Hirdetés
Csak döcög a szemétszállítás PDF Nyomtatás
2016. június 20. hétfő, 09:00

szemet1Már az is eredmény lesz, ha az állami kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. az év végére elkészül azzal a számlázási rendszerrel, amelynek a beindítását április elejére ígérte a kormány – állítják szakértők. Az önkormányzati vezetők szerint az összeomlás szélén áll az új állami szemétszállítás – írja a Magyar Nemzet.

Bár a kormány elméletileg már április elején beindította az új állami szemétszállítási rendszert, a valóságban jó, ha az év végén elkezd majd számlázni az állami kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a lakosságnak. Az állami vállalat ugyanis addig még pénzbeszedési feladatot sem lesz képes ellátni. A szerencse csupán az, hogy a kukavállalat és az új rendszer működésképtelenségét az önkormányzatok kétségbeesett jelzései alapján végre elismerték a döntéshozók, és biztosítottak annyi pénzügyi forrást az NHKV részére, hogy ne omoljon össze az egész országban a szemétszállítási rendszer – nyilatkozta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke. Schmidt Jenő elmondta: továbbra is az önkormányzatok gondoskodnak a településeken a szemét elszállításáról, és a díjak beszedését is a helyhatóságok végzik bérszámlázás formájában, az NHKV ugyanis április eleje óta nem tudta átvenni a feladatokat a helyhatóságoktól. Így az állami társaságra csak a pénzek újraosztásának a szerepe jut. Az pedig még bizonytalan, hogy a kukaholding által visszaosztott pénz elegendő lesz-e valamennyi szemétszállítási cég működtetéséhez, vagy lesz olyan vállalkozás, amely a szükségesnél kevesebb forrást kap, és emiatt csődbe megy.

Weingartner Balázs, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója tegnap közölte: folyamatosan fizetik az előlegeket a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóknak, eddig 56 kért mintegy ötmilliárd forint előleget, a pénz az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél rendelkezésre áll. A tervek szerint legkésőbb június végéig minden kérelmező hozzájut a megítélt összeghez – közölte. Felidézte azt is, hogy Magyarországon 174 hulladékgazdálkodási közszolgáltató működik, a szolgáltatást különböző áron, különböző minőségben, illetve egyéb eltérések mellett végezték. A cégvezető hangulatkeltésnek és rémhírterjesztésnek nevezte a sajtóban megjelent híreket azzal kapcsolatban, hogy több területen leállhat a szemétszállítás egyes társaságok működésképtelensége miatt. Az elnök-vezérigazgató a korábbi közléseket megismételve kiemelte: jogszabály garantálja, hogy sehol nem áll le a szemétszállítás, végső esetben a katasztrófavédelem kijelöli a feladatot elvégző céget.

Weingartner Balázs elmondta: a rendszer átalakítását egyebek mellett az is indokolta, hogy évente több milliárd forintos veszteség keletkezett a hulladékgazdálkodási közszolgáltató rendszerben. A cégvezető arról azonban nem tett említést, hogy a szemétszállítási cégek zöme a díjak két évvel ezelőtti befagyasztása miatt, vagyis a rezsicsökkentés miatt került a csőd szélére, nem a hibás gazdálkodás következtében. Azt is hangsúlyozta, az NHKV feladata egyebek mellett az április 1-jét követő teljesítések után a közszolgáltatási díj beszedése a lakosságtól, illetve a kintlévőségek kezelése. Weingartner Balázs közölte: a számlázásnál 4,5-5 millió fogyasztói helyről van szó; arra számítanak, hogy az egységes, országos adatbázis legkésőbb október 1-jére összeáll.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...
 • Sikerült megoldani a legnagyobb magyarországi problémát - a vármegye e... Tovább...
 • Nagyon bízom benne, hogy szeptemberben egy pedagógus sem veszi fel a m... Tovább...
 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...