Hirdetés
Orosháza átadta részesedését az államnak PDF Nyomtatás
2021. december 29. szerda, 08:00

alfoldviz logoIngyen átruházza az államra az Alföldvíz Zrt.-ben lévő 4,1 százalékos részesedését az orosházi önkormányzat. Erről legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület kilenc igen szavazattal, egy nem és három tartózkodás mellett.

Az orosházi önkormányzat honlapján elérhető előterjesztés szerint az Alföldvíz, a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV) és az önkormányzatok képviselőiből álló úgynevezett Projekt irányító bizottság nyár végén megbízást adott a Pons Válságkezelő Kft.-nek az Alföldvíz átvilágítására.

A cégértékelési gyorsjelentés október végére elkészült, ennek alapján a bizottság az integrációs javaslatot, valamint „az önkormányzati víziközmű ellátási kötelezettség és az ahhoz szükséges, azt működtető vagyon Magyar Államra történő átruházásáról szóló megállapodás tervezetét elfogadta” – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

Az MTI információi szerint valamennyi tulajdonos önkormányzat kapott a lehetséges állami integrációról szóló „felmérést”, amelyet megválaszolt; ennek alapján készítettek számukra egy előterjesztés-tervezetet, amelyet saját képviselő-testületük elé kell vinniük várhatóan január 31-éig.

Az Alföldvíz augusztus 10-ei közgyűlésén a tulajdonos önkormányzatok többsége úgy határozott, hogy kezdődjön egyeztetési folyamat, „amely megalapozhatja a szolgáltató részvételét a koordinált integrációs programban, és a társaság tulajdonosainak víziközművagyon – állam részére történő – átadására vonatkozó későbbi döntéseit.”

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz) az MTI-nek nyár végén azt mondta: ígéretet kapott arra, hogy az integráció lezárulta után is marad központja Békéscsabán az utódcégnek, a dolgozókat nem bocsátják el, bérfelzárkóztatási program indul, és középtávon elkezdődik a hálózat fejlesztése. Megjegyezte: szeretnék, ha ez egyfajta mintaprojekt lenne a jövőben esetleg az integrációs programhoz csatlakozó más cégeknek. (A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 2021. június 13-tól hatályos módosítása alapján lehetővé vált az önkormányzatoknak és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatóknak, hogy – önkéntesen – részt vegyenek az NV Zrt. által koordinált integrációs folyamatban, amellyel biztosítható a hatékonyabb hosszú távú működés.)

A mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztató Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében 131 településen lát el víziközmű-szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátásáért felel. Legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik; az állami tulajdonrész 28,6 százalékos.

Amint azt akkor megírtuk, az Alföldvíz Zrt. 2020. januárban 1,713 milliárd forintos alaptőke-emelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatokhoz a működéshez szükséges forrás megteremtéséért, ám a kérést forrás hiányában a tagok elutasították. Magyarország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatójának 2019-es üzemi vesztesége 647,8 millió forint volt, az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint.

A társaságnál 2017 nyarán tervezték, hogy többségi állami tulajdonba kerülnek, ám az akkori, június végi közgyűlésen az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát.

2020 végén az állam több mint 602 millió forintos többletforrást juttatott a békéscsabai önkormányzaton keresztül a cégnek, amelyet részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordíthattak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ha kormány leszámol az iparűzési adóval, akkor ezzel együtt leszámol az önkormán... Tovább...
 • Sajnos az önkormányzatisá g végét látom - önálló bevételek nélkül, az állami tám... Tovább...
 • Bukta lesz, ha nem jó a víz összetétele...l ásd Mezőberény (Békés megye). Tovább...
 • A jelen helyzet nem alkalmas a viccelődésre.Tö bb komolyságot várna el az ember. Tovább...
 • A magyar közigazgatás 1990-2010. között jó színvonalon működött, ráadásul az ügy... Tovább...
 • Nőhetne az adóbevétel, ha az Orbán kormány nem vette volna el a gépjárműadót, me... Tovább...
 • Ismét statisztikán alapuló valamit" összegzett Vargamisi? Nem nagyon értek hozzá... Tovább...
 • A kormány teleplakátolta az országot, hogy ha Magyarországra jössz (külföldi dol... Tovább...
 • Mondja meg valaki miért kell nekünk 18 db akkumulátor gyár. Gyakorlatilag minden... Tovább...
 • El kellene dönteni végre, hogy az önkormányzat hatóság, vagy sem... Tovább...
 • Ha elveszik az önkormányzatok maradék bevételét is, akkor az már nem önkormányza... Tovább...
 • Ja, az ügyfél meg járkál befeléa KAB-ba, de az ügyét nem intézik el hónapok alat... Tovább...
 • Meg nem kell bölcsőde minden kistelepülésre. Minek? Se gyerek,se munkahely. De m... Tovább...
 • Ezt nem hiszem, mert a falvakban nem a templom felújítása, meg a járda felújítás... Tovább...
 • Nem sajnálom az 5.000 főnél nagyobb településeket, vannak kistelepülések akiknek... Tovább...