Hirdetés
Önkormányzati sztrájkkal érkezik az ősz PDF Nyomtatás
2020. augusztus 27. csütörtök, 06:00

boros peterne01Kampányt indított az önkormányzati dolgozók sztrájkját szervező szakszervezet: akinek sürgős elintéznivalója van az önkormányzati hivatalokban, az a szeptember eleji sztrájk előtt tegye meg, vagy időzítse a sztrájk utáni napokra.

Az elmúlt évek kormányzati intézkedései, illetve egyes esetekben az intézkedések elmaradása miatt munkaerőhiány van a közszférában, az alacsony keresetek miatt nagy a dolgozók leterheltsége – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját a sztrájkot szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné (képünkön). Az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették az önkormányzatok gazdálkodását, és ezzel veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkáját, biztos megélhetését.

Mint mondta, a koronavírus-járvány alatt az önkormányzati dolgozók egészségüket veszélyeztetve védték a lakosságot, de a védekezés költségeit még mindig nem térítette meg az állam. A gazdaság több hónapos leállása csökkenti az iparűzési adót, hiányzik az önkormányzati bevételekből az ingyenes parkolás miatt be nem szedett pénz, a kieső turisztikai bevétel, az elvont gépjárműadó, miközben nőtt a szolidaritási adó mértéke. Az önkormányzatokat érintő súlyos elvonások miatt elbocsátások lehetnek. A munkaerőhiány miatt az önkormányzatok számára már most komoly terhet jelent az ügyfelek, a lakosság kiszolgálása. Ezért, az önkormányzati dolgozók és a közszolgáltatások védelme érdekében hirdetett háromnapos sztrájkot szeptember 2-4. között az MKKSZ.

A 32 ezer önkormányzati köztisztviselő követelése a tisztességes illetmény és életpálya a lakosság és a köz szolgálatában végzett munkáért. Követelik többek között a fizetési fokozatokhoz tartozó szorzószámok emelését, a járvány elleni védekezési költségek megtérítését, továbbá költségvetési támogatást a dolgozók munkahelyének védelme érdekében. Követelik a gépjárműadó-elvonásról szóló döntés, valamint a vendég által fizetendő idegenforgalmiadó-fizetés felfüggesztésének visszavonását, és az önkormányzatok által fizetendő szolidaritási adó emelésének eltörlését. Az önkormányzati források visszaadásáért harcolnak, vagyis az önkormányzati intézmények többi dolgozója érdekében is sztrájkolnak.

A szakszervezet elnöke azt is megemlítette, hogy felelős érdekképviseletként kampányt indítottak, ebben felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a sürgős ügyeiket intézzék el a sztrájk előtt, vagy időzítsék a sztrájk utáni napokra.

Tukacs István, az MKKSZ III. kerületi alapszervezetének vezetője is felszólalt. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány második hullámát az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetben várják, ezért fontos a dolgozók érdekében szervezett sztrájk. Óbuda 32 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodik, az önkormányzatot érintő elvonások 2,5-3 milliárd forintot tesznek majd ki, nagyjából annyit, amennyiből a polgármesteri hivatal működik. Körülbelül kétszázmillió forintra tehető a koronavírus-járvány elleni védekezés költsége, ezt még mindig nem térítette meg az állam.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...