Hirdetés
Iparűzési adóból 2,5 milliárddal kevesebb jut PDF Nyomtatás
2020. szeptember 07. hétfő, 09:00

szhelyA magas adóerőképesség miatt 2,5 milliárd szolidaritás adót kell fizetnie az önkormányzatnak, a város kénytelen lesz a sporttámogatásokat csökkenteni. 

Horváth Attila költségvetésért (is) felelős alpolgármester tartott háttérbeszélgetést péntek délután, ahol a koronavírus-járvány gazdasági következményeit is ecsetelte. Mint mondta, végleges számok még nem állnak rendelkezésre, de az már látszik, hogy jelentősen csökken az iparűzési adóból származó bevétel a gazdasági visszaesés nyomán.

Nem a város létezését, hanem a lényegét veszélyezteti a helyzet

Tavaly közel 10 milliárd forintot fizettek iparűzési adó címén a vállalkozások az önkormányzatnak, az eredeti elképzelések szerint az idei bevétel meghaladta volna a 10 milliárdot. Ehelyett, az előzetes adatok szerint mintegy 2-2,5 milliárddal kevesebb lesz  az iparűzési adó bevétele.

Az alpolgármester hozzátette, tavaly a kötelező önkormányzati feladatokra adott kvótát 1,4 milliárddal csökkentette a kormány, az idén ez az elvonás már nem jelentkezik. De a tavalyi 1,2 milliárdos szolidaritási adót az idén felemelték 2,5 milliárdra, így az állami támogatások és elvonások végösszege a tavalyi szinten marad.

Mindez azt jelenti, hogy az önkormányzatnak át kell gondolnia, milyen területre mennyi támogatást ad. Horváth Attila megjegyezte, a jelenlegi helyzet nem a város létezését, hanem a lényegét veszélyezteti. Az alpolgármester most a sporttámogatásokat emelte ki, de megjegyezte, nem csak a sportnál kell csökkenteni a támogatásokat.

Az önkormányzat továbbra is az utánpótlás-nevelést és a tömegsportot finanszírozza főleg – mondta. Tavaly 1,3 milliárd forintot fizettek ki a sporttámogatásokra, az idén 800-900 millió között lesz a végösszeg. Viszont egészen biztos, hogy jövőre a 800 milliót sem tudják tartani.

Prioritások

Az alpolgármester kiemelte, hogy a Falco kosárlabda csapata prioritást élvez az eredmények miatt, és azért, mert száz százalékban önkormányzati tulajdonban van. A csapat éves szinten 250 millió forint önkormányzati pénzből gazdálkodik, valószínű, hogy jövőre ezt az összeget így is csökkenteni kell.

Az első osztályban szépen szereplő SZKKA női kézilabda egyesület támogatása eddig 60 millió volt, ennyi is marad, nem tudják megemelni. Az egyesületnek egyébként majdnem 500 igazolt játékosa van már, a támogatás az utánpótlás nevelését segíti. Horváth kiemelte, hogy a HVSE-vel sikerült egy olyan megállapodás kötni, ami szerint a HVSE által le nem kötött kapacitás terhére az SZKKA sportolói edzhetnek a sportkomplexumban.

Hozzátette, a HVSE labdarúgó-utánpótlás szakosztálya pedig az Arénát használhatja.

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a kormány által az idei évre nyújtott 300 milliós támogatás a HVSE számláján van, a járvány miatt nem tudták felhasználni. A HVSE a 300 milliót is beleérte összesen 650 millióból gazdálkodik az idén.

Az alpolgármester természetesen beszélt a profi futballról is, kiemelte, hogy biztató jelek vannak a Haladás csapatánál. Emlékeztetett rá, hogy tavaly szeptemberben három évre szóló megállapodást kötött az önkormányzat a csapattal, ebből még hátra van bő két év. De megjegyezte azt is, hogy a csapatot működtető kft. ügyvezetőjének nyilatkozatai nem használtak a jó viszonynak.

Új tulajdonos a Haladásnál?

Horváth Attila azt is kijelentette, most nem kommentálja azokat az értesüléseket, melyek szerint új tulajdonos érkezik a Haladáshoz.

Újabb kérdésre az alpolgármester elmondta, a Haladás sportkomplexum éves működtetése nulla bevétel mellett éves szinten legalább nettó 300 millióba kerül, ez az önkormányzatnál bruttó 380 milliókét jelentkezik.

Horváth szerint nem valószínű, hogy jövőre is megkapják a tavaly és idén érkezett 300 milliós állami támogatást a sportkomplexum működtetéséhez, ami az előzetes számítások szerint a létesítmény öregedése miatt jövőre már 400-450 millióba kerül. Az alpolgármester a végén megjegyezte, a sportkomplexumot úgy építették, hogy nem tudták, ki lesz az üzemeltetője és mire fogják használni. Ez látszik is a létesítményen – mondta.

(Nyugat.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...
 • A gazdaság, a fejlesztés területén már van ezernyi miniszter, meg kormánybiztos ... Tovább...
 • "DIGITALIZÁCIÓ" Addig, amíg a 15 éves gyermek a születési évét SEM tudja megmond... Tovább...
 • A Közig már összeomlott, ha valaki én tudom.... Ti még nem tudjátok.. Tovább...
 • A közigazgatásban dolgozó - ténylegesen dolgozó és az ügyeket ténylegesen intéző... Tovább...
 • Csak egy kérdés? Miért nem fönt kezdik! Államtitkárok, háttérintézmény ek, rongy... Tovább...
 • Ha kormány leszámol az iparűzési adóval, akkor ezzel együtt leszámol az önkormán... Tovább...
 • Sajnos az önkormányzatisá g végét látom - önálló bevételek nélkül, az állami tám... Tovább...