Hirdetés
Rendelettel döntött a költségvetésről a két polgármester PDF Nyomtatás
2020. március 17. kedd, 08:00

alkotmany alairasKét városban is úgy élt a polgármester a veszélyhelyzet miatt ráruházott rendkívüli döntési jogkörrel, hogy a közgyűlés jogkörét gyakorolva egyszemélyben fogadta el a város költségvetését. Szekszárdot és Komlót is kormánypárti polgármester vezeti, ellenzéki többségű képviselő-testülettel.

Szekszárd polgármestere, Ács Rezső pénteken aláírta a város ez évi költségvetéséről szóló rendeletet. A döntésről a városvezető tájékoztatta az MTI-t. Mint közölte: a rendelet elfogadásáról a kormány által március 11-én kihirdetett rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet által biztosított lehetőséggel élve döntött, miszerint veszélyhelyzetben a közgyűlés hatáskörét a polgármester gyakorolja.

A város vezetője emlékeztetett arra – írta meg a Magyar Nemzet –, hogy a rendelettervezetet február 27-én terjesztette be az ellenzéki többségű közgyűlés elé, amely levette azt a napirendről. Csütörtökön rendkívüli közgyűlésen ismét előterjesztette volna, az ülésen azonban az ellenzéki frakció nem jelent meg.

A költségvetést március 15-ig kell elfogadni ahhoz, hogy a város hozzájusson az állami támogatásokhoz – emlékeztet a polgármester. „Úgy döntöttem, hogy a koronavírus-helyzet kapcsán ne legyen akadálya annak, hogy a város forrásokat tudjon fordítani a védekezésre. A rendeletet később lehet módosítani, de most jogosultak leszünk állami támogatásra, indulhatunk pályázatokon, folytatódhatnak az elkezdett projektek; mindezt megakadályozta volna, ha nincs elfogadott költségvetés” – indokolja elhatározását.

Azt is elmondta, hogy más lépéseket is tett saját hatáskörben: döntött a szervezeti és működési szabályzat módosításáról, a polgármesteri kabinet visszaállításáról és arról, hogy a Szekszárdi Vasárnap című városi hetilap kiadását átveszi a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-től.

Bomba Gábor, az ellenzéki Éljen Szekszárd Egyesület frakciójának vezetője közösségi oldalán közzé tett posztjában azt írta: a költségvetés ilyen elfogadása „a hatalommal való visszaélés tipikus esete. Különösen méltatlan egy ilyen döntés március 15-e előtt, amikor a demokráciát és a sajtószabadságot ünnepelnénk”.

Komló polgármesterét, Polics Józsefet több szervezet is távozásra szólította fel, miután az önkormányzat ülését egyszerűen törölte, helyette csupán tájékoztatta a képviselőket azokról a döntésekről, amelyeket tárgyalni kellett volna, s ezeket ő hozta meg a veszélyhelyzetre hivatkozva: egyszemélyben fogadta el a város költségvetését, lenullázta a képviselők tiszteletdíját, és felfüggesztette a helyi média működését. „Nem követtem el semmi olyat, ami miatt nekem le kellene mondanom” - mondta a polgármester az atv.hu-nak.

A történtek kapcsán többen is megkérdőjelezték, hogy a veszélyhelyzet miatt kapott jogosítványok kiterjedtek-e arra, hogy a polgármester az önkormányzat helyett is döntéseket hozzon a veszélyhelyzethez nem kapcsolódó ügyekben is. A Népszava szerint a mérnöki végzettségű Polics József ezt nem vitatja, de azt mondja, hogy nem saját akaratából „ragadta magához a hatalmat”, hanem a város jegyzőjének, Vaskó Ernőnek a figyelmeztetésére. A jegyző ezt megerősítette. Elmondta, hogy veszélyhelyzetben a törvény alapján csak az intézmények átszervezéséről nem dönthet a polgármester, minden másról viszont igen. Komlón 12-én tárgyalt volna a képviselő-testület a költségvetésről, de akkor már vészhelyzet volt, ezért Vaskó szólt a polgármesternek, hogy mostantól csak ő határozhat a költségvetésről, sőt meg is kell tennie, hisz annak határideje március 15. Ezért hozott Polics József egyszemélyes döntést.

A jegyző elmondta azt is, hogy mivel a katasztrófavédelemről szóló jogszabály ütközik az önkormányzati törvény szellemével, állásfoglalást kért a kormányhivataltól és a Belügyminisztériumtól. Ám mindkét helyről jelezték, hogy nem kívánnak segítséget nyújtani a törvény értelmezésében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...