Hirdetés
Jelenleg egyetlen önkormányzat sem vehet fel hitelt kormányengedély nélkül PDF Nyomtatás
2020. április 21. kedd, 08:00

schmidtjeno3Nyílt levélben kér tájékoztatást a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab Fideszes polgármestere arról, hogy a járvánnyal összefüggő többletkiadásokat fedezi-e az állam. Jelenleg egyetlen önkormányzat sem vehet fel hitelt kormányengedély nélkül, pedig a működéshez szerintük szükség lenne rá. Azt javasolják, hogy engedélyezzék a hitelfelvételt: legalább a saját bevételeik 15 százalékáig.

Gyarapodnak az önkormányzatok számlái, tudni szeretnék, mit fizet ki belőlük az állam és mikor. Március végén még elutasítónak tűnt a kormány e tekintetben.

)Az államnak se fogja senki kompenzálni azokat a kieső bevételeket, amelyek hétről-hétre óriási lukat nyithatnak a költségvetésen." - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

A több mint 1600 települést képviselő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége nyílt levélben kért tájékoztatást a kormány szándékairól. A Somogy megyei Tabon pl. csak a közétkeztetés biztonságos lebonyolítása több mint egymillió forintos többletkiadással járt.

„Rengeteg műanyagot vesz minden önkormányzat azért, hogy az étkezést úgy hordja ki, eldobható műanyagban, és nem éthordóban, ennek a költségei csak az én városomban a közelmúlt másfél hónapban 1,3 millió forint." - nyilatkozta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Schmidt Jenő szerint az is segítene a települési önkormányzatokon, ha vehetnének fel hitelt.

„És nem éven belülit, mert nem tudjuk, hogy az adóbevételeket, hogy mennyik jönnek be, hanem egy kicsit éven túlit is, ezt is egy nagyon minimum szintre hoztuk, tehát 15 százalékig, ami azt jelenti, hogy ez abszolút nem eladósodás, ezt a következő három évben az önkormányzati szektor nyugodtan vissza fogja tudni fizetni." - fejtette ki Schmidt.
"Nem gondolkodik a kormány a kicsik fejével." - a Csongrád megyei Kübekháza polgármestere üdvözli a szövetség levelét. A városnak eddig kb. 1 millió forintjába került a védekezés. Ráadásul elvesztette a gépjárműadóból várható 6,5 millió forintos bevételét is, miközben már megjelentek az első, gazdasági visszaeséssel összefüggő szociális problémák.

„Ütnek még egyet. Én valahogy ezt a helyzetet úgy képzelem el, amikor a hadsereg parancsnok elküldi a csatába az ő hadseregét úgy, hogy elveszi tőlük a fegyvert meg a muníciót." - mondta Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere.

A DK és a Liberálisok szerint a költségvetésből kell pótolni a helyi iparűzési adóbevételek kiesését, a gépjárműadóból elvett 40 százalékot pedig vissza kell adni az önkormányzatoknak.

"Felelőssége kifejezetten kipótolni a helyi iparűzési adó bevételeknek a kiesését, felelőssége az, hogy az önkormányzatokat ne hagyja csődbe menni, ne hagyja mínuszba menni a költségvetésüket, ugyanis ez fenyegeti őket jelen pillanatban." - fogalmazott Bősz Anett.

Megkeresésünkre a Belügyminisztérium azt közölte, hogy „az önkormányzatoknak továbbra is lehetőségük van pályázni rendkívüli működési támogatásra”. Új lehetőséget azonban nem helyezett kilátásba a tárca.

ATV.hu

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #1 Vidéki 2020-04-27 11:54
Nem tájékoztatást kell kérni, hanem pénzt, mert - különösen a kicsi, szegény - önkormányzatok sorra mennek csődbe.Még a nagyobb önkormányzatok is igen nagy bajban vannak, mert a gépjárműadót elvette az állam, a parkolási díj szintén kiesett bevételként, sajnos az iparűzési adó is jóval kevesebb lesz, viszont a kiadások meg nőnek a járvány miatt. Lakosságarányos an támogatnia kéne az államnak minden önkormányzatot, mert ha csődbe mennek, ki fogja a munkájukat elvégezni?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...