Hirdetés
Háromnapos önkormányzati sztrájk PDF Nyomtatás
2020. augusztus 24. hétfő, 06:00

mkksz-logoAz Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szeptember 2-ára, 3-ára ás 4-re önkormányzati sztrájkot hirdet – olvasható a szakszervezet közleményében. A szakszervezet szerint a kormányzat döntései lehetetlen helyzetbe hozták az önkormányzatok gazdálkodását.

Az MKKSZ Facebook-bejegyzése felveti, az önkormányzatok költségvetését súlyosan érintő kormányzati elvonások miatt elbocsátások lehetségesek. A munkaerőhiány miatt az önkormányzatok számára már most is komoly terhet jelent az ügyfelek, a lakosság kiszolgálása. Az MKKSZ ugyanakkor felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a sürgős ügyeket intézzék el a sztrájk előtt, vagy halasszák a sztrájk utáni napokra.

Ezeken a napokon gyakorlatilag nem tudnak majd ügyeket intézni azokban a hivatalokban, ahol megindítják a sztrájkot – erősítette meg a Blikknek adott interjújában Boros Péterné, az MKKSZ elnöke. Az önkormányzatok sok önként vállalt és kötelező feladatot látnak el, a sztrájk idején kizárólag a halaszthatatlan ügyeket fogják tudni elintézni az emberek.

„Ha elbocsátások lennének – folytatta –, az az önkormányzati szolgáltatások minőségét is rontaná. A sztrájkkal nem az állampolgároknak akarunk kellemetlenséget okozni, éppen azért szeretnénk nyomást gyakorolni a kormányra, mert veszélyben van az emberek ügyeinek intézése. Sztrájktárgyalást akarunk kikényszeríteni a kormánynál, erről szól a történet, jelenleg pedig rendelkezünk a helyi önkormányzati köztisztviselők többségének felhatalmazásával.”

A Népszava kérdésére a szakszervezet elnöke azt hangsúlyozta, hogy a 32 ezer önkormányzati dolgozó sorsáról hosszú ideje nem hajlandó tárgyalni a kormány. Boros Péterné emlékeztetett rá, hogy június végén rögzített sztrájkköveteléseik nagy része régi kérés, ezek egészültek ki az adóelvonások miatt jelentkező gazdasági gondok enyhítésének igényével. Megerősítette: céljuk, hogy el lehessen kerülni az elbocsátásokat, és meg lehessen őrizni a lakosság kiszolgálásának eddigi színvonalát minden településen.

Mivel a 2008 óta változatlan, 38.650 forintos illetményalap növelésére nem hajlandó a kormány, most az egyes kereseti sávok szorzószámainak emelését fogalmazta meg követelésként a szakszervezet. Elvárják a járvány elleni védekezési költségek megtérítését az önkormányzatoknak, a gépjárműadó visszaadását, az idegenforgalmi adó beszedésének engedélyezését, a szolidaritási adó visszaállítását az idei mértékre és a különleges gazdasági övezetekre vonatkozó döntés visszavonását is.

Azt is követelik, hogy a hivatalokban külön megállapodás nélkül is automatikusan vonják le a dolgozók béréből a szakszervezeti tagdíjat, elvárják a Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal létrehozását és azt is, hogy az éves nyugdíjemeléseknél álljon vissza a béremeléseket is követő vegyes indexálás, és a közszféra nyugdíjasai is dolgozhassanak a nyugdíjuk mellett.

A sztrájk részleteiről augusztus 26-án tartanak sajtótájékoztatót.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...