Hirdetés
Az Állami Számvevőszék 2019-es tájékoztatója PDF Nyomtatás
2020. május 18. hétfő, 07:00

parlament02Elektronikusan nyújtotta be tavalyi tevékenységéről szóló tájékoztatóját az Állami Számvevőszék az Országgyűlésnek. E szerint a számvevőszék 2019-ben is teljesítette a törvényekben előírt feladatait, eredményesen és célszerűen gazdálkodott a rábízott közpénzekkel.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) mintegy 1350-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát, ez több mint 60 százalékkal haladja meg az előző évit. A technológiai és módszertani fejlesztések eredményeképpen a számvevőszék teljesen átállt a digitális ellenőrzésre, a kialakított, digitalizáción alapuló munkakörnyezet a koronavírus-járvány időszakában is lehetővé teszi, hogy betöltse szerepét az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerveként.

Az ÁSZ elnöke, Domokos László kiemelte: az elmúlt tíz évben a számvevőszék teljesen megújította szervezetét és módszertanát. Az új, digitális alapokra helyezett monitoring típusú ellenőrzések egyrészt lehetővé teszik, hogy az ÁSZ a feladataihoz leginkább illeszkedő audit-típusú ellenőrzéseket végezzen, másrészt az új ellenőrzési módszerekkel egyszerre akár több száz szervezet egy idejű ellenőrzésére is képessé vált. A digitalizációra alapozott, monitoring típusú ellenőrzések a korábbinál sokkal kevésbé terhelik az ellenőrzött szervezeteket.

A számvevőszék tavaly mintegy 800 települési önkormányzat gazdálkodását és pénzügyi kockázatait értékelte.

Az Országgyűlésnek benyújtott tájékoztató szerint tavaly 254 számvevőszéki jelentést hoztak nyilvánosságra, és 32 elemzést készítettek. Ezek olyan kiemelt gazdasági és társadalmi területeket érintettek, mint a központi költségvetés, az államadósság-csökkentés, az áfa beszedése, a korrupció megelőzése, a foglalkoztatás és munkahelyteremtés, az egészségügy, a családtámogatás, a gyermekvédelem, a klímaváltozás, a helyközi közlekedés, az állami és önkormányzati vállalatok gazdálkodása és integritása, valamint az alapítványok gazdálkodása.

Az ÁSZ nemcsak összegző elemzésekkel, tanulmányokkal, hanem öntesztekkel, oktatási-képzési programokkal, valamint széleskörű tudásmegosztással is támogatja az ellenőrzött szervezeteket, járul hozzá a közpénzügyek fejlesztéséhez.

Az előző évekhez hasonlóan az idén is tettek konkrét észrevételeket az Országgyűlésnek a felelős közpénzügyi gazdálkodás további fejlesztése érdekében. Ezek olyan területeket érintenek, mint a közpénzügyi ellenőrzési rendszerek közötti koordináció erősítése, a digitalizáció terjesztése az államigazgatásban, az állami beruházások szabályozási környezetének megerősítése, az állami vagyongazdálkodás fejlesztése, a tartalékképzés fontossága a központi költségvetésben, az önkormányzatok integritásának, korrupció elleni védettségének fejlesztése, a teljesítménymérés elterjesztése a közszféra szervezetei között és a köztestületek működésének felülvizsgálata.

Domokos László a tájékoztatóban arra is kitért, hogy 2020 a történelmi vonatkozása miatt különleges az ÁSZ számára. Idén 150 éve, hogy megkezdte működését az első önálló magyar Állami Számvevőszék, illetve 30 éve annak, hogy újraindult a független számvevőszéki ellenőrzés Magyarországon.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...