Hirdetés
Ez terv beviszi a végső ütést az önkormányzatoknak PDF Nyomtatás
2020. május 14. csütörtök, 08:00

moaSzinte bármely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított nagyberuházás helyszínét és környezetét „különleges gazdasági övezetté” nyilváníthatja a kormány, az övezetben fekvő közterületek tulajdonosai pedig a helyi önkormányzatok helyett a - jelenleg fideszes többségű - megyei önkormányzatok lesznek - derül ki abból a törvénymódosító javaslatból, amit Semjén Zsolt miniszterhelyettes nyújtott be a parlamentnek. A helyi önkormányzat helyett a megyei állapítja meg és osztja szét ezen övezetek helyi adóját és adóbevételét, az egész megyét érintően.

A törvényjavaslat lehetővé teszi olyan különleges gazdasági övezetek létrehozását, amelyek előmozdítják munkahelyteremtő és -megtartó, a nemzetgazdaság stabilitása szempontjából jelentős beruházások gyors és hatékony megvalósítását speciális szabályozási környezet kialakításával, biztosítják a gazdasági térség vonzóvá tételét, fejlesztését, az infrastrukturális feltételek megteremtését - olvasható a törvényjavaslat indoklásában, amelyről elsőként az ATV adott hírt.

A parlament honlapján közzétett törvényjavaslat szerint a kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, a megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilváníthatja különleges gazdasági övezetté.

Az ilyen gazdasági övezetben a települési önkormányzat feladat- és hatásköreit - az anyakönyvi feladatok kivételével - a jövőben a megyei önkormányzat látja el.

A gazdasági övezetekben a helyi adókat a helyi önkormányzat helyett a megyei önkormányzat állapítja meg (települési adót viszont nem vezethetnek be a megyei önkormányzatok). A helyiadó-bevételt is a megyei önkormányzatok osztják szét a megyében megvalósuló fejlesztések és az ott működő szervezetek és települések működésének támogatására, illetve az adóbevétel legfeljebb 3 százalékát a megyei önkormányzati feladatok ellátásával kapcsolatos működési költségekre is felhasználhatják.

A helyi önkormányzatok helyett a megyei önkormányzatok lesznek a kijelölt gazdasági övezetekben a közterületek, közparkok és közutak tulajdonosai. A közutak üzemeltetésére és fenntartására a megyei önkormányzatok az állami közútkezelővel köthetnek szerződést.

A törvény a parlamenti elfogadást követően a kihirdetés utáni napon lép hatályba.

„A szabályozással a cél Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására. Az ilyen tevékenységből származó gazdasági eredmények az eddigiekhez képest nagyobb körben teszik majd lehetővé a térségben élő lakosság életminőségének javítását" - olvasható a kormány javaslatának indoklásában.

A kormány a járványhelyzetre hivatkozva elvonta az önkormányzatoktól a gépjárműadót, és a parkolási bevételt a parkolás ingyenessé tételével. A turizmus leállásával a települések idegenforgalmi adóból származó bevétele is csökken. Eközben a járványellenes védekezéshez, az idősek szociális ellátásához nem kaptak kormányzati támogatást az önkormányzatok.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...
 • Miért nem hallani panaszt a kis falvakból? Na vajon miért? Aki ismeri a rendszer... Tovább...
 • A cafeteria keret felemelése nagyon jó ötlet, de az önkormányzatok a 200 ezret s... Tovább...
 • Na akkor magos képviselő hölgyek és urak, akik tegnap még zöldségesek, fodrászok... Tovább...
 • Miért jó az, hogy csődbe mennek önkormányzatok? Kinek jó ez - persze senkinek, d... Tovább...
 • A szegénység és a kosz nem kötelezően együtt járó dolog. ha valaki nem dolgozik,... Tovább...
 • Nem tájékoztatást kell kérni, hanem pénzt, mert - különösen a kicsi, szegény - ö... Tovább...
 • Mint évek óta. Úgy gondolják, majd kigazdálkodjuk azt a pár %-os eltérítést, nek... Tovább...
 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...