Hirdetés
Csökkent az önkormányzatok kötvénytartozása, hitelből törlesztenek PDF Nyomtatás
2012. február 14. kedd, 08:00

 

penz03Az önkormányzatok kötvénytartozása decemberben egyetlen hónap alatt 132,6 milliárd forinttal, azaz közel 20 százalékkal, piaci értéken 553,9 milliárd forintra csökkent, derül ki a Magyar Nemzeti Bank értékpapír statisztikáiból.

Az önkormányzati kötvényállomány jelentős részénél decemberben járt le a türelmi idő, meg kellett kezdeni a tőke törlesztését. Ezt tükrözi erőteljes csökkenés – közölte az MTI. Egy az októberi MNB szemlében megjelent tanulmány azt jósolta, hogy 2011 végére a teljes állomány fele már a törlesztési szakaszban lesz, és 2013 végére az arány elérheti a 90 százalékot. A kötvénytartozás nagyarányú decemberi csökkenése gyakorlatilag kizárólag törlesztésekből adódott, azaz nincs köze a forint árfolyamváltozásához. 2010 végéhez képest az állomány kevésbé, csupán 54,6 milliárd forinttal csökkent a múlt év végére.

Tranzakciók (lényegében a decemberi visszafizetések) ugyan bő 128 milliárd forinttal csökkentették egy év alatt az állományt, de ezt részben ellensúlyozta a forint gyengülése. Ez utóbbi, egyéb átértékelődésekkel együtt egy év alatt közel 74 milliárd forinttal növelte a nagyrészt devizakötvény állomány forintértékét. Az önkormányzati kötvények zömét 2007-ben, 2008-ban bocsátották ki, mintegy 85 százalékuk devizában, ezen belül szinte csak svájci frankban jegyzett papír. A hosszú lejáratú kötvények tőketörlesztését jellemzően 3-4 év türelmi idő után kell megkezdeni, addig csak a kamatot kell fizetni.

Decemberben a jelentős törlesztések ellenére az MNB adatai szerint lényegében változatlan maradt az önkormányzatok betétállománya. Feltehető, hogy hitelből finanszírozták a törlesztést. Erre utal, hogy az önkormányzatok belföldi bankokkal szembeni hiteltartozása csupán 45 milliárd forinttal csökkent december hónapban, miközben a központi költségvetés a megyei önkormányzatoktól 196 milliárd forint hiteltartozást vállalt át az év végén.

A kép csak akkor lesz teljes, ha a külföldi hitelek év végi alakulásáról is lesz információ, mivel a teljes önkormányzati hitelállomány egynegyede külföldi hitel. Az önkormányzatok összes adósságának mintegy fele a kötvénytartozás, a másik fele hitel, szeptember végén a kettő szinte pontosan egyezett: 654 milliárd, illetve 653 milliárd forint volt, ebből 489 milliárd forint volt a belföldi hiteltartozás. A devizaarány a teljes hiteltartozásban kisebb, mint a kötvényeknél: bő 40 százalék.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+8 #1 K.I. 2012-02-14 09:24
Kínlódás az egész, napról napra élünk. Eddig legalább arra koncentrálhattu nk, hogy ellássuk a feladatainkat. Már ez sem igaz, tudjuk, hogy ezek többsége elkerül tőlünk, de azt senki sem tudja, hogy mi marad utána. Senki sem mer komolyabb döntéseket hozni, mert nem számítható ki az eredménye. Várakozunk, miközben napról napra rosszabb helyzetbe kerülünk. A motiváltság teljes hiánya jellemző, ami tovább rontja a helyzetet. Én nagyon pesszimista vagyok: de ez igaz az egész szektorra, csak sokon nem is mernek/akarnak belegondolni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...