesz teljes, ha a külföldi hitelek év végi alakulásáról is lesz információ, mivel a teljes önkormányzati hitelállomány egynegyede külföldi hitel. Az önkormányzatok összes adósságának mintegy fele a kötvénytartozás, a másik fele hitel, szeptember végén a kettő szinte pontosan egyezett: 654 milliárd, illetve 653 milliárd forint volt, ebből 489 milliárd forint volt a belföldi hiteltartozás. A devizaarány a teljes hiteltartozásban kisebb, mint a kötvényeknél: bő 40 százalék.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+8 #1 K.I. 2012-02-14 09:24
Kínlódás az egész, napról napra élünk. Eddig legalább arra koncentrálhattu nk, hogy ellássuk a feladatainkat. Már ez sem igaz, tudjuk, hogy ezek többsége elkerül tőlünk, de azt senki sem tudja, hogy mi marad utána. Senki sem mer komolyabb döntéseket hozni, mert nem számítható ki az eredménye. Várakozunk, miközben napról napra rosszabb helyzetbe kerülünk. A motiváltság teljes hiánya jellemző, ami tovább rontja a helyzetet. Én nagyon pesszimista vagyok: de ez igaz az egész szektorra, csak sokon nem is mernek/akarnak belegondolni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...
 • Ez egy google-fordítás ? Úgy tűnik. Vagyis nem is magyar ember írta? Vagy nem ma... Tovább...
 • Itt változás csak akkor lesz, ha a nincstelen sok tízezres tömeg az utcán lesz. ... Tovább...
 • Addig, amíg a jegyzők nem állítják fel a dolgozóit, nem fog itt semmi sem változ... Tovább...
 • A szakszervezet 20%-os béremelést kér - a kormány meg nem ad. Így szokott ez len... Tovább...
 • Totál fejetlenséggel kormányoznak. De ez milyen kormányzás már???????? Tegnap íg... Tovább...
 • Ebben az országban már semmi nem megy normálisan????? Atyaélet! Így is alig van ... Tovább...
 • Ezt most olvasom először. vargamisi" (direkt kisbetűvel!) ugyan mivel magyarázná... Tovább...
 • Ja, és 35 éve a köz rabszolgája! Tovább...
 • Saját bérüket is akkor emeljék, ha "jobb idők jönnek" Üdv. egy 59 éves önkormány... Tovább...
 • Az állam elvonja az önkormányzatok bevételeit (gépjármű adó, iparűzési adó fele)... Tovább...
 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...