Hirdetés
Tárgyalás kérdőjelekkel – mi is a napirend? PDF Nyomtatás
2021. január 14. csütörtök, 10:30

egyeztAz önkormányzatokat képviselő szövetségek vezetői választ várnak, hogyan kompenzálják az elvonások miatt keletkezett bevételeiket.

Ma tartja következő ülését az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa, amelyen előreláthatólag a magyar városok és falvak működőképességéről, az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások ellátásáról egyeztetnek majd – közölte a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége.

A közleményben megjegyzik, hogy bár a kormány január elejére ígérte az egyeztetés napirendjének ismertetését, ez még mindig nem történt meg, így nem tudni, hogy milyen napirendi pontokat kívánnak megtárgyalni.

A Gémesi György (Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke), Kiss László (Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke) és Karácsony Gergely (Magyar Önkormányzatok Szövetségének és a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének társelnöke) által jegyzett közös állásfoglalásban kifejtették, hogy mely pontokban kellene egyeztetnie a kormánynak és az önkormányzatoknak.

Álláspontjuk szerint napirendre kellene kerülnie, hogy a kormány hogyan kompenzálja az önkormányzatok koronavírus-járvány és az elvonások miatt keletkezett bevételkiesését. Részletes tájékoztatást szeretnének kapni például, hogy milyen ellentételezésre számíthatnak a helyi iparűzési adó felére csökkentése miatt.

A kormányzati megszorítások hétszer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, a kompenzációs rendszer azonban nem lehet más, csakis normatív, a települések kompenzációs eljárásában semmiféle egyedi alkuknak helye nincs. Határozottan tiltakozunk az ellen, ha a kormány a magyar településeken élő polgárok között politikai véleményük alapján kíván különbséget tenni" – írták.

Felhívták a kormány figyelmét, hogy a megszorítások miatt kieső bevételek arányában, politikai szempontoktól mentesen biztosítson működési kompenzációt a megyei jogú városok számára, kiemelten a közszolgáltatások biztonságos ellátása érdekében, és erről az önkormányzatokkal egyetértésben hozzon döntést.

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának tagjai egyébként a belügyminiszter (Pintér Sándor), a nemzetgazdasági miniszter (Varga Mihály), a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára (Dukai Miklós), a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (György István), az országos önkormányzati érdekszövetségek elnökei (a fenti állásfoglalás jegyzői), továbbá – tanácskozási joggal – az emberi erőforrások minisztere (Kásler Miklós).

(HVG.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #1 Vidéki 2021-01-14 16:14
Az önkormányzatok tönkretétele az ország tönkretétele! Minden magyar valamilyen településen él, azt működtetni kell-kellene 21. századi színvonalon.Ha a kormány elveszi az önkormányzatok bevételét, a működtetés visszamegy a 100 évvel ezelőtti színvonalra!?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez diszkrimináció, egyben alkotmány ellenes is! Az egyik településen élő állampo... Tovább...
 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...