Hirdetés
Mégsem kell népszavazást tartani PDF Nyomtatás
2016. október 24. hétfő, 07:00

kaposvar foterNem kell megtartani a gumihulladék-feldolgozóról szóló népszavazást Kaposváron, mert az ügyben jogorvoslati kérelemre eljáró Kaposvári Törvényszék pénteken megsemmisítette a helyi közgyűlésnek a referendumot elrendelő határozatát.

Az önkormányzat és a beruházó Homatech Zrt. szerződést bontott a népszavazási kérdés hitelesítése és a népszavazás elrendelése közötti időszakban, ezzel a referendum megtartása okafogyottá vált - indokolta döntését az MTI-hez eljuttatott közleményében a bíróság.

Az ügy alakulásáról korábban mi is beszámoltunk. Mint emlékezetes, Kaposvár polgármestere, Szita Károly áprilisban jelentette be, hogy a Homatech Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron kívánja felépíteni ötven embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. Az ellenzéki pártok nem sokkal a bejelentés után tiltakozásukat fejezték ki, és követelték, hogy a fideszes többségű önkormányzat vonja vissza a feldolgozó támogatásáról szóló döntést. Azzal érveltek, hogy a projekt kockázatos, féltik az emberek egészségét. Pintér Attila, az MSZP városi elnöke, önkormányzati képviselő népszavazást kezdeményezett a beruházásról. Miután az akciót aláírásukkal támogató választók aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot, a Homatech visszalépett az építkezéstől, a cég és a város szerződést bontott egymással.

A kaposvári közgyűlés augusztusban - arra hivatkozva, hogy nincs már miről szavazni, és a népszavazáshoz szükséges 18 millió forintot költsék inkább másra - megtagadta a népszavazás elrendelését. A határozatot a Kaposvári Törvényszék azzal az indokkal semmisítette meg, hogy a testületnek nincs mérlegelési lehetősége, köteles elrendelni a népszavazást, ha annak kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás. A bíróság kitért arra, az okafogyottság vizsgálata bírósági hatáskörbe tartozik, a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a testület praktikus, költségvetési vagy egyéb szempontokat mérlegeljen a népszavazás elrendelése körében.

A közgyűlés a napokban újra összeült, és a törvényszéki döntésnek megfelelően elrendelte a népszavazást, ezt a határozatot semmisítette meg a bíróság pénteken. A törvényszék rámutatott: a jogalkotó azért a bíróságot ruházta fel az okafogyottság megállapításának hatáskörével, hogy a helyi önkormányzáshoz való közösségi jogok együttes, képviseleti és népszavazás útján történő gyakorlása során felmerülő jogvitákat ne az egyik érintett testület, hanem független bíróság bírálja el.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...