Hirdetés
Huszonhárom várost világít át az MVM PDF Nyomtatás
2016. február 11. csütörtök, 09:00

energiaSzakmai segítséget kap huszonhárom város az uniós támogatásokból finanszírozható energiahatékonysági beruházásaihoz az MVM és a Megyei Jogú Városok Szövetségének megállapodása alapján – írja a Magyar Idők. Az összesen több mint százhúszmilliárd forint értékű közbeszerzések ősszel indulhatnak.

Leghamarabb ez év őszén, majd a következő tavasszal nyílhatnak meg azok a közbeszerzési eljárások, amelyeket a megyei jogú városok írnának ki energetikai és energiahatékonysági beruházásaikra. Ezt megelőzően az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. végzi el az érintett városok energetikai felülvizsgálatát a társaság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) által tegnap aláírt megállapodás értelmében. A szerződés a 2014-2020 közötti időszak uniós fejlesztési pénzeinek felhasználásáról szól, amely hozzájárul hazánk 2020-ra kitűzött klímapolitikai céljai­nak eléréséhez, hangsúlyozta az aláírást megelőzően Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az együttműködés fő irányvonalai között említette a megyei jogú városok energetikai fejlesztési elképzeléseinek támogatását, kiemelve a károsanyag-kibocsátástól mentes energiatermelést. A lakosság környezettudatosságának növelését a felek lakossági-szakmai konferenciák szervezésével is segítenék más tájékoztatási programokon túl. Az MVM egyúttal tízmillió forintos támogatást is nyújt az MJVSZ-nek a tagvárosok és azok lakosságának hatékony érdekképviseletére.

Szita Károly, a szövetség elnöke, Kaposvár polgármestere emlékeztetett arra, hogy a 23 megyei jogú városban összesen kétmillióan élnek, a fejlesztésektől az ő életminőségük és ellátásuk javulása várható. Mint mondta, a kormány most először döntött úgy, hogy a megyei jogú városok rendelkezhetnek a területfejlesztési operatív programok forrásai­val, két alapvető feltétel mellett: fordítsák az összegeket a gazdaság fejlesztésére, illetve az energiahatékonyságot növelő beruházásokra. Ennek szellemében a lehívható 387 milliárd forintos keretből 64 milliárd forintnak már megvan a helye, de a Környezeti és energiahatékonysági operatív programból (KEHOP) további hatvanmilliárd forintot fordítanának a megyei jogú városok energetikai fejlesztésére. Magyarország 2020-ig 12 ezer milliárd forint fejlesztési pénzt használhat fel. – A beruházások az ellátásbiztonság, a kiszámítható és megfizethető fogyasztói árak és a környezetbarát szolgáltatások szempontjából kiemelkedőek – mondta Szita Károly, továbbá kiemelte a fejlesztések munkahelyteremtő képességét. Az elnök kitért arra is, hogy a szövetség tagjai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a közműszolgáltatók és a közművek állami tulajdonban maradjanak, ne kelljen privatizálni azokat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...