Hirdetés
Pénzügyi zárolás a közpénz védelmében PDF Nyomtatás
2019. november 27. szerda, 08:00

domokos laszloMagyarországon megfelelő rangra emelkedett a közpénz védelme – jelentette ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, aki szerint pénzügyi tartalmát tekintve, a mienk Európa egyik legmodernebb alaptörvénye.

Csaknem minden második forint közpénzként fordul meg a rendszerben – közölte a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) Nógrád megyei rendezvényén Domokos László, aki nemcsak az ÁSZ, hanem az MPGE elnöke is. A korábbi, közel 50 százalékos újraelosztási ráta 2018-ban 43,5 százalék volt, vagyis majdnem a teljes GDP megfordul egy év alatt az állami szereplők kezében, hangsúlyozta. Ez olyan méretű kihívás, amelyhez nagyon komoly feltételeket kell szabni, ezért nagy eredmény, hogy az alaptörvény közpénzügyi fejezetet is tartalmaz. Ezzel, pénzügyi tartalmát tekintve, a magyarországi Európa egyik legmodernebb alaptörvénye lett – szögezte le.

Beszélt arról is, hogy a digitalizáció a magyar közigazgatás legnagyobb kihívása. Mint mondta, az Állami Számvevőszék folyamatosan törekszik arra, hogy az informatikai eszközök, rendszerek, folyamatok megjelenjenek a szervezet életében, ezt stratégiában is rögzítették. Az informatikai stratégia általános feladataként jelölte meg azt, hogy támogassa az ellenőrzési és elemzési feladatok ellátását és fejlesztését, a belső szervezeti működést és a bürokrácia csökkentését az adatvédelem és a biztonság szem előtt tartásával. Az ellenőrzések és elemzések módszertani fejlesztései, kockázatelemzése, tervezése és végrehajtása során az informatikát az ÁSZ mint eszközt, módszert és erőforrást veszi igénybe – mondta Domokos László. Nem írja elő törvény, hogy az ellenőrzöttek elektronikusan tartsák a kapcsolatot a számvevőszékkel – jegyezte meg –, mégis 95 százalék fölötti ez az arány.

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságán megtartott előadásában az ÁSZ vezetője elmondta: pénzügyi zárolást hajtanak végre azzal szemben, aki nem teremti meg a közpénzzel, közvagyonnal bánás alapvető feltételeit sem, legyen az párt, vállalkozó, önkormányzat vagy intézmény. „Erősebb eszközt ma nem tudok elképzelni a közpénz védelmében, mint hogy valaki meg sem kapja, amit rosszul költene el” – fogalmazott. Hozzátette: ez a kikényszerítés működik, mert az esetek döntő többségében az érintettek rövid időn belül helyreállítják a gazdálkodás alapfeltételeit.

Domokos László elmondta, hogy az ÁSZ 2011 óta közel háromszorosára növelte az ellenőrzött szervezetek számát, jelentősen kiterjesztve az ellenőrzések lefedettségét. 2018-ban 806 ellenőrzött szervezet számára 2161 javaslatot fogalmazott meg, 212 figyelemfelhívó levelet küldött, és 177 alkalommal értesítette valamelyik hatóságot. Kiemelte, hogy az ÁSZ minden jelentése nyilvános, a szervezet honlapján elérhető.

A salgótarjáni rendezvényen együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék és a Nógrád Megyei Kormányhivatal a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében. Az ÁSZ elnöke október 18-án Miskolcon, november 12-én pedig Debrecenben írt alá hasonló megállapodást, a számvevőszék a következő hónapokban további megyei kormányhivatalokkal indít együttműködést.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...