Hirdetés
Szakértő a rögzített földgázárról PDF Nyomtatás
2023. január 23. hétfő, 08:00

gaztarolHét hónapig rögzített áron juthat földgázhoz számos állami, egyházi és önkormányzati intézmény – erről rendeletben döntött a kormány, késő este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az ATV Híradójának nyilatkozó polgármesterek bár örülnek a lehetőségnek, az intézkedést megkésettnek tartják. Az energiapiaci szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ismét olyan szervek maradtak ki a segítségnyújtásból, mint például a Magyar Vöröskereszt.

Valamelyest fellélegezhetnek a településvezetők: egy frissen megjelent rendelet szerint márciustól szeptember végéig ugyanis az addig nem fix hirdetményi áron vásárló, többek közt állami, egyházi és önkormányzati intézményeknek lehetősége lesz arra, hogy rögzített áron vásárolják meg a működésükhöz szükséges földgázt.

Gémes György Gödöllő polgármestere örült a hírnek, mivel úgy látja, hogy ennek köszönhetően nagyobb biztonságba kerülhetnek az önkormányzatok, mert így a korábbi árhoz képest nem tizenhatszoros, hanem csak három-, vagy négyszeres lesz a különbség. Ugyanakkor hozzátette, a döntéssel kissé elkésett a magyar kormány.

„Már túl vagyunk két és fél, három hónap fűtési szezonon, a szerencse csak az volt, hogy jó volt az idő, és ennek megfelelően azért jóval kisebb energiamennyiséget kellett felhasználni, illetve a megtakarítások is sokat eredményeztek" - mondta a városvezető, azonban hozzátette: ennek ellenére Gödöllő élni fog a lehetőséggel, akárcsak Érd. Itt, a mai tőzsdei ár szerint a békeidei árnak még mindig a hatszorosát kell fizetni, de a polgármester szerint ez is nagy segítség, mivel így át tudják majd vészelni a fűtési időszakot. Kiemelte továbbá, hogy kezdeményezni szeretné ugyanakkor, hogy a kisvállalkozások számára is létrejöjjön egy hasonló lehetőség és számukra is biztosítsa a kormány ezt a rögzített áras lehetőséget.

Pénteken Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy „2021-hez képest a Fővárosi Önkormányzat intézményei és cégei a gáz, az áram és a távhő tekintetében is jelentős megtakarítást gazdálkodtak ki, ennek ellenére az energiaszámlájuk 5,5 milliárd forintról 15,1 milliárd forintra nőtt.

Egy szakértő szerint a kormány jókor lépett, mert a gáz határidős ára leesett, most érdemes fixálni, mert az ár – akár a háborús események miatt – bármikor újra megugorhat. Balogh József energiapiaci szakértő az ATV Híradónak kiemelte, „az ötlet maga nagyon jó, az én problémám az, hogy ennek a végrehajtása egy olyan kereskedelmi ismeretet védelmez, ami attól tartok, hogy nincs meg és azért nincs meg, mert pontosan azok a fogyasztók, akik az elmúlt évtizedekben folyamatosan fix áron voltak".

Majd arról is beszélt, hogy szerinte a kedvezményezettek köréből sokan kimaradtak, mint például a Magyar Vöröskereszt, illetve azt sem tartja logikusnak, hogy az intézkedés március és szeptember közé, azaz a nyári szezonra esik.

Video

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...