Hirdetés
Ez terv beviszi a végső ütést az önkormányzatoknak PDF Nyomtatás
2020. május 14. csütörtök, 08:00

moaSzinte bármely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított nagyberuházás helyszínét és környezetét „különleges gazdasági övezetté” nyilváníthatja a kormány, az övezetben fekvő közterületek tulajdonosai pedig a helyi önkormányzatok helyett a - jelenleg fideszes többségű - megyei önkormányzatok lesznek - derül ki abból a törvénymódosító javaslatból, amit Semjén Zsolt miniszterhelyettes nyújtott be a parlamentnek. A helyi önkormányzat helyett a megyei állapítja meg és osztja szét ezen övezetek helyi adóját és adóbevételét, az egész megyét érintően.

A törvényjavaslat lehetővé teszi olyan különleges gazdasági övezetek létrehozását, amelyek előmozdítják munkahelyteremtő és -megtartó, a nemzetgazdaság stabilitása szempontjából jelentős beruházások gyors és hatékony megvalósítását speciális szabályozási környezet kialakításával, biztosítják a gazdasági térség vonzóvá tételét, fejlesztését, az infrastrukturális feltételek megteremtését - olvasható a törvényjavaslat indoklásában, amelyről elsőként az ATV adott hírt.

A parlament honlapján közzétett törvényjavaslat szerint a kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, a megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilváníthatja különleges gazdasági övezetté.

Az ilyen gazdasági övezetben a települési önkormányzat feladat- és hatásköreit - az anyakönyvi feladatok kivételével - a jövőben a megyei önkormányzat látja el.

A gazdasági övezetekben a helyi adókat a helyi önkormányzat helyett a megyei önkormányzat állapítja meg (települési adót viszont nem vezethetnek be a megyei önkormányzatok). A helyiadó-bevételt is a megyei önkormányzatok osztják szét a megyében megvalósuló fejlesztések és az ott működő szervezetek és települések működésének támogatására, illetve az adóbevétel legfeljebb 3 százalékát a megyei önkormányzati feladatok ellátásával kapcsolatos működési költségekre is felhasználhatják.

A helyi önkormányzatok helyett a megyei önkormányzatok lesznek a kijelölt gazdasági övezetekben a közterületek, közparkok és közutak tulajdonosai. A közutak üzemeltetésére és fenntartására a megyei önkormányzatok az állami közútkezelővel köthetnek szerződést.

A törvény a parlamenti elfogadást követően a kihirdetés utáni napon lép hatályba.

„A szabályozással a cél Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására. Az ilyen tevékenységből származó gazdasági eredmények az eddigiekhez képest nagyobb körben teszik majd lehetővé a térségben élő lakosság életminőségének javítását" - olvasható a kormány javaslatának indoklásában.

A kormány a járványhelyzetre hivatkozva elvonta az önkormányzatoktól a gépjárműadót, és a parkolási bevételt a parkolás ingyenessé tételével. A turizmus leállásával a települések idegenforgalmi adóból származó bevétele is csökken. Eközben a járványellenes védekezéshez, az idősek szociális ellátásához nem kaptak kormányzati támogatást az önkormányzatok.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...