Hirdetés
Béremelés az önkormányzatoknál PDF Nyomtatás
2017. május 15. hétfő, 08:00

pogacsastibor01Olyan megoldáson dolgoznak, amellyel azokat a településeket támogatnák, amelyek saját erőből nem tudják megemelni a köztisztviselők bérét – jelentette ki a Magyar Időknek adott interjújában a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, aki a javaslat részleteiről még nem kívánt beszélni.

Pogácsás Tibor hangsúlyozta: az önkormányzati rendszer bevált, jól működik, csak finomhangolásra lehet számítani.

– Amióta eldőlt, hogy a kormány két lépcsőben megemeli a járási és kormányhivatalokban dolgozók bérét – ez időközben meg is valósult –, az önkormányzati hivatalok köztisztviselői is várják fizetésük rendezését. Mikor emelkedik a bérük?

– A költségvetési törvény január elsejétől lehetővé teszi, hogy a polgármesteri hivatalokban a köztisztviselők fizetésének alapját képező illetményalapot szabadon határozzák meg az önkormányzatok. Így azok a települések, amelyek emelni kívánnak a dolgozók bérén, és ehhez van saját forrásuk, ezt meg tudják tenni. Ezek a települések, más módszerekkel ugyan, de korábban is megoldották ezt.

– A probléma az, hogy nagyon sok önkormányzatnak nincs forrása a bérrendezéshez. Rajtuk nem kívánnak segíteni?

– Dolgozunk egy olyan megoldáson, amivel azokat a településeket támogatnánk, amelyek saját erőből nem tudják megemelni a köztisztviselők bérét. A részletekről még korai beszélni.

A riportban többek között szó esik még az önkormányzati rendszer finomhangolásáról, az önkormányzatiság elveiről, az ASP-ről, konszolidálásról.

A teljes beszélgetés itt olvasható

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #14 Földházi József 2017-05-18 18:45
Kedves Kollégák! Offtopic a hozzászólásom. Ismertek-e olyan fórumot, ahol megoszthatóak az ASP gazdálkodási moduljával kapcsolatos kérdések, problémák? Az adó szakrendszerről hallottam, hogy rendelkezik facebook csoporttal. Köszönöm
Idézet
 
 
+13 #13 balek 2017-05-16 15:14
20 éve dolgozom önkormányzatnál . A haverok/elvtárs ak így vagy úgy, de mindig is személyi bért kaptak: másfélszer-két és félszer többet, mint a pórnép. A többi balek meg a lehető legkevesebbet. Persze ennyire kevés nem volt még a legkevesebb... Aki nem örökölt vagyont, vagy nem akar hazudni, csalni, lopni, ugyanakkor meg akar élni, az külföldre menekül. Ott meg rájön, hogy elszakították a családjától, barátaitól, magyarságától. Valaki-valahol nagyon nem akarja, hogy ez a nép végre felálljon,és kihúzhassa magát. Nem jó úton haladunk...
Idézet
 
 
+12 #12 cinikus 2017-05-16 13:41
Megoldás: minden köztisztviselőn ek és családjának is tudnia kell, hogyan kell szavazni jövőre. Részemről át sem jelentkezem. Nem kell egyik sem. Itt annyi a hazugság, a saját jólétüket építik fel rohamosan, meggazdagodni akarnak gátlástalanul a köz kárárára. A jövő nemzedékének kárára.
Ha én, aki az ő emberükként, egészségemet, magánéletemet nem kímélve dolgoztam az ő reformjaikon, ezer jogszabályi változás bevezetésén, nem érdemeltem annyit, mint egy óvónéni, ápoló, rendőr, tanár…. akkor felejtsenek el. Akkor ne kelljen az x-em sem.
Akkor majd elválik, hogy mennyien vagyunk, s mennyit érünk. Egy évtizedig tartó cinizmusra csak cinizmussal lehet válaszolni. Tehát a kérdés: hányan is vagyunk? azt szorozza meg mindenki a saját családtagjai számával és döntsön, mint ahogy ők is döntöttek rólunk...nélkül ünk.
Idézet
 
 
+12 #11 cinikus 2017-05-16 13:39
A kórházba pedig bevihettem a W.C. papírt, s hallgathattam az orvostól, hogy döntenie kell, vagy a gyógyszert veszi meg, vagy dietetikus által összeállított diétát főzik…döntött, a gyógyszert rendelte meg, a konyha meg főzte az ehetetlen moslékot… ez Magyarország legfejlettebb nagyvárosában! Szégyen! Balkán, ahol az orvosnak a zsebét tömni kell, miközben mi, állami alkalmazottak vagyunk az egyetlen réteg, ahol nincs plusz pénz (ha többet dolgozol, több munkakört látsz el, alig valamivel kapsz többet, ha egyáltalán löknek valamit, lásd választások), s minden hónapban könyörtelenül levonják az adót, a minimálbérből és a garantált bérminimumból is! Miközben vállalkozók sóhajtoznak irodáinkban, hogy bennünket is el kell tartaniuk, s ezektől a csodálatos szakemberektől valahogy soha nem kapunk számlát… miért is?! Ez nem adócsalás? De az ő szolgáltatásuk ára évről évre növekszik… megszoktam kérdezni, miért is? Az én bérem nem nő még annyival sem, amennyivel a nyugdíjasok nyugdíja emelkedik…
Idézet
 
