Hirdetés
Hűtlen kezelés Szentendrén? PDF Nyomtatás
2012. február 13. hétfő, 10:30

 

szenteNyomozás indult Szentendre városi cégének szerződései miatt. A szálak Britton-közeli cégcsoporthoz vezetnekírja hvg.hu.

Időközi választást tartanak márciusban Szentendre 7-es körzetében, miután lemondott Hidegkuti Gergely (Fidesz) helyi képviselő, a kormánypárti vezetésű város vagyongazdálkodási tanácsnoka. Az ellenzéki politikusokkal is egyeztető, mérsékelt városatya hírében álló Hidegkuti távozása, úgy tudni, már hónapok óta érlelődött, s nem független Szentendre korrupciógyanús ügyeitől (HVG, 2011. április 26.). Utóbbiakat november óta külső vizsgálati jelentés is alátámasztja, melynek megállapításai miatt Filó András jobbikos képviselő ügyészségi feljelentést tett. Ez alapján jelenleg hűtlen kezelés gyanújával a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, számviteli fegyelem esetleges megsértése okán pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jár el.

Az önkormányzati tulajdonú Városi Szolgáltató Zrt. (VSZ) átvilágítása „elszámoltatási biztosért kiabál”. Sorjáznak az olyan megállapítások, hogy a cégnél kétes a szakértelem, hiányzik a bizonylati fegyelem (egyes esetekben maguk a bizonylatok és a teljesítésigazolások is), a tulajdonos, vagyis a képviselő-testület megkerülésével születtek több tízmilliós döntések, ráadásul olykor „szembetűnő túlárazással”. A jelentés által legtöbbet ostorozott üzlet – egy akkor hatéves gázmotor megvásárlása 323 millió forintért, illetve a Vizes Nyolcas nevű uszoda építésének körülményei – kapcsán a Dunakanyar fideszes településeinek kedvenc beszállítójánál, a Kulcsár-ügyben érintett Britton-csoporthoz is kötődő, Simon Péter vállalkozó nevével fémjelzett cégcsoportnál csengett a kassza. A vizsgálatot végző Atticus Investments Zrt. – amely a jelentésben visszatérően emlékeztet arra, hogy hiányos adatokat kapott a VSZ-től – sok mindennel vádolható, csak a Fidesz iránti ellenszenvvel nem. A cég közvetve a korábban a Századvég Gazdaságkutatót vezető Heim Péteré, Giró-Szász András kormányszóvivő volt üzlettársáé. A felügyelőbizottságban 2010 júliusáig tag volt Stumpf István egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi alkotmánybíró, 2011 májusáig pedig Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök személyes tanácsadója is.

A gázmotor ügye 2006 szeptemberében kezdődött, amikor a már Dietz Ferenc (Fidesz) vezette város hozzájárult, hogy a helyi fűtőmű területén működő gépet a Budapesti Erőmű Zrt. – ismeretlen ellenérték fejében – átadja a Simon-érdekeltség QualiTeam Consult Kft.-nek, amelynek EnergiaBlokk Kft. nevű kiválásos jogutóda 2008-ban nettó 323 millió forintért továbbadta az akkor már 60 ezer üzemórát teljesítő, a könyvekben 191 millió forinton nyilvántartott szerkezetet a városnak. Szentendre egyébként a lízingkonstrukción is több tízmillió forintot bukott – állítják az Atticus vizsgálói, akik szerint az ügylettel sérült a kellő gondosság elve.

A Simon-cégek ezzel együtt azóta is tarolnak. Az EnergiaBlokk például az egyik tulajdonosa annak a Szentendrei Médiaközpont Kft.-nek, amely Budakalásztól északra uralja a Dunakanyar kommunikációját. A médiaközpont tavalyi 25 millió forintos önkormányzati támogatásának részleteit a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) képviselője, Fülöp Zsolt a lapzártánk utáni testületi ülésen tervezi firtatni. Ott kerülhet terítékre a polgármester által előterjesztett, a helyi civil szféra támogatását szabályozó rendelettervezet is. E szerint – noha a tervezetben is szerepel, hogy vállalkozási célt nem lehet közpénzzel megsegíteni – a tavaly egyik kapcsolódó cége révén rádiófrekvenciát is kapott Szentendrei Médiaközpont a jövőben kiemelten támogatandó kategóriába kerül – a helyi magáncégek közül egyedüliként.

A szövevényes QualiTeam-cégcsoport évek óta töretlenül üzletel a Dunakanyarban. A tulajdonos, a környék pártéletének ismerői szerint Hadházy Sándor (Fidesz) országgyűlési képviselővel, egykori visegrádi polgármesterrel jó viszonyt ápoló Simon volt az egyik ötletgazdája a visegrádi-lepencei termálszállónak, amelyre a beruházó Britton-csoport a Kulcsár-féle botrány idején a K&H Equitiesből eltűnt pénzek egy részét fordította. A szintén általa vezetett Castrum Visegrád Kft. – az egykori visegrádi-lepencei strandfürdőingatlan tulajdonosa – úgy borult felszámolásba, hogy százmillió svájci frank adósságot halmozott fel. A cégcsoport CIB-es hitelezése ügyében szintén tart a rendőrségi nyomozás.

A nemrégiben hivatalos indoklás nélkül lemondott vagyongazdálkodási tanácsnok a HVG-nek sem kívánt beszámolni a motivációiról. Ismerői azonban állítják, hogy közrejátszott az elhatározásban a Simon-cégcsoport akadálytalannak tetsző nyomulása is. Hidegkuti mandátumáért már beindult a kampány. Az MSZP az újonnan választott városi elnökét, a szintén szentendrei Szabó Imre volt megyei elnök köréhez tartozónak mondott Lontai Tamást, a Jobbik Holló István fuvaros vállalkozót, a TESZ ifjabb Lator László tanárt indítja. A Fidesznél még nem tudni, ki lesz a jelölt.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...