Hirdetés
Több önkormányzat is csődbe mehet PDF Nyomtatás
2022. augusztus 15. hétfő, 07:30

muvhaz2Próbálnak készülni az önkormányzatok az energia árának emelkedésére, de azt mondják, a tervezést szinte lehetetlenné teszi, hogy nem tudják, pontosan mire számíthatnak. Egyelőre ugyanis nem ismertek az árak, így marad a szorongás, hogy miből fizetik majd ki ősszel és télen a megemelkedő rezsit. Több önkormányzat is csődbe mehet, hacsak nem kap többlettámogatást.

Próbálnak készülni az önkormányzatok az energia árának emelkedésére, de azt mondják, a tervezést szinte lehetetlenné teszi, hogy nem tudják, pontosan mire számíthatnak. Egyelőre ugyanis nem ismertek az árak, így marad a szorongás, hogy miből fizetik majd ki ősszel és télen a megemelkedő rezsit. Több önkormányzat is csődbe mehet, hacsak nem kap többlettámogatást.

Szekszárd azon megyeszékhelyek egyike, amelyek komoly költségnövekedésre számítanak a gáz és a villany árának emelkedése miatt. Az önkormányzat gazdasági bizottságának ellenzéki alelnöke azt mondja, hogy egyelőre nem tudják, miből fogják fizetni a számláikat.

„Hárommillió kilowatt áramot fogyasztanak Szekszárd város közintézményei és a közvilágítás. Ennek tíz forintos emelése is több tízmillió forintot jelente, és az 50-60 forintos emelés, amiről szó van, az gyakorlatilag a feje tetejére állítaná a költségvetést” – fogalmazott az ATV Híradónak Rácz Zoltán, a gazdasági bizottság elnökhelyettese.

A villanyszámlánál is nagyobb mértékben emelkedik a gáz ára, így a közintézmények fűtése is jelentős költségnövekedéssel jár majd. Ezt a város Fidesz-frakciójának vezetője is elismeri, szerinte pluszforrásra lesz szükségük.

„Valóban nagy problémát jelent. Egyelőre csak érzékeljük a gondot, keressük a megoldást. Többletforrásra van szükség. Efelé gondolkodunk, de nem tudjuk, hogy pontosan honnan, egyelőre dolgozunk rajta” – mondta Kocsis Máté.

A nagyobb településeknél is komolyabb a feladat a kistelepüléseken, ahol egy-egy kultúrház vagy idősek otthonának üzemeltetése kerülhet veszélybe a rezsiárak emelkedése miatt. A Zala megyei Surd polgármester azt mondja, hogy megoldhatatlannak látszik a probléma.

„Eddig fizettünk egymillió, egymillió kettőt éves szinten a gázért és most nyolcmilliót kellene fizetnünk. Akkor itt vannak az idősek, az orvosi rendelő, az óvoda, a hivatal. Szóval lehetetlen kigazdálkodni ennyi pénzt. Magyarul amit ki kéne fizetnünk, annak az egyharmada nem jön be, nincs miből kifizetni” – mondta Kanász János, Surd polgármestere.

A polgármester hozzátette, hogy már csak a kommunális adó az egyetlen saját bevételük. Tervezik az iparűzési adó bevezetését, de az is csak jövőre jelenthet valamennyi pluszbevételt.

(ATV)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+9 #1 Vidéki 2022-08-15 08:48
Az állam elvonja az önkormányzatok bevételeit (gépjármű adó, iparűzési adó fele), a kiadások meg az égig nőnek - következmény csődbe mennek az önkormányzatok. Nem így kell egy országot irányítani, hogy lassan minden terület, minden ágazat csődben van (oktatás, egészségügy, önkormányzatok, vízügy stb.).
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...
 • Ez egy google-fordítás ? Úgy tűnik. Vagyis nem is magyar ember írta? Vagy nem ma... Tovább...