 
+14 #10 cinikus 2017-05-16 13:37
Van viszont többszáz pesti szuperállamtitk ár és helyettese,azok hivatalai, referensei, akiknek nap mint nap meg kell felelnünk! Ilyenkor az állam részei vagyunk! Van, akinek a szőlőt is meg kell kapálnia…
Van Lechner Tudásközpont és Nemzeti Közszolgálati Egyetem, akik majd jó pénzért e-learningben megtanítják az adóvégrehajtást , vagy esetleg számíthatunk rájuk az ASP bevezetésekor felmerülő megszámlálhatat lan probléma kezelésében is? Ja, ott a MÁK… igen, akik 2 perces késésért bírságolnak, pedig minden megyei igazgató tudja, hogy nincs normális, kiképzett könyvelő az önkormányzatokn ál…de ha ők késnek a verzióváltáskor , az bocsánatos bűn… nézegesd Húsvétkor is háromgyermekes anyaként az kgr-t, hátha felteszi valaki a verzióváltást Pesten, ja, ha nem, megszívtad…
És én ezekért az emberekért békemeneteltem… kétszer is. Azt gondoltam, hogy tényleg eljön a demokrácia, s tényleg fejlődni fogunk. Nemcsak egyesek, hanem úgy általában az ország fog fejlődni. Mondjuk, jó lenne nem rettegni egy kórházba kerüléstől, pedig ez egy alapvető önkormányzati kötelező feladat (lenne) …ezzel szemben azt látom, hogy falvaknak, ahol még egy üzem sincs, felújított focipályájuk, öltözőjük van, saját buszuk, vendégcsapat jön-megy, a számlákat pedig állja a köz…
Idézet
 
 
+14 #9 cinikus 2017-05-16 13:33
Lf. és Estifény nagyon igazad van és nagyon BÁTOR EMBER vagy! De nem dühöngeni kell, mert már komolyan azt gondolom, hogy direkt csinálják! Ez egy pszichoterror része! Egy demokráciában, ahol szólásszabadság van! A végletekig megaláznak bennünket, létbizonytalans ágban tartanak, miközben olvashatjuk az önkormányzati hírlevelekben, hogy a védőnőknek 30% bérpótlék jár majd (ki is fogja azt is leigényelni, csak nem a hülye, igavonó önkormányzati dolgozó, mint ahogy tette az óvónénik folyamatos átsorolását, a gyermekjólétis, a közfoglalkoztat ottak bérét, stb. ??!)
Nincs hivatalos oktatáspolitika az önkormányzati alrendszerben! Hiába hirdetsz, nincs államháztartási mérlegképes könyvelő (gyakorlattal bíró egy délibáb), ha elmegy az adós gyesre, nincs aki 3 évig szakszerűen helyettesítse, nincs igazgatási előadó, gazdálkodásis, nincsenek fiatal gyakornokok, akik nyaranként megismernék, s betanulnák a rendszert, s akiket várhatnánk érettségi után vissza az első gyesig aktív munkaerőnek... betanított munkásokkal dolgozunk, akik az első adandó alkalommal dobbantanak, mert nem hülyék ennyiért ilyen változó környezetben ennyi felelősséget vállalni, ennyi mindig felháborodott és csak a jogait ismerő ügyfelet kiszolgálni, ha kell hetekig túlórázni a semmiért….
Idézet
 
 
+19 #8 NEm 2017-05-16 13:01
Nem az illetményalap emelésén kellene dolgozni, hanem a garantált bérminimumhoz kell igazítani az alapilletményt és ezt kellene a munkában eltöltött évek illetve a betöltött felelősségi körökhöz mérten eltéríteni, így nem lenne a jövőben gond mert ha növelik a garantált bérminimumot akkor automatikusan emelkedik minden.
Idézet
 
 
+13 #7 polgármesterke 2017-05-16 11:44
Ez az egész szerintem nagyon veszélyes játék. A mi hivatalunkból elkezdtek elmenni a dolgozók a járásba vagy éppen a KLIK-hez. Nem tudom, hogy mi a kormány célja, de ha az, hogy elvéreztessék az önkormányzatoka t, akkor nagyon jó úton haladnak..
Az az ötlet meg, hogy bizonyos településeket támogatnak csak, az meg agyrém.
Idézet
 
 
+15 #6 Primőr 2017-05-16 10:32
Lefordítva: nem lesz köztisztviselői béremelés. A dolgozunk egy megoldáson című történetet eddig mindig megszívtuk, lásd asp.
Idézet
 
 
+9 #5 Kételkedő 2017-05-15 20:16
Elkeseredtem... .
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...