Hirdetés
Kormányülés elé kerül a TÖOSZ bérrendezési javaslata PDF Nyomtatás
2017. augusztus 08. kedd, 07:00

pogacsas tooszlogovalBefogadta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára (képünkön) a polgármesteri hivatalokban dolgozó köztisztviselők béremelésével kapcsolatos javaslatunkat – közölte a Magyar Időkkel Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke.

Augusztus 20. után még találkoznak a felek, utána a javaslat a kormányülés elé kerülhet, ebben állapodtak mega felek. Emlékezetes, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ)  több önkormányzati érdekszövetség által is támogatott javaslata szerint a mostani finanszírozási rendszerben nem lehet az illetményalaphoz hozzányúlni, mert azt jelen pillanatban sem a költségvetési törvényen, sem pedig a kormányzati szándékon nem lehet keresztülvinni.

„A tisztviselőnként bruttó 4,58 millió forintos éves fejpénzt kellene október 1-jétől 5,38 millió (+20%), majd 2018. január 1-jétől 5,78 millió (+8%), azt követően, 2019. január 1-jétől 6 millió forintra (+8%) emelni. Azt gondoljuk, ez a javaslat összhangban van a szakszervezet sztrájkkövetelésében foglaltakkal, ugyanakkor beleilleszthető a mostani, önkormányzati autonómiát nem bántó finanszírozási rendszerbe” – fogalmazott Schmidt Jenő.

A TÖOSZ elnöke hangsúlyozta: igaz, hogy az önkormányzati rendszer önálló, de tekintettel a feladatfinanszírozásra, az állami támogatást csak bérekre tudja fordítani az önkormányzat. Szerinte így a differenciált bérszabályozás is megjelenik a polgármesteri és közös önkormányzati hivatalokban, nem az életkort és a végzettséget finanszírozzák, hanem az elvégzendő munka nagyságát. Schmidt Jenő úgy kalkulált: a változtatás idén 3 milliárd, jövőre 23 milliárd forint többletköltséget jelentene az államnak.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke tegnap lapunknak megismételte: a TÖOSZ javaslata jó alapot jelent, de ők nemcsak a finanszírozást szeretnék megoldani, hanem azt is, hogy a dolgozókhoz eljusson a pénz. Éppen ezért fenntartják a sztrájkköveteléseiket, továbbra is azt szeretnék, ha január 1-jével 60 ezer forintra emelkedne a kilenc éve változatlanul 38.650 forintos illetményalap. Fontosnak tartják azt is, hogy a közigazgatás napját foglalják törvénybe – erről még egyeztetnének.

Forrás: töosz.hu

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #5 kételkedő 2017-11-07 15:12
November 7. Emelés sehol.... Uborka szezon volt ezek szerint.
Idézet
 
 
+8 #4 kételkedő 2017-08-13 00:35
Ezzel a megoldással az elismert létszámra jutó finianszírozást emelik. Nagyon szép... a probléma az, hogy az elismert létszám az ellátandó feladattal köszönő viszonyban sincs.

Mivel több ember van a hivatalokban, mint amennyit finanszíroznak, így ez kanyarban nem lesz 20 százalék. Köszönjük ....

A másik... Mi alapján történik a differenciálás? Nem így működik a rendszer, előbb szabjuk már át azt, mielőtt hülyeséget beszélünk. Néha úgy érzem, olyanok beszélnek az önkormányzati köztisztviselők ről, akik nem is láttak még olyat...
Idézet
 
 
+10 #3 Köztisztviselő 2017-08-11 10:22
Egyetértek az előttem szólóval - az ún. "differenciálás " mindig szubjektív dolog. Ha valaki szimpatikus a főnöknek többet kap, aki meg nem - hiába dolgozza ki a belét is - az mehet a sor végére. A legtisztább, legtisztességes ebb béremelés nekünk, ha az illetményalapot emelik meg 38.650.-Ft-ról 60.000.-Ft-ra. Egyébként érdekel valakit a köztisztviselők véleménye?
Idézet
 
 
+10 #2 Önkormányzati köztsztviselő 2017-08-11 09:13
Menjünk tovább. Lehetőséget adnak a differenciálásr a? Ragyogó! És ki fog differenciálni? Egy független szerv netán? Vagy.... talán a ledobott ejtőernyős nulla tapasztalattal, de erős érzelmi intelligenciáva l? Majd jól eldönti, hogy az anyakönyvvezető ér többet, aki egy nagyobb kerültben naponta 30 halálesetet is anyakönyvez tekintettel az országos hatáskörrel rendelkező kórházakra, vagy az adós kolléga, aki ügyesen szedi az adót? Vagy az építéshatóságon a Péter mert annak szép a cipője és mindíg a homlokát összeráncolva néz és szalad a folyosón, mint akit kergetnek? Meg kellene becsülni a közigazgatási szakembereket és nem megalázni őket azzal, hogy a köztisztviselői eskü amire felesküdtek, csak őket köti és a bérükkel amitől a családjuk megélhetése függ, mások arcátlanul játszhatnak, és a tárgyban még kilenc év elteltével is mellébeszélhetn ek. Megalázó a jelenlegi bérhelyzet, megalázó, ahhogy kommunikálnak róla, megalázó, hogy "differenciálni " akarnak szubjektív jelek alapján mivel ugye objektív mércét nem lehet felállítani az önkormányzati igazgatásban. Ja, de lehet, mert egyszer valaki felállított egy olyat, azt mondta, azt kell megnézni, ki, hány határozatot hoz és hányat támadnak meg a felek - ami ugye minden hozzárétő szerint egy röhej, egy kapitális b. mond ilyet.Tudomásul kell venni, hogy ez nem a gazdasági szektor. Rendezni kell a bért a költségvetési törvényben (egységesen az illetményalapot ) mert ott a helye!
Idézet
 
 
+11 #1 Önkormányzati köztsztviselő 2017-08-11 09:12
Már bocsánat, de az életkorral nő a tapasztalat, akárki akármit mond. Nézzünk meg egy kezdőt, mihez kezd helyismeret és tapasztalat nélkül. Elárulom, hogy az idős, tapasztalt kolléga segíti. Az az egyik legnagyobb baj, hogy a tapasztalatot semmire nem becsülik. Mint ahogy a lojalitást sem, aminek véleményem szerint pedig a helyi igazgatásban nagyon nagy jelentősége van. Minél több ideje van jelen, annál több mindenhez ért ez igenis így van. Ez adódik a helyi igazgatás sajátos szabályaiból és jellegéből. Nem kell ehhez professzornak lenni, elég a józan belátás. Már, ha nem akarunk mellébeszélni. A másik az iskolai végzettség. Most akkor kimondjuk, hogy mindegy, hogy tanulatlan-e valaki vagy tanult? Nincs értelme az egyetemi végzettségnek, a befektetett munkának és a megszerzett tudásnak? Menjünk tovább.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...