Hirdetés
Egyértelművé tette Gulyás Gergely az önkormányzatokra vonatkozó szabályokat PDF Nyomtatás
2020. május 29. péntek, 07:00

gulyasgergelyNem kompenzálják a gépjárműadó-bevételt, miközben az államnak ezermilliárdos nehézségei vannak – tette egyértelművé Gulyás Gergely a Kormányinfón. Legalábbis nem most. Külön szóba került Budapest helyzete.

Egyre-másra érdeklődnek az önkormányzati vezetők nyilvánosság különböző eszközein keresztül, hogy a járványhelyzet miatt szükségessé vált kormányzati döntések következtében elveszett bevételeiket milyen módon fogja a kipótolni a kormány.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy a helyhatóságok és a kabinet között vita van a költségvetési források és támogatások kapcsán.

Bejelentette viszont, hogy bár az állami költségvetés forrásai csökkennek, az önkormányzatok 16 százalékkal több pénzzel, 858 milliárd forinttal tervezhetnek jövőre, mint idén. A szolidaritási adóval kapcsolatban tisztázta: azt nem az állam veszi el az önkormányzatoktól, hanem a gazdagabb önkormányzatok adják a szegényebbeknek, az ezzel kapcsolatos vita tehát „legfeljebb az önkormányzatok közötti forráselosztási vitaként értelmezhető", az állam nem részesül ebből a pénzből.

A benyújtott költségvetéssel kapcsolatban Karácsony Gergely budapesti főpolgármester arról panaszkodott, hogy a benne szereplő szolidaritási adóval kivéreztetik az önkormányzatokat. Ezzel kapcsolatban – újságírói kérdésre válaszolva – Gulyás Gergely Budapest többletterheiről elmondta, azt reméli, hogy a főváros bevételei nőnek a legjobban, de ez „sok minden mástól is függ".

Kijelentette, az önkormányzatok az államnál jóval kisebb mértékben vállaltak részt a védekezésben, de ez a fővárosi önkormányzatot a lehető legcsekélyebb mértékben érintette, „sokkal kisebb mértékben, mint bármely más önkormányzatot", gépjárműadó-bevétele nincs, idegenforgalmi adóbevétele nincs, tehát a „szerényebb mértékű" elvonások jó részéből Budapest eddig is kimaradhatott.

Emlékeztetett: 2010 után a kormány az önkormányzatokat majdnem 1400 milliárd forintnyi államadósságtól szabadította meg, nőttek az adóbevételeik, ehhez képest a gépjárműadó központi költségvetésbe irányítása „rendkívül szerény mértékű elvonás" Gulyás Gergely szerint.

„A szolidaritási adó tekintetében Budapestnek eddig valóban volt egy kedvezménye, de ez kizárólag a fővárost érintette, ennek a kedvezménynek a mértéke csökken jelentősen 2021-ben" – tette hozzá.Végezetül pedig kérte, hogy az egész országtól kért szolidaritásban a főváros vezetése is vegyen részt, az állam veszteségei ugyanis mindeközben ezermilliárdosak. A gépjárműadó-bevétel miatti kiesést a kormány olyan mértékben kívánja pótolni, amilyenben azt az ország teljesítménye lehetővé teszi majd – tette még hozzá Gulyás Gergely.

(Infostart.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #2 Vidéki 2020-05-29 09:08
Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, továbbá az iparűzési adót is csak meghatározott célra lehet költeni - ez nem a fejlesztés! - lesz Magyarországon 3.200. állami pénzügyi pórázon tartott ún. önkormányzat?! Persze önkormányozni már nem tudnak, mert nincs meg hozzá a pénzügyi fedezet, inkább olyan települési elöljáróság lesz, aminek megmondják felülről, hogy mit lehet és mit kell csinálnia. Visszamentünk az időben 40. évet.
Idézet
 
 
+9 #1 Gyenes Zoltán 2020-05-29 07:45
Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek a járványhelyzet kezelésében. Nyilván van ahol ez nagy költséget igényelt (nagyobb lélekszámú települések) van ahol kevesebbet.Láts zik, hogy nem értik a lényeget. Minden saját bevételi forrás csökken és e mellett az iparűzési adó felhasználását kötötté tették. Kérdem, miből fogjuk finanszírozni a pályázatok előkészítő folyamatait, saját beruházásokat.H itelt nem vehetünk fel, adót már (legalább is kis településeken) emelni nem tudunk. Számtalan egészségügyi ellátáshoz anyagilag hozzá kell járulnunk, még akkor is ha nem mi vagyunk az ellátás biztosítására kötelezettek. Minden település egyedi, az állami feladatfinanszí rozás soha nem fogja tudni fedezni a tényleges költségeket, mert statisztikai átlagokból indul ki, mert nem is tud másból. E különbségek kezelésére fontos a helyi bevételek szabad felhasználása.N yilván tetten érhető a politikai törlesztés igénye is, de kérdem én "ott ahol nincs tűz miét áztatjuk szét az épületet"? Van egy másik oldala is a dolognak. Nézem a rendkívüli intézkedés során meghozott pénzügyi döntéseket, költéseket, hát nem kicsit fölszalad a szemöldököm..." még erre is futja?"
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzatok tönkretétele az ország tönkretétele! Minden magyar valamilyen ... Tovább...
 • Ez egy barom. Nálunk és a környező önkormányzatokn ál az IPA bevételek 95 %-a a ... Tovább...
 • Tisztelt Uram! Ön csak a fővárost szajkózza, de mi lesz a kistelepülésekk el. Ne... Tovább...
 • Mi lenne ha az önkormányzatok javaslatára elvonnák az Iparkamara legfontosabb be... Tovább...
 • Megtörtént - a kormány az önkormányzatok legnagyobb bevételének a felét is elvet... Tovább...
 • Egyetlen kérdés? Hol! Tovább...
 • Hurrá, újabb értelmetlen központosítás!? A helyi önkormányzatok úgy 25 évig norm... Tovább...
 • A válság - egészségügyi és gazdasági - idején pénzügyileg kivéreztetni az önkorm... Tovább...
 • Ez az ember nem normális vagy Trójai faló szerepét vállalta fel a főni sakkjátsz... Tovább...
 • Az önkormányzati megrendelésekbő l élő vállalkozók lehet hogy nem örülnének, ha ... Tovább...
 • Ha az iparkamara elnöke tisztában lenne az iparűzési adó működési elvével, tudha... Tovább...
 • Korábban már megírtam, hogy mivel már szinte minden bevételt elvettek az önkormá... Tovább...
 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...