Hirdetés
Önkormányzatok, járvány után PDF Nyomtatás
2021. október 21. csütörtök, 06:00

banai peter beno01A koronavírus-járvány után a gazdasági növekedés fenntartása érdekében minden eddiginél fontosabb a közös gondolkodás az önkormányzatokkal – jelentette ki a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, Banai Péter Benő.

A mintegy 120 helyhatóság 350 munkatársának részvételével zajló egri szakmai seregszemle sajtótájékoztatóján az államtitkár rámutatott: a háromnapos konferencián már nemcsak a válságkezelésről lehet beszélni, de ennek eredményei is láthatók. Magyarország ma az EU azon tíz tagállamának egyike, melyek gazdasági teljesítménye meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet – tette hozzá megjegyezve, hogy a foglalkoztatottak száma is magasabb a pandémia előtti időszakénál.

Mindezek mellett persze vannak még feladatok, látszik, milyen beruházások, fejlesztések szükségesek a magas gazdasági növekedés fenntartásához – fogalmazott. Az eddigiekhez hasonlóan ehhez elengedhetetlen közösen gondolkodni az önkormányzatokkal és fontos megosztani egymással a feladatokat, tapasztalatokat, előre mutató gondolatokat, javaslatokat.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarország mindennapjait a koronavírus-járvány hatásai és az ezekre adott válaszok határozzák meg. A járvány előtt a gazdaság az unió átlagát érdemben meghaladó növekedési pályán volt, 2014-2019 között átlagosan 4,1 százalékos volt a bővülés, szemben a 2,1 százalékos EU-átlaggal. Joggal lehetett számítani arra, hogy ez a pozitív trend 2020-ban is folytatódik, ám a pandémia mindent felülírt.

Banai Péter Benő szerint a Covid-19 olyan válságot eredményezett, mely világgazdasági szinten nagyobb volt a 2008-2009-es visszaesésnél. Előbbi tavaly világviszonylatban 3,6, míg utóbbi 2009-ben 1,7 százalékos recessziót okozott. Mindez az uniót és így hazánkat is érintette: emiatt át kellett írni a terveket úgy az önkormányzatok, mint a központi költségvetés vonatkozásában. Közös védekezésre volt szükség egészségügyi és gazdasági szempontból egyaránt.

A Magyar Államkincstár elnökhelyettese, Tavaszi Zsolt arról beszélt, hogy a költségvetési, gazdálkodási és adókonferencia kiemelt esemény a szakma számára. Tematikája részben évenként változik, ám a költségvetés, valamint az adóztatás tapasztalatai és a következő év kereteit, lehetőségeit felvonultató blokkok egyetlen ilyen esemény, így a mostani fókuszából sem hiányozhatnak.

Mindezek mellett a mostani háromnapos seregszemle kiemelt témái között lesznek a Vállalati Integrált Gazdálkodási Rendszer (ASP) jövőre záruló bevezetésének, működésének tapasztalatai. A szerdai nap teljes egészében ennek jegyében telik – jelezte. Közlése szerint a csütörtöki zárónapon az önkormányzati helyi adóztatás kerül az előadások és konzultációk célkeresztjébe.

Az elnökhelyettes szólt arról is, hogy az államkincstár az elmúlt időszakban több fontos feladatot is átvett, melyek közül a legmeghatározóbb az uniós pályázatokhoz kapcsolódó közreműködői szerepkör és az otthonfelújítási támogatások lebonyolítása.

Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott a tájékoztatón elmondta: Eger 14. alkalommal adott otthont a konferenciának. Egyben felhívta a figyelmet, hogy az esemény minden résztvevője ugyanazt a célt szolgálja: azért dolgoznak, hogy az önkormányzatoknak, a gazdálkodó szervezeteknek és minden magyar állampolgárnak könnyebbé, egyszerűbbé tegyék az ügyek intézését.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #2 38.650.- 2021-10-22 10:47
De legalább van egy kitűnő" ASP-nk és KIRA rendszerünk, amiben éjjel nappal dolgozhatunk benne: otthon, ünnep és hétvégente is. Köszönjük meg a kormánynak....
Idézet
 
 
+7 #1 Hivatalnok 2021-10-21 07:15
Az önkormányzatokn ál a covid alatt kellett dolgozni. A bérekről mindenki hallgat. Megint nem lesz béremelés!!! Hanyadik éve is?? Lassan a fizikai állomány is többet keres. Velünk miért nem foglalkoznak? Vagy tényleg az a cél, hogy mindenki felmondjon? SIRALMAS!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez jó - elveszem a pénzedet, aztán tárgyaljunk, hogy mennyit adok vissza belőle?... Tovább...
 • ez a cikk jó nagy katyvasz... Tovább...
 • Megbecsülve és elismerve az áldozatos munkájukat, nem ellenük irányulóan jegyzem... Tovább...
 • Hol van ehhez képest a jegyzők bére? Az elmúlt években a jegyzői munka,hatás és ... Tovább...
 • Ja persze! Ez nagyon szép, DE!! Mi van a hivatalban dolgozó köztisztviselők kel?... Tovább...
 • ...a hivatali dolgozóknak meg marad a Probono és az ASP (ami Szent estén zárva l... Tovább...
 • Bezzeg a hivatali dolgozókról egy szó sincs megint. Mi pusztuljunk éhen! Tovább...
 • Egyetértek az átlátható önkormányzat programmal. Esetleg átlátható állam program... Tovább...
 • Ez nyíltan az önkormányzatok kivégzése, pénzügyi tönkretétele. Csak mellékesen m... Tovább...
 • SIRALMAS!!!! Eljutottunk oda, hogy egy utcáról bekerülő fiatal középfokú végzett... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál megint nem lesz béremelés!!! A bevételeket elveszik,így a ... Tovább...
 • Eljutottunk oda, hogy a pályakezdő köztisztviselő, közalkalmazott( középfokú vég... Tovább...
 • Tehát a gazdaság újraindításának az a legjobb módszere, ha közben tönkretesszük ... Tovább...
 • De legalább van egy kitűnő" ASP-nk és KIRA rendszerünk, amiben éjjel nappal dolg... Tovább...
 • Ha úgy országosan egyszerre felállna MINDENKI!....ak kor talán a kormány is észh... Tovább...