Hirdetés
Levélben kér segítséget a Megyei Jogú Városok Szövetsége Gulyás Gergelytől PDF Nyomtatás
2021. február 15. hétfő, 09:00

mjvszLevélben kér segítséget a Megyei Jogú Városok Szövetsége Gulyás Gergely minisztertől – számolt be az ATV Híradó. A szervezet fideszes elnöke az ATV-nek elmondta: egyebek mellett a sportlétesítmények ideiglenes vagy hosszú távú üzemeltetését, a gyermekek közétkeztetésének átvállalását és a háziorvosi ügyelet átszervezését várják a kormánytól. A szövetség ellenzéki társelnöke szerint azonban ennél is többről van szó: az önkormányzatokat érintő elvonások teljes kompenzációját kérik.

„Konkrétan a 2020. évi a 2021. évi működési nehézségeink teljes kompenzációját fogjuk kérni a kormánytól" - a megyei jogú városok szövetségének társelnöke, Péterffy Attila. Annak a levélnek a tartalmáról beszélt, amit ellenzéki és kormánypárti polgármesterek közösen fogalmaztak meg és küldtek a miniszterelnökséget vezető miniszternek. Szerinte a fideszes városvezetők kevés kritikával éltek a belső egyeztetéseken, de az biztos, hogy komoly állami segítségre számítanak az erről szóló, jövő hétre tervezett egyeztetésen.

A szövetség fideszes elnöke, Szita Károly szerint megfelelő kompenzációt jelenthetne néhány önkormányzati feladat tartós vagy ideiglenes állami átvállalása. Kaposvár polgármestere Híradónknak elmondta: sok városnak nehézséget jelent például az uszodák és más sportlétesítmények üzemeltetése, de egy sor másik területen is változást javasolnak.

„Itt is javasoltuk a közétkeztetés, a gyermek közétkeztetés egységes kezelését, esetleg egy állami átvétellel is. Az alapellátásnak is ügyeltet kell tartani a jelenlegi törvények alapján akkor amikor a kórházainkban is van sürgősségi ügyelet, a kettőnek a fúzióját javasoltuk" - nyilatkozta Szita.

„Mi szeretnénk azt ha a magyar politika nem csak hidegháborúról szólna - közölte a miniszterelnökséget vezetó miniszter, Gulyás Gergely -, a kormány minden önkormányzatot partnernek tekint. Minden olyan polgármesternek, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki, aki velünk akar együttműködni, aki úgy gondolja, hogy nem Brüsszel, hanem a magyar kormány tud számára segítséget nyújtani, mi örömmel állunk rendelkezésére."

„Én arra gondolok, mást nem jelenthet, mint hogy a háttérben történt valami és vélhetően lesz megegyezés" - ez már a budaörsi polgármester véleménye a fideszes városvezetők kiállásáról. De hasonló állásponton van a Publicus Intézet igazgatója is. „Bekövetkezett az, amiről mi elemzők, vagyis én elemző gyakran beszélek, vagyis hogy a Fideszben Orbán Viktoron kívül egyetlen egy erőközpont van, az pedig az önkormányzati lobbi mert hogy ők azok, akik függetlenek a miniszterelnöktől" - mondta Pulai András az Egyenes Beszéd stúdiójában.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének kormánypárti elnöke, Szita Károly egyébként az ATV híradónak adott interjújában hangsúlyozta: a kormány gazdaságvédelmi terve eredményes, ráadásul a 2008-as válság idején még annyi kormányzati támogatásra sem számíthattak az önkormányzatok, mint most.

(atv.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Vidéki 2021-02-15 09:19
Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott évről szóló költségvetésüke t. Hogyan lehet költségvetést készíteni úgy, hogy a bevételek tervezése nem lehetséges, mert a kormány még nem állapodott meg egyetlen önkormányzattal sem az elvett iparűzési adó pótlásáról(az ígéret szerint január 31-ig a kormány megállapodott volna a 25.000 fő feletti önkormányzatokk al, csakhogy ez nem történt meg)?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez diszkrimináció, egyben alkotmány ellenes is! Az egyik településen élő állampo... Tovább...
 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...