Hirdetés
Nem enyhül az önkormányzatokra gyakorolt költségvetési nyomás PDF Nyomtatás
2021. november 25. csütörtök, 09:00

penz11A Pénzügyminisztérium szerdán benyújtotta az Országgyűlés elé a minimálbér emelkedésének terheit kompenzáló adómódosításokat. Tovább szűkíti az önkormányzatok költségvetési mozgásterét a kormány: a Pénzügyminisztérium adóügyi módosítóival fenntartanák az iparűzési adó megfelezését, megtiltják az önkormányzatoknak, hogy adót emeljenek, illetve csökkentsenek korábbi adókedvezményeket.

Korábban a mérce.hu beszámolt arról, hogy a kormány járványügyi védekezésre hivatkozva súlyos bevételektől vágja el az önkormányzatokat. Az iparűzési adó felfüggesztésének ötlete eredetileg Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől származott tavaly év végén. A felvetés egységes és heves tiltakozást váltott ki az önkormányzatok részéről, mivel 2019-ben az iparűzési adó jelentette az önkormányzatok saját bevételeinek felét. A Fővárosi Önkormányzat esetében ez az arány még magasabb, ez a bevétel jelentette a befolyó adók 81 százalékát.

A kamara elnöke tavalyi javaslatában az önkormányzati hatáskörökbe tartozó adónemek befagyasztásával kívánta garantálni a vállalkozások adóterheinek mérsékelését.

Valamit valamiért

Mostanra azonban a járványhelyzettől függetlenül a béremelkedés vállalati terheit kompenzáló javaslat része az önkormányzatok megrövidítése. Ahogy a merce.hu már beszámolt róla, a minimálbér 200 ezer forintra való emelkedésének érdekében a kormány vállalta, hogy csökkenti a vállalatokat ért adóterheket.

A döntés értelmében jövő évtől a vállalkozásoknak nem kell fizetniük szakképzési hozzájárulást, csökken a szociális hozzájárulás mértéke és csökken a kisvállalkozói adó is.

A kormány továbbá garantálja az iparűzési adó megfelezésének fenntartását, és különös szigorral megtiltja az önkormányzatoknak, hogy pótolják a kieső bevételeket. Amennyiben az Országgyűlés megszavazza a Pénzügyminisztérium módosítóját, akkor a kormány az állami pénztárral, az önkormányzatokkal és az emberekkel fizetteti meg a minimálbér növekedését.

Az emberektől vesznek el helyette

Az iparűzési adó az önkormányzatok legfontosabb bevételi forrása. Az önkormányzatok ebből képesek fenntartani közszolgáltatásokat, mint óvodákat, bölcsődéket, parkokat, megvalósítani a közösségi közlekedést vagy akár csak garantálni, hogy tiszta és fejlődő környezetet biztosítsanak a lakosoknak.

A szociális hozzájárulás csökkentésével kompenzált bérnövekedés pedig a közfeladatok leépítésének lenyomataként is értelmezhető. A szociális hozzájárulás bevétele alapvetően az államháztartás társadalombiztosítási feladatainak (nyugdíj, egészségügyi ellátás) pénzügyi forrásait adják, az elmúlt években azonban folyamatos csökkentés miatt ezeket a központi költségvetésből kell kiegészíteni, elvonva más közfeladatok elől a forrásokat.

Budapesten a közlekedés bánhatja

Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat többször figyelmeztetett, hogy amennyiben a kormány által biztosított 12 milliárdos normatíva nem érkezik meg, akkor csütörtöktől leállhat a tömegközlekedés. A közösségi közlekedés fenntartásának 60 százalékát önkormányzatoktól érkező bevételek fedezik, ezek azonban a végét járják. A jelenleg vitatott 12 milliárd forint a közösségi közlekedés fenntartásának hét százaléka, a többit a jegyeladásokból fedezik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kiadott közlemény szerint a teljesítés akadálya az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozása. Budapesten Tarlós István vezetése alatt bizonyos járatok üzemeltetését a Volánbusz Zrt.-re bízták, míg a távolsági HÉV fenntartását a MÁV végezte el. A szolgáltatások megosztásáért cserébe a főváros előre meghatározott díj szerint ellenértéket fizet, azonban az eredeti szerződés tavaly év végén lejárt. Az új szerződésben az ITM nagyobb részesedést követelne.

A megnövekedett kiadáshoz viszont elengedhetetlen a növekvő bevétel, amelyet az önkormányzatok önrendelkezésének korlátozásával most ellehetetlenít a kormány.

(Mérce.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #1 Vidéki 2021-11-26 08:42
Ez nyíltan az önkormányzatok kivégzése, pénzügyi tönkretétele. Csak mellékesen megjegyzem, hogy minden magyar állampolgár valamilyen településen él, ahol igénybe veszi a tömegközlekedés t, a szemétszállítás t, az ivóvizet fogyasztja stb., na ezeket a településeket teszi tönkre a kormány - ezáltal a magyar emberek mindennapjait. Aki az önkormányzatok ellensége, az a magyar nép ellensége is egyben.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ha kormány leszámol az iparűzési adóval, akkor ezzel együtt leszámol az önkormán... Tovább...
 • Sajnos az önkormányzatisá g végét látom - önálló bevételek nélkül, az állami tám... Tovább...
 • Bukta lesz, ha nem jó a víz összetétele...l ásd Mezőberény (Békés megye). Tovább...
 • A jelen helyzet nem alkalmas a viccelődésre.Tö bb komolyságot várna el az ember. Tovább...
 • A magyar közigazgatás 1990-2010. között jó színvonalon működött, ráadásul az ügy... Tovább...
 • Nőhetne az adóbevétel, ha az Orbán kormány nem vette volna el a gépjárműadót, me... Tovább...
 • Ismét statisztikán alapuló valamit" összegzett Vargamisi? Nem nagyon értek hozzá... Tovább...
 • A kormány teleplakátolta az országot, hogy ha Magyarországra jössz (külföldi dol... Tovább...
 • Mondja meg valaki miért kell nekünk 18 db akkumulátor gyár. Gyakorlatilag minden... Tovább...
 • El kellene dönteni végre, hogy az önkormányzat hatóság, vagy sem... Tovább...
 • Ha elveszik az önkormányzatok maradék bevételét is, akkor az már nem önkormányza... Tovább...
 • Ja, az ügyfél meg járkál befeléa KAB-ba, de az ügyét nem intézik el hónapok alat... Tovább...
 • Meg nem kell bölcsőde minden kistelepülésre. Minek? Se gyerek,se munkahely. De m... Tovább...
 • Ezt nem hiszem, mert a falvakban nem a templom felújítása, meg a járda felújítás... Tovább...
 • Nem sajnálom az 5.000 főnél nagyobb településeket, vannak kistelepülések akiknek... Tovább...