Hirdetés
Gémesi: Százmilliárdos mínuszt okozhat a költségvetés az önkormányzatoknak PDF Nyomtatás
2020. június 05. péntek, 07:00

gemesigyorgyPapíron többet fordít az önkormányzati szektorra a jövő évi költségvetés az ideinél, de ebben például kötelező béremelések vannak, így, ha az ismert elvonásokat és a feladatokra fordítható összeget nézzük, már rögtön negatív a hatás az önkormányzatok számára – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Szerinte mindez durván számolva százmilliárdos mínuszt jelent jövőre. Úgy véli, a településük helyett a politikát szolgáló fideszes önkormányzatoknak megoldja a kormány, hogy pluszpénzt adjon.

Az önkormányzati rendszer erejét az mutatja, hogy milyen jól teljesítettek a települések a vírushelyzetben – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Nem állítja, hogy hibátlanul, de mindenki igyekezett a maximumot megtenni – különösebb plusz forrás, támogatás nélkül. Azt pedig különösen sajnálja, hogy amikor a védekezésben rés keletkezett, azt rögtön politikai háborúra használták ki. Az önkormányzati rendszer akkor lehetne erős, ha a kormány komolyan venné az önkormányzatokat – tette hozzá.

Gémesi, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is, úgy fogalmazott: az elmúlt időszakban a járványügyi védekezéssel párhuzamosan „nagyon komoly önkormányzati kasszakifosztás” történt, és a már beterjesztett, jövő évi költségvetésben is ugyanez folytatódik. Szerinte sajnos a kormányzat célja nem az, hogy az önkormányzatoknak megfelelő forrással adjon feladatokat, hanem, hogy elvegye ezeket a forrásokat; különösen érezhető ez a 2019-es önkormányzati választások után. Elvették a gépjárműadót, és ez a jövő évi költségvetésben szintén nem jelenik meg. Ez az a forrás, amely az önkormányzatoknak például út- és járdafelújításra ad lehetőséget, szerinte így ezek a feladatok hiányt szenvednek majd. Teljesen felesleges volt a parkolási díj elengedése, és bár július elejétől visszaáll a rend, ez komoly bevételkiesést jelentett a napi működésben – folytatta.

A különleges gazdasági övezetek létrehozása azt jelenti, hogy 5 milliárd forintos fejlesztés fölött minden, tulajdonnal, bevétellel együtt megy a megyei önkormányzathoz, amely abszolút nincs felkészülve erre, „viszont politikai testület”. Gémesi György feltette a kérdést: ezután, ha erőből elveszik a tulajdont, miért lenne érdekelt egy önkormányzat abban, hogy elszenvedje egy fejlesztés negatív környezeti hatásait, a kamionok áthajtását, egy gumi- vagy akkumulátorgyár okozta környezeti terhelést?

Azzal védekezik a kormányzat, hogy szám szerint több pénz van a jövő évi költségvetés önkormányzati fejezetében. Igen ám – hívta fel a figyelmet a gödöllői polgármester –, de ebben benne van egy 20 százalékos óvónői béremelés, amely az állam kötelező ígérvénye. Ezek megemelik a források nominális értékét, viszont nem biztosítanak semmilyen plusz mozgásteret. Ha a nominális növekedés és az önkormányzatoknál lévő, feladatokra fordítható összeg szaldóját megnézzük, akkor az biztosan negatív az önkormányzati rendszer számára. Gémesi György szerint durván számolva mindez százmilliárdos mínuszt jelent az idei évhez képest.

A helyi fideszesek nem mernek ezzel szembemenni, hallgatnak, holott „háttérbeszélgetéseken ugyanúgy vélekednek” – fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány be tud csorgatni plusz forrást azoknak az önkormányzatoknak, amelyek „csendben vannak és vazallusként szolgálják nem a településüket, hanem a politikát”, nekik visszaadagolnak pénzeket, így értelemszerűen az ellenzéki vezetésű településeket jobban érintik ezek az elvonások. Számos olyan év volt, hogy karácsony előtt szétosztottak 60-80-100 milliárd forint „csokipénzt” önkormányzatoknak, és ebből érdekes módon ellenzékiek nem részesültek – tette hozzá Gémesi György.

A beszélgetés itt hallható

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #1 Vidéki 2020-06-05 07:30
Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már csak múlt időben - a mindenkori kormányoktól független, önállóan gazdálkodó önkormányzati rendszer. Legnagyobb vívmánya, hogy a helyiek döntik-döntötté k el közvetetten vagy közvetlenül, hogy mi történjen a településen, hogyan fejlesszék, működtessék. Rendelkezett a működéshez, a fejlesztéshez szükséges pénzügyi forrásokkal, ehhez kapcsolódott némi állami kiegészítés. Ez most - illetve az elmúlt években . megszűnt, és ezzel együtt megszűnt az önkormányzatok önállósága is. Van és lesz egy pénzügyi függőségben tartott, pénzügyileg kivéreztetett "elöljáróság", mert önkormányozni már nem tudnak. Hová tűntél 21. század?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...