Hirdetés
Eltűnt a költségvetésből a 200 milliárdos önkormányzati hitelkeret PDF Nyomtatás
2020. július 14. kedd, 07:30

hitelBanki kölcsönökre szorulhatnak az önkormányzatok, mert az állami hitelkeret lehetősége kikerült a jövő évi büdzséből. Azok a települések járhatnak rosszul, ahol egy nagy cég fizeti az iparűzési adó nagy részét.

Június elején még arról beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a települések 200 milliárd forintos hitelkeretet kapnak, ha megszorulnak a válsághelyzet hatásai miatt. A Népszava cikke szerint azonban ezt kivették a jövő évi költségvetésből, és azóta semmit nem hallani róla semmit.

Az átmeneti segítséget nyújtó hitelkeret ötlete – ami pótolhatta volna a helyi iparűzési adóból idén kieső bevételt – a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől (TÖOSZ) származott, de a szervezet elnöke, Schmidt Jenő azt mondta a lapnak, hogy ők sem kaptak magyarázatot arra, miért törölte végül a tervet a kormány.

A 200 milliárdos keret egyébként arra lett volna elég, hogy fél évet nyerjen a szektor, e nélkül viszont Schmidt szerint a szolidaritási adó befizetésére kötelezett 800 önkormányzat fele ugyan nem egyforma mértékben, de akkora bajban lesz a következő időszakban, hogy hitelfelvételre szorulhat. Az önkormányzatok azonban csak likviditási hitelt vehetnek fel valamelyik pénzintézettől a saját adóbevételeik összegének feléig, de ezt egy éven belül vissza kell fizetniük.

Az elnök szerint leginkább azok a települések kerülhetnek bajba, ahol egy nagy cég fizeti az iparűzési adó túlnyomó részét, mint például Tabon a Flex, Rácalmáson a Hankook, Tiszaújvárosban a TVK. Ezeken a helyeken 30-35 százalékkal biztosan kevesebb lesz az adóbevétel a tavalyihoz képest, miközben a szolidaritási pénzt még a 2019-es, kiemelkedően jó év vállalati beszámolói alapján vonják.

(Hvg.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #2 Vidéki 2020-07-16 08:50
A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjárműadót, az iparűzési adóalapot - ami már eleve kevesebb lesz - csak jövő májusig kell feltölteni a vállalkozásokna k (akkor miből fogják működtetni az önkormányzatoka t?), az idegenforgalmi adó is jóval kevesebb lesz, a befizetendő szolidaritási adó viszont emelkedik. A végeredmény - egymás után mennek csődbe az önkormányzatok, aki meg nem az pedig nem tudja ellátni a feladatait, mert nem lesz rá pénzügyi fedezet.
Idézet
 
 
+3 #1 Gyenes Zoltán 2020-07-14 11:54
Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hanem gyakorlatilag mindenki. Különösen nehéz helyzetbe kerültek a pályázati beruházást lebonyolítók, mert vagy az előkészületekre nem jut, vagy a megvalósítás adja fel a leckét forrás nélkül. Gyakran a pályázat beadásától eltelik 2-3 év a kivitelezésig a sokszereplős nagy pályázatoknál esetenként még több is. Az árak meg emelkedtek 30%-al.Csak azt nem értem ezt mért nem érzékeli a nagypolitika és miért nincs erre még megoldás. Nem a saját szórakozásunkra fejlesztünk, hanem az itt élő állampolgárok érdekében, akik nem mellesleg megteremtik az állam működésének alapfeltételeit .
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzatok tönkretétele az ország tönkretétele! Minden magyar valamilyen ... Tovább...
 • Ez egy barom. Nálunk és a környező önkormányzatokn ál az IPA bevételek 95 %-a a ... Tovább...
 • Tisztelt Uram! Ön csak a fővárost szajkózza, de mi lesz a kistelepülésekk el. Ne... Tovább...
 • Mi lenne ha az önkormányzatok javaslatára elvonnák az Iparkamara legfontosabb be... Tovább...
 • Megtörtént - a kormány az önkormányzatok legnagyobb bevételének a felét is elvet... Tovább...
 • Egyetlen kérdés? Hol! Tovább...
 • Hurrá, újabb értelmetlen központosítás!? A helyi önkormányzatok úgy 25 évig norm... Tovább...
 • A válság - egészségügyi és gazdasági - idején pénzügyileg kivéreztetni az önkorm... Tovább...
 • Ez az ember nem normális vagy Trójai faló szerepét vállalta fel a főni sakkjátsz... Tovább...
 • Az önkormányzati megrendelésekbő l élő vállalkozók lehet hogy nem örülnének, ha ... Tovább...
 • Ha az iparkamara elnöke tisztában lenne az iparűzési adó működési elvével, tudha... Tovább...
 • Korábban már megírtam, hogy mivel már szinte minden bevételt elvettek az önkormá... Tovább...
 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...