Hirdetés
Lázárék "tőzsdéztek" a város pénzével PDF Nyomtatás
2012. február 03. péntek, 09:00

tozsdeA Napi Gazdaság szerint Hódmezővásárhely "tőzsdézett" a kötvénypénzzel. A külföldi bankok célja Lázár János szerint ugyanakkor az, hogy kikényszerítsék az állami konszolidációt - nyilatkozta a polgármester a Magyar Hírlapnak.

Hódmezővásárhely testületi ülésén foglalkozik az Erste Bank válaszával, amelyet Lázár János december végi levelére adott; a polgármester azt kívánta elérni, hogy a bank osztozzon az önkormányzattal a svájci frank árfolyamának meglódulásából következő (kötvény) veszteségén - írja a Napi Gazdaság .

Azokban az években, amikor a város nyert a pénzeken, fel sem merült a "terhek megosztása". Maga Lázár János "büszkélkedett" 2007 augusztusában, hogy az egy évvel korábban kibocsátott kötvényből származó pénzt befektették, amiből a kamat- és árfolyamkülönbségen több mint egymilliárd forint bevétele származott a városnak - írja a lap.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város közgyűlése 2007 júliusában egyszeri alkalomra szóló, majd novemberben folyamatos megbízást adott a polgármesternek, hogy származékos devizaműveleteket végezzen a kötvénykibocsátásból még rendelkezésre álló összeggel.

Az ÁSZ kimutatása szerint a városnak a származékos ügyleteken, a devizanemek átváltásából származó árfolyamnyereségen és opciós díjbevétel címen 2007-2008-ban további, összesen 1,611 milliárd forint bevétele származott. Időközben - 2008 őszén - azonban beütött a pénzügyi válság, ami miatt az utolsó két év nyereségével arányos vesztesége keletkezett a településnek.

Lázár János idén nyáron sajtónyilatkozatában maga jelezte, hogy a városnak sikerült átütemezésben megállapodnia a hitelt nyújtó bankkal, s ekkor még maga is arról beszélt, hogy a Magyar Bankszövetség - és a települési szövetségek - álláspontjához hasonlóan erre - átütemezésre - ösztökélné a többi települési önkormányzatot is - írja a Napi Gazdaság. A lap szerette volna a polgármester véleményét is közreadni, ám nem érte el.

Magyar Hírlapnak azonban nyilatkozott a polgármester és azt mondta, szerinte a külföldi bankok célja, hogy kikényszerítsék az állami konszolidációt - mondta arról, hogy az Erste Bank elzárkózott a település hitelkockázatának megosztásától.

"Ugyanazt akarják elérni, mint a megyei önkormányzatok esetében. A kormány ott átvállalta az adósságokat, a bankok most valamennyi önkormányzatnál ezt akarják kikényszeríteni. Az viszont nem járható út, hogy minden kockázatot az emberekre, az önkormányzatokra és a kormányra akarnak hárítani" - idézi a Magyar Hírlap.

Lázár János elmondta továbbá, hogy a peres eljáráson kívül azt javasolja majd a város képviselő-testületének, hogy mérlegelje a kormánytól vagy a törvényhozástól való segítségkérés lehetőségét is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #3 álmodik a nyomor 2012-02-04 20:04
Lázár Úr!Öntől és morális állapotától hánynom kell.
Idézet
 
 
+5 #2 taxi 2012-02-03 18:24
MALÉV csőd: ilyen jó az állami tulajdon. 20 éve herdálják az adófizetők pénzét 10 milliós vezetők, majd felelősen leállítják. Jutalomra még lesz pénz, a kisemberek repülnek, az adófizetők fizetnek. A BKV, a MÁV ugyanez. Államosítsunk még néhány dolgot, hadd szárnyaljon a gazdaság! Miért nincsenek a barátok között hozzáértők? A Rába mikor csődöl be?
Idézet
 
 
+8 #1 kolo 2012-02-03 15:59
Így én is szeretnék tőzsdézni. Ha nyerek az enyém, ha vesztek fizet a bank. Ha meg nem akar perkálni, törvényt hozunk, hogy mégis!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...